Českotřebovský deník 78/2015 (10.4.)                                   

Vzniká nový projekt "Bytové domy Nad Třebovkou" v České Třebové. Dostal jsem ke zveřejnění první  informace zajímavého projektu, který budeme moci brzy prohlédnout podrobně na nově připravovaných webových stránkách speciálně pro  chystanou výstavbu a jistě také v Českotřebovském zpravodaji  na webu i  v jeho tištěném vydání. Investor je nyní ve fázi zjišťování zájmu o nové byty v České Třebové u potencionálních kupujících. Nový obytný soubor se připravuje v krásné lokalitě na terénní terase nad Třebovkou v oblasti na konci Bezděkova s krásným, výhledem, blízkostí přírody a přitom relativně dobrou docházkovou vzdáleností do centra města. Investor - společnost  GWZ s.r.o z Brna nabízí první vizualizace, jednu z nich uvádím s tím, že během krátké doby bude zveřejněno více informací.
    V propagačním materiálu jsou uvedena následující hesla:  
    Krásný výhled,   
    Bydlete ve svém za cenu nájemného
    Pro každou rodinu resp. pro každého zajistíme financování (hypotéku)na nákup bytu!!!

Ukliďme svět

Ve čtvrtek 9.4.2015 se osm členů ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová zapojilo do Kampaně Ukliďme svět! 2015 úklidem aleje M. Švabinského mezi Kozlovem a Českou Třebovou. Na úseku asi 3 km bylo sesbíráno 12 pytlů odpadu o celkové hmotnosti asi 125 kg. Nejčastěji jsme sbírali plastové a skleněné lahve, obaly od sladkostí, krabičky od cigaret, igelity a plasty, ale také zapomenuté kalhoty, boty, ponožky, nalezeny byly 2 pneumatiky od auta, rozbité čelní sklo, plastové součásti aut a mnoho dalšího. Děkujeme dobrovolníkům, kteří ve svém volném čase a bez nároku na odměnu pomohli dobré věci a pomohli uklidit krásnou část naší přírody. ZO ČSOP Zlatá studánka, Č. Třebová Fotky naleznete zde: http://zozlatastudanka.rajce.idnes.cz/Uklidme_svet_2015
 
Přivítání mistrů světa a úspěšných sportovců v Letohradě

Město Letohrad a  Klub biatlonu Letohrad vás zvou v pátek 17. 4. 2015  na letohradské náměstí, kde společně uvítáme  sportovce a mistry světa Ondřeje Moravce, Michala Šlesingra, Romana Dostála, Michala Krčmáře a lyžařku Kláru Dostálovou. 
Setkání s úspěšnými českými  sportovci začíná v 17 hodin na Václavském náměstí v Letohradě.  Hymnu vítězů zazpívá patnáctiletá Veronika Mertová, nominovaná na Cenu Thalie 2015, o salvy k poctě vítězů se postará šermířský spolek HONORATA.  Slavnost završí autogramiáda. 
 
Akce na podporu knihkupectví a čtení
se bude konat už za 22 dní.

Dnem 1. 4. startovala outdoorová kampaň k akci Svaz českých knihkupců a nakladatelů - vyzývá všechny knihkupce, nakladatele a autory, kteří ještě nejsou zapojeni do akce www.knihymajizelenou.cz a dostane se jim další podpory ze strany Svazu.
„Číst je jako jíst, knihy jsou potrava ducha. Kupují se v konzumu zvaném knihkupectví,“ říká Jiří Dědeček (předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu).
Jan Němec, spisovatel a předseda Asociace spisovatelů, dodává: „Knihkupci jsou živnostníci, takže jim člověk nejvíc pomáhá tak, že si kupuje, co prodávají. Vše, co pomůže knižnímu trhu jako takovému, pomůže i jim. Mohlo by to být například další snížení sazby DPH na knihy, programy, které učí děti číst, nebo kampaně, jako je tato. Čtenář je z hlediska knihkupce na prvním místě. A nejen z hlediska knihkupce: slovenský spisovatel Pavel Vilikovský říká velmi přesně, že jedinou skutečností knihy je čtenář."
„15 % slevy, to je náš dárek čtenářům. Jsou to ostatně oni, díky jejichž přízni se náš obor navzdory dlouhodobému navyšování DPH a nedostatečné podpoře ze strany státu, navzdory poměrně malé jazykové oblasti, udržel nad vodou. Naši čtenáři si svátek knih zaslouží,“ doplňuje za Svaz českých knihkupců a nakladatelů jeho předseda Martin Vopěnka.
Akce Tipy na setkání s oblíbenými autory:

