Českotřebovský deník 92/2015  (26.4.)                                  

Hokejbalový výběr U15 Pardubického kraje otestoval Zimní stadion s umělým povrchem

Během pátku 24/4 se na nové umělé ploše ZS uskutečnilo soustředění výběru pardubického kraje do 15 let, který ladí formu na olympiádu mládeže, která se uskuteční v Plzni.
Ve výběru trenéra Martina Komárka se vedle českotřebovského asistenta Michala Mrštného objevilo i několik starších žáků v dresech Lokomotivy.
Brankář Vostrčil a hráči Zeman, Smutný, Řehák, Paclík, Pirkl.
Vedle domácích na ploše byli k vidění i hráči v dresech pardubického Svítkova a Autoskla, Poličky, Letohradu, Svitav.
Akce byla prvním testem na další hokejbalové akce na ZS. Příští pátek bude Česká Třebová hostit soustředění reprezentačního výběru U14 a zároveň juniorského ženského výběru.
V obou výběrech se objeví opět několik hráčů i hráček domácího hokejbalového oddílu Lokomotivy.


Na Pekláku se na Vás těšíme na startu letní sezóny 2015.

Začínáme v pátek 1.5. v 10 hodin. V provozu budou všechny tratě Bike parku, půjčovna kol a terénní káry.
Můžete se těšit na novinky na tratích (hlavně na trati Rock n´roll), novinkou budou také věrnostní bikerské karty a  zvýhodněné permanentky na více dní v sezóně. Výrazně jsme snížili ceny nejpoužívanějších jízdenek (4 hodiny a 1 den).
Provozní doba doba v květnu: otevřeno vždy o víkendech + 1. a 8.5. vždy 10 - 18 hodin
 
Autobusový zážitek

V pátek 17.4. po poledni jsem jela autobusem ze Zhoře do Litomyšle. Že autobus přijel se čtvrthodinovým zpožděním, to jsem ještě zkousla vzhledem k tomu, že cestovalo opravdu hodně lidí - tedy asi tak z 90% školní mládež kolem 15-16 let. Po nástupu jsem ale zůstala stát u řidiče v mírném šoku.
Ani jediný mládežník z celého autobusu neprojevil ani náznak snahy pustit mě sednout. Chápu, že asi byli po celém dopoledni ve škole hodně unavení, ale přece jen červíček pochybností ve mně hlodal a srovnání s mým mládím se mi neodbytně vtíralo do mysli. Je mi skoro sedmdesát let a rozhodně nevypadám nijak moc mladistvě. Zdravá sice jsem a zatím bez problémů do té Litomyšle stát vydržím, ale tady přece šlo o princip a elementární slušnost. Nedovedu si představit, že by za mého mládí někdo seděl rozvalený na sedadle a nad ním se v každé zatáčce klátil třeba jen padesátiletý muž, natož pak paní ve věku jeho babičky. Nechci šmahem házet všechnu mládež do jednoho pytle, ale tenhle zážitek přímo nahrává nářkům důchodců na téma "jaká je ta mládež dnes zkažená". Když už nedokáží dětem vštípit slušné chování rodiče, tak by to snad mohla zkusit škola, ne? Devět let školní docházky by přece na dětech mohlo zanechat nějakou stopu, pokud by učitelé jen neučili, ale i vychovávali, jako kdysi nás. A když už rodina i škola selhávají, mohl by zasáhnout třeba i řidič. Jednou jsem takového zažila. Prohlásil, že nepojede, dokud budou starší lidé stát a omladina sedět. A jak to bylo účinné !!! Do minuty jsme jeli. S pozdravem  Eva Koblihová, Ostrava
Do našeho města přijeli žáci z partnerské školy v Agrate Brianza.

