Českotřebovský deník 82/20154 (14.4.)                                 

Ani nám není lhostejný nepořádek v našem okolí a proto jsme se rozhodli zapojit do celostátní akce Ukliďme Česko 2015 a v neděli 12.4.vyrazili uklidit Zacharovec.26 velkých a malých dobrovolníků naplnilo 2 malé nákladní vozy 50 pytli s odpadky a dalším ,,harampádím´´,což odhadujeme na neuvěřitelných 1000kg!  Za přívratské dobrovolníky P. Nováková


Ve Svinné otevíráme  hřiště volejbalem 1. května

. 5. 2015 – od 9.00
se ve Svinné uskuteční
tradiční jarní amatérský volejbal
opravdu neregistrovaných...
Budeme hrát na dvou hřištích,
neboť máme plno …!!! 
(každý hráč smí hrát pouze za jeden tým ) …
Přijďte podpořit své oblíbence…
vytáhněte rodinu, vnoučata …
 
Občerstvení a počasí asi zajištěno …
Důležité upozornění:
turnaj se hraje od rána, v přátelské a pohodové atmosféře ( hudební doprovod Rozladěnci )…
Těšíme se na vaši hojnou diváckou účast a hezkou sobotu na hřišti...

 
Pozvánka do višňového sadu                                                

16. duben v 20:00 - Klub Modrý trpaslík

Divadlo Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové uvede

Anton Pavlovič Čechov:  Višňový sad

Absurdní drama o konci jedné éry - a nástupu nové. O višních, lidech, lásce, kulečníku a chatařích.
Lidstvo jde kupředu, zdokonaluje své síly. Všechno, co je dneska pro něj nedostižné, bude jednou důvěrně známé a pochopitelné, ale jak říkám, musí se pracovat, ze všech sil pomáhat těm, kdo hledají pravdu.
Višnový sad je modelové drama. Nejen o výše zmíněném, ale především o ne-komunikaci v komunikaci, vykloubenosti vztahů, nevnímání reality, absurdní víře, že se všechno nějak „samo“ vyřeší, o nenaslouchání si, naivitě, zraněné ženě a lidském mrzákovi....
Inscenujeme ho jinak. V exteriéru. S výraznou vizuální složkou. A minimalismem. Opíráme se o vykreslení postav, nehrajeme komedii, hrajeme existencionální psychologické drama. Jdeme na dřeň. Velmi jsme škrtali, ale jen proto, abychom odhalili podstatu.
režie: Josef Jan Kopecký   hudba: Jan Fikejz, j.h.
kostýmy: Lucie Hašková, j. h.  choreografie: Lucie Hašková, j.h.  grafika a foto: Michal Horák, j.h.
Hrají:  Jana Portyková, Judita Brodská / Zuzana Vávrová, Kateřina Faltejsková, Zdeněk Tesař, Jaroslav Pokorný, Ondřej Vaňura, Martin Žatečka, Anna Beránková / Jana Svobodová, Jan Bílek, Petr Matyáš Cibulka 

POZOR!! Změnila se legislativa cestování do zahraničí se zvířetem!

Plánujete-li dovolenou, nebo jakoukoli cestu do zahraničí s Vaším čtyřnohým svěřencem, je nutné myslet také na jeho doklady. Pro hladký průběh cestování do zemí EU musí mít Váš pes, kočka či fretka čip, pas a platné očkování proti vzteklině. Aplikovat čip, vydat a zaevidovat pas může schválený veterinární lékař téměř okamžitě. Problém by mohlo dělat očkování proti vzteklině, které je platné pouze tehdy, pokud bylo provedeno až po vystavení pasu a pokud uplynula doba nástupu imunity, která je 21 dní. Jinými slovy je nutné vystavit pas a provést vakcinaci proti vzteklině nejméně tři týdny před plánovaným odjezdem do zahraničí. Takto vyřízený pas s potvrzeným očkováním proti vzteklině je nyní jediný platný průkaz zvířete pro vstup za hranice České republiky. Běžný očkovací průkaz s potvrzeným očkováním není dostačující a může být příčinou předčasného návratu z dovolené! Země mimo EU, ale i některé členské státy, si stanovily další podmínky pro vstup zvířat v zájmovém chovu na své území. Je proto potřeba se předem informovat na Státní veterinární správě ČR, kde Vám tyto přesné podmínky sdělí. 
Šťastnou cestu bez nehod přeje Veterinární klinika u nádraží.
Mezinárodního den památek a sídel
technické prohlídky, zpřístupnění věže, půd či pánské koupelny,
ale také pohádkové prohlídky, beseda či svěcení zvonu