PRAHA      
16:00 - Knihkupectví Kosmas/Sokolovská, autorské čtení s Milošem Kratochvílem
20:00 - Knihkupectví a kavárna Řehoře Samsy, autorské čtení a beseda s Petrou Hůlovou
MĚLNÍK    16:00 - Knihkupectví Želví doupě, čtení s Terezou Brdečkovou a Jiřím Dědečkem
KOLÍN       15:30 - Kosmas, setkání s Emilem Haklem a Václavem Kahudou
OSTRAVA 11:00 - Knihcentrum/Smetanovo náměstí, čtení s Lukášem Urbánkem
 
Výstava výtvarného oboru ZUŠ otevřena do 19/4

Základní umělecká škola Česká Třebová pořádala 8. 4. 2015 v rámci oslav 70. výročí od svého vzniku vernisáž k Výstavě žáků výtvarného a keramického zaměření ze třídy p. uč. Libuše Neradové a p. uč. Jany Kolářové. Pod jejich pedagogickým vedením vznikly velmi zdařilé práce, které na vernisáži představily a zároveň zde ocenily absolventy a nejlepší žáky za tento školní rok.Hudební vystoupení zajistili Mgr. Kateřina Dostálková a Mgr. Milan Špičák a jejich žáci Filip Karlíček ve hře na el. klávesové nástroje a Tomáš Dvořák ve hře na saxofon. Výstavu si můžete prohlédnou ve výstavní síni KC do 19.4.2015. 


Zahajovací festivalový koncert již v sobotu 11. dubna                                        

Velký sál Kulturního centra v Č.Třebové - sobota 11.4. 2015 v 19.00 hod. 
PROGRAM KONCERTU
W. A. Mozart:          Koncertantní symfonie Es dur pro housle, violu a orchestr, KV 364
Sólisté:                     Leoš Čepický – housle,  Jakub Čepický – viola
L. v. Beethoven:     Koncert D dur, op. 61 pro housle a orchestr
Sólista:                    Čeněk Pavlík
Komorní orchestr Jaroslav Kociana, rozšířený o dechovou sekci členů Filharmonie – Hradec Králové
Dirigent:                 Bohuslav Mimra

 


Leoš Čepický (otec)                             Jakub Čepický (syn)                                                Čeněk Pavlík

Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá 54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník. 
Termín: 23. května 2015,  začátek v 8:30 hodin  (prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.   Kontakt: 724 253 845
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070

 