Ve středu 22.  dubna  2015  přijela na pětidenní výměnný pobyt do našeho města delegace 14 dětí a 3 dospělých z našeho partnerského města Agrate Brianza.  Návštěva italských žáků – protějšků žáků naší základní školy v Ústecké ulici  – je recipročně organizována každým rokem a  italští žáci nacházejí již tradičně milé zázemí v českotřebovských rodinách.  Delegaci doprovází prezident pro družební spolupráci z  Agrate Brianza pan Alfredo Bosisio.  

 Mladí fotografové z Olawy přijeli fotografovat naše město


V rámci družební spolupráce přijela v pátek 17. dubna 2015 na třídenní návštěvu  šestičlenná delegace z polského města Olawy vedená panem Zbygniewem Kordyśem, vedoucím fotografického kroužku, který se celoročně věnuje vzdělávání žáků v oblasti fotografie.  Skupinu olawských fotografů se po celou dobu jejich pobytu provázela tlumočnice paní Věra Vraspírová a paní prof. Milana Soukupová z českotřebovského gymnázia.  Fotografy zajímala netradiční místa našeho města; fotili velkoformátovými fotoaparáty  na klasické filmy. Fotografie budou základem výstavy, kterou uspořádá pan Kordyś již v červnu letošního roku v Olawě.  Fotografie by měly být také zapůjčeny na výstavu v České Třebové. Součástí návštěvy olawských fotografů bylo také setkání se členy českotřebovského fotoklubu.

Pozvánka na 54. ročník trampského volejbalu

T.O.Horáci pořádá 54. ročník trampského volejbalu a 13. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník. 
Termín: 23. května 2015,  začátek v 8:30 hodin  (prezentace na místě od 8.00 hod).
Dobrou náladu a krásné počasí s sebou.   Kontakt: 724 253 845
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
Uctění památky 70. výročí ukončení II. světové války v České Třebové

Zveme všechny občany České Třebové na slavnostní akt při příležitosti uctění památky 70. výročí konce II. světové války, který se uskuteční dne 8. května 2015 od 10:00 hodin u Základní školy Habrmanova ulice v České Třebové.
Vedení města Česká Třebová
Na svatého Jiří vylezli na Zámku Pardubice hadi a štíři

Pardubice (24. 4. 2015) – Pardubický kraj slaví 15 let od svého vzniku tím, že lidem v kraji připomíná své kompetence. Dnes představoval kulturní instituce, které zřizuje. Po celý den byly otevřeny zdarma Východočeské muzeum a Východočeská galerie, Krajská knihovna a regionální muzea v Chrudimi, Vysokém Mýtě a Litomyšli.
Na happeningu s názvem Na svatého Jiří… na Zámku Pardubice pozdravili návštěvníky a zejména zúčastněné studenty a žáky škol radní pro cestovní ruch a sport René Živný a radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
„Málokterý kraj má to štěstí, že by v jeho majetku byl tak krásný zámek,“ podotkl René Živný, který pozval všechny přítomné k návštěvě jeho expozic. Václav Kroutil si zase nenechal ujít ukázky živých hadů, které připravil zoolog Jan Dolanský z přírodovědného oddělení muzea.
Happening, který je akcí částečně připravenou, ale hlavně spontánní, kombinoval několik uměleckých disciplín – sochařství (s použitím montážní pěny), hudbu, tanec a vyvrcholil hadím průvodem.  To vše v kulisách výtvarné expozice krajinářů s názvem Svítání v sadu a na historickém nádvoří Zámku Pardubice. Tvůrčím způsobem se do něj zapojili studenti Gymnázia Dašická Pardubice a žáci Základní školy Polabiny III. Všichni si pak mohli vyzkoušet, jaké je to držet v ruce opravdového hada.
 
