Českotřebovský deník 88/2015  (20/4)                                  
Putování za třebovským kohoutem s novinkou : putováním dle navigace GPS

Ve dnech 23.  24.května 2015 se uskuteční již 39. ročník této tradiční turistické akce. Prezentace a start bude opět u budovy gymnázia od 6:00 do 9.30 hod.
Sobotní pěší trasy vedou do oblasti "Semaníských stezek", cyklotrasv na Litomyšlsko a Svitavsko s cílem u chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci.
Trasy nedělní, mimo trasy 15 km, budou po mnoha letech směrovány na Andrlův chlum,s postupným návratem pres část Dlouhé Třebové do oblasti Třebovských stěn a po Naučné stezce "Údolím skuhrovského potoka." do cíle v Srnově u restaurace "Nad hrází".
Pro děti a rodiče je na sobotu připravena trasa 6 km přes osadu Křivolík s výstupem k rozhledně na Kozlovském kooci, v neděli je to vycházková trasa pres Studenou hůru na Naučnou stezku s cílem v Srnově.
Novinkou putování bude v neděli pro majitele navigací, zařazena dvanáctikilometrová tajná trasa na neznačených cestách a GPS ku, s hledáním ukrytých kontrolních bodů a pokladu podle  vzoru geocachingu.
Pořádající odbor KČT Česká Třebová srdečně zve všechny příznivce pěší turistiky, vyznavače dálkových pochodu a cykloturistiky,k poznání krásné přírody a zajímavostí v okolí našeho města.                                                    T/rf
 
CYKLO GLACENSIS 2015

14. ročník propagační cyklojízdy česko-polským příhraničím (hvězdicová jízda z 10 českých a 8 polských měst)
Akci pořádá Region Orlicko-Třebovsko pořádá ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, Mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, Regionem Orlické hory, městy Choceň, Náchod a s okresem kladským, za podpory Pardubického a Královéhradeckého kraje a s osobní záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka a přednosty okresu Kladsko Macieje Awiżeńa
Start: pátek 15. května 2015 v 8.00 hod. ze Starého náměstí Česká Třebová
Cíl: Dolní Morava, chata Terezka
Předpokládaná délka trasy 70 - 75 km, tempo rekreační a volné
Trasa: Ústí nad Orlicí, Letohrad, Mladkov, Králíky, Dolní Morava
Účast na vlastním kole a na vlastní zodpovědnost
Návrat v sobotu dopoledne individuální.
Program v cíli:
16.00 hod. Sportovní hry na motivy Her bez katastru
19.00 hod. Slavnostní zahájení společenského večera
20.00 hod. Kulturní program, kapela a taneční zábava
 
Ubytování: 3 - 6 lůžkové apartmány s vlastní koupelnou, povlečením a ručníky
Stravování:   
teplý oběd při příjezdu do cíle cca v 15 hod teplá večeře v průběhu večera cca v 21 hod. snídaně v sobotu 7- 10 hod.
S sebou: věci na převlečení, teplejší vrstvu na večerní program,hygienické potřeby, kapesné
Finanční podmínky: účastnický poplatek 200 Kč, ubytování 300 Kč,  stravování 340 Kč.
Další informace www.orlicko-trebovsko.cz
Kontakt na vedoucího týmu: Josef Trčka, trcka.josef@tiscali.cz, tel. 723 638 236
Kontakt na hlavního organizátora: PhDr. Jana Staňková, jana.stanko@centrum.cz, tel. 465 524 782, 603 569 884.
 
