Českotřebovský deník 80/2015  (12.4.)                                  
Hledání jara na stezce mimořádně vydařené

Srnovská "Stezka smyslového  vnímání" se stala v neděli 12. dubna doslova promenádou rodin s malými i většími dětmi hledajícími jaro. Na úvodním stanovišti dostaly děti záznamový list na plnění úkolů, které pak plnily na dalších stanovištích. Mezitím museli všichni účastníci akce ujít asi 3 km krásnou jarní rozkvétající přírodou. O úspěch této na organizaci velmi náročné vycházky se starali členové ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová pod vedením její předsedkyně Dr. Hany Grundové. Podobná vycházka po stezce spojená s plněním úkolů se koná na jaře i na podzim, pomáhá propagovat instalovanou stezku na kterou pak můžeme vyrazit kdykoliv během roku.  Jarní i podzimní akce současně dává na vědomí, že členové této organizace se ve spolupráci s dalšími dokážou o dobrý "zdravotní stav" vybudované stezky postarat a že současně dokážou stezku řádně propagovat. navíc zanechali v desítkách dětí nevšední zážitek spojený s jarní přírodou.  Děti se naučili poznávat jarní kvetoucí rostliny, poznávali zpěvavé ptactvo, na vlastní  oči pozorovali žáby a jejich vývoj u břehu srnovské vodní nádrže, od Libora Zajíčka se dověděli spoustu zajímavých věcí o hnízdění ptáků  a vývoji mláďat, pozorovali mravence a velká mraveniště. Speciální stanoviště bylo také např. věnováno  beruškám všeho druhu. Na závěrečném stanovišti u Restaurace na Hrázi, kde bylo živo jako na pouti, se konaly přebory v kuličkách. Každé dítě si pak jednu kuličko mohlo přinést na památku domů.  Na závěr pak bylo nutné ještě zodpovědět některé záludné otázky přiměřené věku dětí. jen tak si děti  zasloužily bonbón či další suvenýry. Na trasu vyrazilo v neděli 12. dubna odpoledne více než 50 rodin s dětmi, tedy soutěžních družstev.  Možná to byl rekord, nevím, ale zdá se mi, že účast na této akci  je rok od roku větší, i když samozřejmě závisí i na počasí. To se dnes opravdu vydařilo.
Za pečlivě připravenou akci je třeba početnému týmu organizátorů poděkovat.
 

Českotřebovské volejbalistky budou hrát I. ligu

Kvalifikace o I. ligu žen byla zrušena, do I. ligy postupují oba přihlášené celky tedy Sokol Česká Třebová a České Budějovice.  V příští sezóně tak budeme mít možnost navštěvovat prvoligové zápasy ženského volejbalu a setkat se tak s takovými týmy jako je  VK Č. Budějovice, Sokol Dobřichovice, Tatran Střešovice, Sokol Nusle, Lokomotiva Břeclav, VK Moravská Slávia Brno, které obsadily v letošním ročníku 1. - 6 místo, ale dále také  Sokol Žižkov, VK Rokycany, VK Hronov,  SK Opava a také VŠSK PF Č.  Budějovice, který nakonec z předposledního místa do 2. ligy po zrušení kvalifikace nesestoupil. Sokol Česká Třebová tak v I. lize nahradí VK Havlíčkův Brod, který skončil v tabulce I. ligy poslední. Volejbalistkám českotřebovského  Sokola přejeme v I. lize úspěšný vstup a dobré výsledky!
 
Jarní úklid v Borku 

Naděje Česká Třebová se připojila k jarním úklidům probíhajícím v celé naší republice. V sobotu 11. dubna jsme uspořádali již 12. ročník akce „ Ukliď svoje sídliště „ . Pomoci nám s úklidem přišlo přibližně 40 dětí a několik dospělých. Během dvou hodin pod vedením pracovníků Naděje vyčistili svoje sídliště od různého odpadu a nepořádku. Na závěr byli všichni účastníci odměněni malou sladkou odměnou.  Jan Holub, vedoucí pobočky Naděje Česká Třebová


České dráhy otevírají opět půjčovny kol 

Celkem 18 půjčoven kol Českých drah bude od začátku dubna do konce října sloužit zájemcům o poznávání Pardubického kraje. Podobně jako v předchozím roce budou i letos v provozu půjčovny kol na hlavním nádraží v Pardubicích, v Chrudimi, v České Třebové a Letohradu. Vracení kol a výpůjčky po předchozí rezervaci budou navíc možné v dalších čtrnácti větších stanicích od Přelouče až po Moravskou Třebovou. S vypůjčenými bicykly je možné naplánovat řadu zajímavých tras malebnou krajinou Polabí, Železných hor nebo podhůří Orlických hor, a to bez starostí z přepravy kol na místa výletů.
Jízdní kola budou po celou sezónu umístěna ve stanicích Pardubice hl.n., Chrudim, Česká Třebová a Letohrad. Cykloturisté si ale můžou předem domluvit vyzvednutí nebo vrácení kola také ve stanicích Brandýs nad Orlicí, Hlinsko v Čechách, Choceň, Jablonné nad Orlicí, Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová, Polička, Přelouč, Slatiňany, Svitavy, Ústí nad Orlicí město, Žamberk a Žďárec u Skutče. V půjčovnách kol jsou k dispozici také dětská kola, dětské cyklosedačky a koloběžky. Rezervace jsou možné denně od 7 do 18 hodin na telefonním čísle 725 752 148 nebo e-mailu PCEpujkol@zap.cd.cz.
Vyrazit na výlet s vypůjčeným kolem ČD je velmi pohodlné. Zákazník se nemusí starat o přepravu kola do výchozího místa výletu a vypůjčený bicykl může vrátit v jiné půjčovně ČD v rámci Pardubického kraje, kterou nahlásí při výpůjčce kola. Zájemcům nabízí dopravce kvalitní trekingová a horská kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Kola jsou registrována v systému CEREK, který je přímo napojen na městskou policii, čímž je zajištěno ještě lepší zabezpečení půjčených kol. 