Kraj by chtěl s německými partnery spolupracovat v oblasti zemědělství

Pardubice (24. 4. 2015) – Zemědělství bylo jedním z hlavních témat rozhovorů mezi delegací z německých partnerských regionů a zástupci Pardubického kraje. Představitelé z vládního kraje Tübingen a okresu Reutlingen na začátku týdne zavítali do Pardubic, do Středního odborného učiliště včelařského v Nasavrkách i do Zemědělského družstva Sloupnice.
„Inspirativní podněty zazněly na obou stranách především v oblasti zemědělství. Otevírají se nám nové možnosti spolupráce. Debatovali jsme o tom, jaká je struktura podpor zemědělců v obou zemích nebo o problematice obchodních řetězců a jejich vztahu k zemědělské prvovýrobě. Dohodli jsme se proto, že společně se zástupci zemědělců a Pardubického kraje plánujeme pracovní cestu do partnerských regionů,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Ve Sloupnici zajímal německé hosty jak systém organizace zemědělství u nás, tak jednotlivé činnosti samotného družstva. ZD Sloupnice provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu a současně je také producentem a dodavatelem těchto potravinářských výrobků. Družstvo má dokonce vlastní sociální program. Součástí prohlídky byla bourárna, výrobna, prodejna i jídelna, která vaří denně 400 jídel a dodává je i zájemcům z okolí. „Myslím, že kvalita a vysoká produktivita práce v Zemědělském družstvu Sloupnice německé kolegy příjemně překvapila,“ dodal Václav Kroutil.
Z kraje Tübingen přijela ředitelka odboru zemědělství, venkova, veterinářství a potravinářství Gabriele Reiserová a specialistka na rozvoj venkova Christine Braunová – Nonnemacherová, z okresu Reutlingen pak tajemník pro veřejnou správu Gerd Pflumm a specialistka na fondy EU Katja Fischerová.
Na včelařském středním odborném učilišti v Nasavrkách, které je se svým zaměřením jediné v republice, zajímala německé hosty organizace výuky, výroba medu i boj s varroázou, což je infekční onemocnění trápící včelstva u nás i v Německu.  Společnou pradávnou historii připomněla návštěva keltské expozice na nasavrckém zámku i budovaného opida – keltského skanzenu u Nasavrk.
Téma zemědělství se tedy stalo dalším záměrem partnerské spolupráce. A zařadilo se tak mezi oblasti, o kterých se ji ž tradičně s německými partnery jedná, jako jsou například oblast krizového řízení a sociální péče.

 

ROADSHOW VE SŘFEDU 20. 5. ZAVÍTÁ DO CHRUDIMI

Chrudim bez rakoviny (www.bezrakoviny.cz)

 Na počátku roku 2014 Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami zahájilo projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – screeningové programy“, který je financován ze zdrojů Evropské unie a částečně ze státního rozpočtu. Se začátkem roku 2015 odstartovala již třetí etapa tohoto projektu, který potrvá do 30. června 2015. Jeho cílem je zvýšení návštěvnosti preventivních vyšetření tří nejrozšířenějších nádorových onemocnění v České republice – rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny prsu a rakoviny děložního čípku.

Roadshow se uskuteční v rámci Dne Chrudimské nemocnice, který bude v tomto roce věnován právě boji proti rakovině. VE STŘEDU 20. 5. 2015 od 14.00 do 17.00 hod. v areálu Chrudimské nemocnice, a. s. (Václavská 570, 537 27 Chrudim).

Roadshow jsou informačními a osvětovými akcemi, které pomáhají zvýšit povědomí veřejnosti o prevenci rakoviny. Významní lokální odborníci z řad lékařů budou hovořit o prevenci tří nejrozšířenějších typů rakoviny (kolorekta, prsu a děložního čípku) a možnostech preventivních vyšetření. Součástí bude i prohlídka pracovišť preventivních vyšetření rakoviny tlustého střeva (kolonoskopie) a rakoviny prsu (mamologie). Odborníci budou po celou dobu akce k dispozici všem příchozím, kteří s nimi mohou konzultovat své individuální dotazy. 

Celá roadshow se taktéž odehraje pod záštitou města Chrudim, které realizuje projekt Zdravé město a místní Agendu 21. I v souvislosti s iniciativou těchto projektů se příchozí dozví řadu informací spojených se zodpovědnou péčí o