Mezinárodní den památek a sídel, který připadá na 18. dubna, inspiroval správy objektů k pořádání netradičních prohlídek, a to jak stavebně-historických, tak také pohádkových a k dalším akcím, kterými si připomeneme tento významný den. Srdečně zveme návštěvníky nejenom na tradiční prohlídky hradů a zámků, ale také na zvláštní akce a rozšířené prohlídky, které si kasteláni připravili právě u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který si každoročně připomínáme 18. dubna. Tento svátek UNESCO vyhlásilo v roce 1982 a jeho cílem je zvýšení povědomí o dějinách, památkách, architektuře a památkové péči celkově. Správy hradů a zámků si připravily např. prohlídky prostor, kam návštěvníci běžně nemají přístup, jako jsou například půdní prostory na Hrubém Rohozci či na zámku v Náchodě, v nabídce jsou kastelánské prohlídky na Litomyšli, technické prohlídky na Slatiňanech či beseda i s vernisáží ke stavební obnově Grabštejna. Velkému zájmu se každoročně těší zpřístupnění Pánské koupelny na Opočně, speciální prohlídky zaměřené na obnovu si připravili také na Kuksu, na Bezdězu bude pouze tento víkend k vidění loni nalezená vzácná dřevořezba z Křížové cesty „Kladení Krista do hrobu“.
AKCE V PARDUBICKÉM KRAJI:
18. a 19. dubna státní zámek Litomyšl: Mezinárodní den památek a sídel. Kastelánské prodloužené prohlídky s kaplí a historickým mezipatrem. Prohlídka je limitována počtem osob (max. 30 osob), proto je doporučena předběžná rezervace na tel. 461615067. Cena za osobu je 120 Kč, beze slev jako u běžné prohlídky.  www.zamek-litomysl.cz
 
18. a 19. duben státní zámek Slatiňany: Mezinárodní Den památek – Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin.  Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112.  www.zamek-slatinany.cz
 
19. dubna státní hrad Kunětická hora: Svěcení zvonu. Svěcení nového zvonu pro hradní kapli sv. Kateřiny v 15 hodin, zahraje pardubická kapela Trdlo.  www.hrad-kunetickahora.cz
Oprava omezí provoz na silnici I/35 mezi Ostřetínem a Vysokou u Holic
Částečná uzavírka čeká řidiče od 15. dubna do 24. června na silnici I/35 v úseku mezi obcí Ostřetín a místní částí Vysoká u Holic. Důvodem je oprava živičného krytu. Úsek měří přibližně 2,7 kilometru.   
Ve směru Holice – Vysoké Mýto bude silniční provoz převeden na volnou polovinu vozovky. Ve směru Vysoké Mýto – Holice platí pro osobní dopravu a autobusy jednosměrná objízdná trasa: z Vysoké u Holic po silnici III/30512 až po křižovatku se silnicí III/30511 a dále po této silnici zpět na silnici I/35.  Nákladní doprava bude v tomto směru vedena z Jaroslavi po silnici II/305 přes Horní Jelení a Borohrádek na křižovatku se silnicí I/36, dále po silnici I/36 do Velin a Holic a zpět na silnici I/35.
 