EVANGELICKÉBOHOSLUŽBY 
V  ČESKÉ  TŘEBOVÉ - KVĚTEN 2015

    3.5.2015  bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. J. Nečas
 10.5.2015  bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. P. Peňáz
 17.5.2015  čtené služby Boží v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, J. Němeček
 24.5.2015  bohoslužby s VP v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. J. Nečas
 31.5.2015  čtené služby Boží v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, V. Špaček
Česká křesťanská akademie – místní skupina Česká Třebová oznamuje:

Česká křesťanská akademie v České Třebové srdečně zve českotřebovskou veřejnost na zdravotní přednášku:
Jak zlepšit činnost mozku
Přednáší Zdenka Hoffmanová, lektorka Život a zdraví, z. s. (Praha)
Kdy: pátek 15. 5. 2015 v 17:00 hodin
Kde: sál Ekocentrum podorlicko, Podbranská 959, Česká Třebová  http://ceskatrebova.casd.cz/category/cka
Poděkování

Děkuji Ordinaci MUDr. Richarda Macha za vstřícnost a dlouholetou obětavou péči o p. Věru Sawovou.
J. Theimerová, dcera
 
TRANSFER OBOJŽIVELNÍKŮ U PŘÍVRATU A ŘETOVÉ SKONČIL.
DNES 20. DUBNA BYLY ZBOURÁNY INSTALOVANÉ ZÁBRANY. 

Počítají se zachránění obojživelníci podle jednotglivých druhů a sleduje se četniost migrace v závislosti na teplotě.  Výsledky budou k dispozici příští týden. Předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko děkuje za pomoc všem dobrovolníkům, kteří pomáhali.
Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá 54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník. 
Termín: 23. května 2015,  začátek v 8:30 hodin  (prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.   Kontakt: 724 253 845
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
 
Dobrovolní hasiči obcí a záchranáři vylepší své vybavení  

Rozdělení pěti a půl milionu korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí, půl milionu korun pro ostatní složky integrovaného záchranného systému (IZS) a stejnou sumu také pro Horskou služba ČR na výstavbu stanice Čenkovice v pátek schválila Rada Pardubického kraje. Návrh radních na rozdělení peněz musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo. 
Krajskou dotaci využijí sbory na pořízení požární techniky a opravy dopravních požárních vozidel a přívěsů, cisternových automobilních stříkaček, na nákup plovoucích a kalových čerpadel, elektrocentrál a osvětlovacích souprav. „V krajském rozpočtu jsme o deset procent zvýšili podporu pro sdružení dobrovolných hasičů obcí, letos je tedy ve výši 5,5 milionu korun. Peníze jsou určeny do obnovy nezbytného vybavení, které tyto jednotky potřebují při ochraně života a majetku,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.   
Peníze se rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. V této komisi mají své zastoupení profesionální i dobrovolní hasiči, kteří umí nejlépe odhadnout potřeby. Rozdělení dotací za několik posledních let Pardubický kraj zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde se každý může přesvědčit o tom, kolik peněz jednotlivé obce obdržely.  
Pro ostatní složky IZS schválila Rada Pardubického kraje dotaci více než půl milionu korun. Peníze z dotace spolky využijí například na zakoupení záchranářského vybavení, komunikačních prostředků, materiálu využitelného pro nouzové ubytování (záchranářský stan), poskytování pomoci a podobně. Mezi ostatní složky IZS patří Horská služba České republiky, o. p. s., Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, Český červený kříž, PATRIOT - klub vojáků v záloze, 201. Pardubice a Rescue Pardubice. 
Celkem 300 tisíc korun dostane také Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení Pardubického kraje, a to na pořízení překážek pro požární sport. Částkou 40 tisíc podpořila krajská samospráva i druhé občanské sdružení, působící  v požární ochraně - Českou hasičskou jednotu – Východočeskou župu. 
Půl milionu korun získá také Horská služba ČR, o. p. s., na novou stanici v Čenkovicích. Dosavadní budova je v nevyhovujícím stavu, chybí prostory pro ošetřování raněných, k ukládání zdravotnické a záchranářské techniky a pomůcek, které jsou pro záchranu života a zdraví návštěvníků hor nezbytné.
SONS pořádá Den otevřených dveří 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR,
Středisko integračních aktivit a oblastní odbočka Česká Třebová
pořádá pro zrakově a sluchově postižené občany a širokou veřejnost dne 12. května 2015 od 9.00 do 12:00
Den otevřených dveří
 