Transparentnost a značka spolehlivosti?
Téma neziskovek v Pardubicích
Asociace veřejně prospěšných organizací ČR představí značku spolehlivosti v Pardubicích
Pardubice, 10. duben 2015 – Mnozí obyvatelé Pardubického kraje by rádi darovali peníze neziskovkám, často však nevědí které. Tápou, zdali jejich peníze půjdou na daný účel. Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO ČR) proto pořádá v Pardubicích setkání, na kterém představí takzvanou „značku spolehlivosti“ pro neziskovky. Označení „Spolehlivá veřejně prospěšná organizace“, obdrží pouze ty, které projdou důkladným hodnocením. Setkání proběhne 15. dubna od 10.00 do 12.00 v Café Apatyka na Pernštýnském náměstí.
„Značka spolehlivosti je zárukou pro firmy i jednotlivce, že peníze, které darují neziskové organizace – držiteli značky spolehlivosti – budou použity správně na deklarovaný účel. Naši hodnotitelé prověřují nejen to, jak jsou peníze v neziskovce využívány, ale zaměřují se i na správu, řízení a její transparentnost,“ vysvětluje Marek Šedivý, prezident AVPO ČR na téma programu diskuze a představení.
Stav zveřejňování informací o neziskových organizacích je možné podle dosavadních průzkumů považovat za vysoce nedůvěryhodný. Z hlediska dostupnosti informací o organizaci je přitom web pro veřejnost naprosto zásadním nástrojem. „Situace, kdy dvě třetiny neziskových organizací vůbec nemají webové stránky je alarmující.  Nejhorší situace je u spolků, které mají web jen ve čtvrtině případů, nadační fondy, obecně prospěšné společnosti a nadace se pohybují kolem 50 %. Přijatelná je pouze situace u účelových zařízení církví s 87 %“, říká Pavel Bachmann z královéhradecké univerzity.
„Nový, ještě nepublikovaný výzkum ukázal, že nepřítomnost na webu je přirozeně vyšší u malých organizací. Větší organizace s celostátním zaměřením jsou na internetu přítomné významně častěji. Ze stránek toho ale moc nezjistíte. Schází popis jasného poslání, které by vymezilo přínos organizace pro společnost, finanční výkazy jako rozvahu a výsledovku nezveřejňuje 60 % organizací, původ darů pak schází u více než 40 % organizací,“ dodává Bachmann.
„Značka spolehlivosti ušetří čas a peníze těm firmám a podnikatelům, kteří nemají svoje specialisty nebo celá oddělení věnující se hodnocení neziskových organizací v rámci jejich společenské odpovědnosti a darování finančních prostředků. Neziskové organizace, které jsou držiteli značky spolehlivosti, jsou každoročně prověřovány a hloubkovým hodnocením procházejí každé tři roky,“ dodává Šedivý a pokračuje: „V této chvíli máme prvních sedm organizací, které obdržely značku spolehlivosti a brzy budou přibývat další. Veřejnost najde seznam držitelů na webových stránkách www.znacka-spolehlivosti.cz.“
 
Osvěta pomůže menším neziskovkám
Na diskuzních setkáních po celé republice budou přítomní zástupci Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, také neziskovek, které již značku úspěšně získaly i zástupci měst a firem. Dozví se, co je to značka spolehlivosti a k čemu slouží, jaký je její význam pro dárce a pro neziskovky, jak probíhá hodnocení a seznámí se s příklady prvních neziskovek, co ji již mají. Lidé z Česka chtějí peníze na dobročinné účely věnovat, ale většinou spíše prověřeným a veřejně známým organizacím.
 
Značkou se mohou pochlubit první organizace
V první polovině loňského roku bylo do pilotního hodnocení zapojeno deset členských organizací AVPO ČR, přičemž nezávislá Rada pro hodnocení spolehlivosti udělila značku prvním sedmi veřejně prospěšným organizacím: Dejme dětem šanci o.p.s., Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o.p.s., Lata – programy pro ohroženou mládež, MATURUS, o.p.s., Na počátku, o.p.s., Nadační fond J&T a Pestrá společnost, o.p.s.
 
Od loňského podzimu se do hodnocení zapojilo dalších dvanáct členských neziskovek. Na začátku března letošního roku Rada pro hodnocení spolehlivosti udělila značku dalším pěti veřejně prospěšným organizacím: AFS Mezikulturní programy, o.p.s., Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s., DEBRA ČR, z.ú., Partners Czech, o.p.s. a Raná péče EDA, o.p.s.
Díky finanční podpoře z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost je pilotní hodnocení až do června 2015 pro zapojené organizace zdarma.
AVPO ČR spolupracuje na značce s mezinárodní organizací ICFO (International Committee on Fundraising Organizations), která obdobně hodnotí hospodaření neziskovek s penězi od dárců. Například v Nizozemsku podle tamního průzkumu získalo díky značce o pětinu více peněžních prostředků než neoznačené organizace a přibylo jim rovněž dárců.