Do Skutče se vrací Alfred Strejček a Štěpán Rak

Po velice úspěšném účinkování v loňském ročníku Tomáškovy a Novákovy hudební Skutče, představí Alfred Strejček a Štěpán Rak svůj další koncertní pořad. V programu XII. ročníku festivalu vystoupí oba jmenovaní umělci v neděli 19. dubna 2015 s pořadem Vivat Comenius. Vznikl z textů Obecné porady o nápravě věcí lidských J. A. Komenského.
V dokonalé symbióze komponované hudby Štěpána Raka a mistrovského přednesu Alfreda Strejčka vyznívají myšlenky Komenského stále neobyčejně živě a současně. Po zásluze je tento koncertní pořad zařazen na seznam českého dědictví Unesco.
 „Koncertní pořad Vivat Comenius, který je umístěn do kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Skutči, je již zcela vyprodán. S oběma protagonisty se však bude možné v neděli setkat i v městském muzeu, kde od 15 hodin slavnostně zahájí vernisáž výstavy obrazů Jaroslava Korečka,“ říká Lenka Frídlová z pořadatelského týmu festivalu, který ve Skutči probíhá až do 17. května, kdy bude zakončen operou Libuše.
„Právě v městském muzeu bude program festivalu pokračovat.“ V úterý 22. dubna od 18 hodin zde v pořadu věnovaném dílu Václava Jana Tomáška vystoupí klavíristka Monika Knoblochová a mezzosopranistka Kamila Ševčíková. Hudební produkci uměleckým přednesem doplní herec Saša Rašilov. „V prodeji jsou poslední místa,“ doplnila Lenka Frídlová.
Nabitý dubnový program poté bude pokračovat v neděli 26. dubna koncertem Dvořák Gala, na němž vystoupí houslový virtuos Václav Hudeček s orchestrem Komorní filharmonie Pardubice.

Poznámka:  Nemusíme jezdit do Skutče, Václav Hudeček
vystoupí o 3 dny  dříve v českotřebovské Malé scéně na koncertu KPH

U nás nepotřebná lůžka pomohou ústavu v Zakarpatské Ukrajině

Pardubice (14. 7. 2015) -  Ve spolupráci s mezinárodní platformou A – FORUM poskytly příspěvkové organizace Pardubického kraje svůj vyřazený majetek Okresnímu ústavu sociálních služeb v Iršavě, okresním městě v Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Převoz první části darovaného majetku se uskutečnil minulý týden.
„Jsem velmi rád, že jsme mohli touto formou pomoci lidem, kteří jsou na Ukrajině odkázáni na pobytovou sociální službu. Tamní podmínky v sociálních zařízeních jsou nesrovnatelné s těmi našimi, a tak darovaná polohovací lůžka významně přispějí ke zvýšení pohodlí klientů," řekl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Příjemce pomoci vytipovali zástupci mezinárodní platformy A – FORUM, kteří Zakarpatskou oblast Ukrajiny navštívili vloni na podzim. „Rozhodli jsme se pro Okresní ústav sociálních služeb v Iršavě, v centrální části Zakarpatí, zhruba 100 kilometrů od slovenských a 30 kilometrů od rumunských hranic." Na Ukrajinu bylo v tomto prvním závozu dopraveno dvacet mechanicky polohovatelných lůžek včetně matrací, které ze svého majetku vyřadil Domov u fontány v Přelouči. Zdravotnický materiál a inkontinenční pomůcky o celkové hmotnosti 350 kilogramů věnovala společnost Hartmann – Rico. Mezinárodní platforma A – FORUM zakoupila z vlastních prostředků 300 kilogramů cukru a 120 litrů rostlinného oleje, protože obě komodity na Ukrajině v posledních týdnech výrazně zdražily. Přepravu materiálu z Přelouče na Ukrajinu a pobyt realizačního týmu na Ukrajině sponzorsky uhradila společnost Chládek a Tintěra. Nákladní vozidlo bez nároku na odměnu poskytl Dušan Przywara z Orlického Podhůří - Říček, smluvní dopravce společnosti GEIS.
O současné životní úrovni na Ukrajině svědčí pár čísel. Průměrný plat pečovatelky činí v iršavském zařízení 80 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu při aktuálním kurzu 2 000 korun. Pro srovnání – cena 1 kilogramu cukru představuje v přepočtu 28 korun, cena 1 kubíku plynu činí 8 korun, cena 1 litru pohonných hmot 24 korun, měsíční náklady na bydlení dosahují průměrně 90 dolarů.
Ani doprava s velkým nákladem nábytku není do těchto míst jednoduchá, problémy bývají zejména na celnicích. „My jsme potřebovali mít jistotu, že se náš náklad dostane na místo určení, do Okresního ústavu sociálních služeb v Iršavě. Po dlouhých hodinách vyjednávání s celníky nám osobně musel přijet na pomoc ředitel iršavského ústavu a náčelník Zakarpatské celní správy. Dnes již majetek slouží obyvatelům iršavského zařízení – především Domova pro seniory v Dovhém,“ pokračoval František Janeba. 
Ing. František Janeba, předseda A – FORUM, z.s.