PROGRAM DNE:
Výstava kompenzačních pomůcek a poradenství pro cílovou skupinu
Vystavovatelé:  Tyfloservis o.p.s. Pardubice  Sagitta L.t.d. s.r.o. Brno  Adaptech s.r.o. Praha   Audiohelp z.s. Ústí nad Orlicí.
Těšíme se na Vaší návštěvu.   Bližší informace na těchto kontaktech:   Tel:   465 535 325 , Mob:   607 657 188607 657 188 
Adresa:   Mlýnská 900, 560 02 Česká Třebová   Email:   ceskatrebova-odbocka@sons.cz
Život začíná v padesáti

Alternativa 50+ spouští projekt zacílený na nezaměstnané po padesátce. 
Obecně prospěšná společnost Alternativa 50+ v dubnu letošního roku spustila projekt Život začíná v padesáti: motivace a vzdělávání lidí 50+ zvyšující uplatnitelnost na trhu práce. Cílem je podpořit a rozvinout dovednosti nezaměstnaných osob starších padesáti let, které potřebují k získání nového zaměstnání, jeho výběru, ke komunikaci se zaměstnavateli ze soukromé či veřejné sféry a k jeho udržení. Projekt bude realizován na území hlavního města Prahy do konce roku 2015 a je financován z Operačního programu Praha – Adaptabilita (OPPA). „Více než čtvrtinu uchazečů o zaměstnání tvoří lidé po padesátce. Nacházejí se v nesnadné životní  situaci, je pro ně totiž výrazně složitější nalézt si novou práci. Přitom zjevně není na ústupu diskriminační jednání, kterému nezaměstnaní a nezaměstnané po padesátce čelí, což potvrzují i naše  zkušenosti z poslední doby,“ přibližuje motivaci projektu ředitelka Alternativy 50+ Linda Sokačová.
V rámci projektu se uskuteční bezplatné vzdělávací semináře, které jsou určeny nezaměstnaným starším padesáti let z Prahy. Účastníci a účastnice seminářů se zorientují v oblasti fungování současného trhu práce a v tom, jak čelit situacím porušování pracovního práva či diskriminaci. Dále budou obeznámeni s nejčastějšími triky a chytáky personalistů i zaměstnavatelů a naučí se perfektně připravit svůj životopis nebo motivační dopis. Součástí bude procvičení základního ovládání počítačů, a to především vzhledem k jejich užití při hledání zaměstnání. Absolvují i krátkodobou stáž.
Součástí seminářů bude bilanční diagnostika a po dobu konání projektu mohou účastníci a účastnice využívat služeb bezplatného sociálně-právního a kariérního poradenství nebo poradenství k zahájení  vlastního podnikání. Zároveň budou podpořeni při hledání zaměstnání či při jednání s úřady. „Alternativa 50+ tímto navazuje na svou dosavadní poradenskou činnost. Individuální přístup je pro nás samozřejmostí,“ dodává Linda Sokačová. Současně během projektu vznikne svépomocná skupina založená na aktivitě samotných lidí po  padesátce, pečujících, slaďujících rodinu s prací a nezaměstnaných. Svépomocná skupina bude platformou pro sdílení informací k řešení problémů spojených s ukončením pracovního poměru, hledáním nového zaměstnání a nezaměstnaností. Vedle toho vznikne burza oblečení pro lidi v nouzi, kteří si hledají zaměstnání a nemají dostatečné finanční prostředky k tomu, aby si zajistili odpovídající pracovní oblečení.
Více informací poskytne:
Linda Sokačová, ředitelka: linda.sokacova@alternativaplus.cz, 777 615 889
Lukáš Matoška, projektový manažer: lukas.matoska@alternativaplus.cz, 721 490 382