ceník

 
„PŘÍRODA A ŽELEZNICE“ - FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ

ZO ČSOP Podorlicko vyhlašuje soutěž pro fotografy na téma PŘÍRODA A ŽELEZNICE.
    Soutěž je vyhlášena ve třech věkových kategoriích :
  • A: autoři mladší 16ti let
  • B: autoři 16-20 let
  • C: autoři starší 20ti let

    Soutěží se ve dvou druhových kategoriích:

  • 1) černobílé fotografie
  •  
    2) barevné fotografie
V každé druhové kategorii může 1 autor dodat maximálně 3 snímky
Formát : 15x20 a větší
Uzávěrka: 30.10.2015
Doručení fotografií pořadateli: H. Grundové do Gymnázia v České Třebové nebo na adresu H. Grundová ZO ČSOP Podorlicko Jiráskova 896 Česká Třebová 560 02
Označení snímků: název fotografie, celé jméno a příjmení autora, označení kategorií
Výstava: vernisáž bude 17.11.2015 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Dotazy zodpovíme na adrese e-mail : freoni@atlas.cz nebo na tel č. 725734871
 
Hospodářská komora i Pardubický kraj vyzývají podnikatele ke spolupráci

Pardubice – Krajská hospodářská komora Pardubického kraje ve spolupráci s náměstkem hejtmana Pardubického kraje Jaromíra Duška svolala podnikatele v oblasti dopravy. Cíl jediný – výzva směrem ke stavebním firmám, aby kraji aktivní účastí pomohly k rychlé a kvalitní realizaci připravených staveb. Jakékoliv komplikace a zdržení v přípravě nebo při realizaci staveb by znamenaly vyřazení stavby ze zásobníku projektů a riziko, že se peníze budou muset vrátit.
Do Pardubického kraje by ještě letos mělo z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury přijít na 280 milionů korun, kraj k tomu přidá dalších dvacet až čtyřicet milionů korun. Všechny tyto finanční prostředky budou investovány do oprav živičných krytů a mostů na silnicích II. a III. třídy. Má to však i jeden háček, peníze musí být vyčerpány ještě v letošním roce. „Je to po delší době, kdy můžeme ve větším měřítku investovat do krajských silnic. Je to příležitost stabilní práce pro firmy z regionu. Nemůžeme si dovolit vracet nevyčerpané prostředky, které nám stát nabízí,“ prohlásil náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek s tím, že podobné peníze by kraj mohl v případě úspěšné realizace letošního projektů získat i v roce 2016. Přípravou výběrových řízení a další náležitostí je pověřena příspěvková organizace kraje Správa a údržba silnic Pardubického kraje.
Mimo státních dotací stále ještě dobíhají projekty financované z evropských zdrojů, jedná se o projekty v celkové částce cca 730 milionů korun. „Připravujeme už také projekty do dalšího plánovacího období, byť o operačních programech Česká republika s Bruselem ještě jedná. Máme ale příslib, že první projekty budeme moci podávat už letos,“ dodal Jaromír Dušek. Pardubický kraj má už některé projekty připraveny, na část z nich už jsou vydána i stavební povolení. S jejich realizací by se mohlo teoreticky začít už v příštím roce.
Na jednání však Krajská hospodářská komora i Pardubický kraj narazily i na problém současné zdlouhavé legislativy výběrových řízení. „Krajská hospodářská komora se angažuje v tom, že dává podněty kraji jak vypisovat výběrová řízení tak, aby dosáhl rychlé a kvalitní realizace investiční akce a také aby vše bylo podle zákona bez dalších prodlení. Je to určité vodítko i pro další zakázky v budoucnu,“ dodal předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jiří Doležal. Právě o legislativě a pravidlech veřejných zakázek nakonec podnikatelé diskutovali nejvíce. Zájem firem z regionu na realizaci zakázek v Pardubickém kraji je, kapacity i technologie mají. Jediné kritérium cena je však podle nich nedostačující. „Naší snahou je riziko nevyčerpání dotací co nejvíce snížit. Máme zájem na tom, abychom zbytečně výběrová řízení neprotahovali a právě tady je spolupráce s firmami klíčová,“ uzavřel ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.