Českotřebovský deník 95/2015 (29/4)                                    

VOLEJBALISTÉ SOKOLA II. SETRVALI V EXTRALIZE, NEVYŠŠÍ SOUTĚŽI ČR

O této příjemné zprávě rozhodli kadeti čtyřmi vítězstvími v domácím prostředí
Náročnou sezonu prožili v letošním ročníku extraligy kadeti volejbalového oddílu T.J. Sokola Česká Třebová II. Po poměrně vydařeném začátku soutěže, kdy naši hráči porazili dokonce i taková věhlasná družstva, která mají ve svých středech reprezentanty ČR, mnohonásobně vyšší finanční rozpočty a nesrovnatelné tréninkové podmínky, Volejbal Brno (vicemistr ČR), Fatra Zlín či ŠSK Beskydy Frýdek – Místek se nakonec po nešťastném závěru dostali až o boje o udržení v této nejvyšší soutěži ČR. S celkovou bilancí 10 vítězství a 10 porážek.
Baráž o extraligu se odehrála v domácím prostředí a nutno podotknout, že naše družstvo při jejich zápasech o setrvání v nejvyšší soutěži hrané v našem městě je na každý zápas přišlo povzbudit velké množství diváků, nejenom z řad rodičů, příbuzných, ale i volejbalových nadšenců a sympatizantů. Přítomni byli v roli trenérů (M. Džavoronok, M.Vodička), diváků (P.Verner, M.Blažek, R.Unzeitig), bývalí hráči úspěšných družstev mužů, kteří po dlouhých šestnáct let rozdávali radost příznivcům v I.lize. Příjemným překvapením byla i účast současných a bývalých reprezentačních trenérů, Českotřebováků (Z.Šmejkala, L.Vašiny a J.Šillera) a v současnosti jednoho z nejlepších rozhodčích (K.Renčina).
Základ tohoto družstva v této kvalifikaci, byli úspěšní starší žáci (2.místo v ČP ČR). Hned v prvním zápase třebováci porazili za tři body našeho největšího konkurenta, celek ze Sokola Brno a vítězné tažení nezastavila ani další družstva tohoto turnaje. Postupně naši hráči, kteří hráli v pohodě a plným nasazením porazili Dansport Praha, TJ Svitavy a SK Kladno.
K fotografii: Horní řada z prava: L.Vašina, M.Olejár, M.Knížek, T.Olejár, L.Vašina, M.Blažek, F.Stránský, D.Joza, D.Stasiowski, R.Šulc, M.Hejl, M.Joza , spodní řada z prava: O.Unzeitig, V.Tecl
Výsledky:
T.J. SOKOL Česká Třebová II – T.J. SOKOL Brno 3 : 0 (18,22,14)
T.J. SOKOL Česká Třebová II – Dansport Praha 3 : 2 (20,-22,-22,19,7)
T.J. SOKOL Česká Třebová II - SK Kladno 3 : 0 (12,14,20)
T.J. SOKOL Česká Třebová II – TJ Svitavy 3 : 0 (20,11,10)
Výsledná tabulka: Kvalifikace o postup do EX-KTI 2015/16, sk. B - postupují družstva na 1. a 2. místě. Pořadatel: TJ Sokol Česká Třebová II
 p. družstvo utkání V3 V2 P1 P0 sety míče body
1. TJ Sokol ČT II 4 3 1 0 0 12:2 332:239 11
2. TJ Sokol Brno I 4 3 0 0 1 9:3 280:215 9
3. Dansport Praha 4 2 0 1 1 8:6 308:287 7
4. TJ Svitavy 4 0 1 0 3 3:11 234:319 2
5. VK Kladno 4 0 0 1 3 2:12 235:329 1
 
Dálková cyklotrasa číslo 18 v Pardubickém kraji je bezpečnější!

Pardubice (28. 4. 2015) – Díky finanční podpoře Pardubického kraje byla etapa dálkové cyklotrasy č. 18 mezi Chocní a Žamberkem před letní sezónou přeložena a přeznačena z komunikací II. třídy do uzlu Orlického cyklo&in-line království, do hvězdicové sítě cyklostezek s kvalitním asfaltovým povrchem podél řek Tichá Orlice a Třebovka s vyloučením běžné motorové dopravy. Dálková cyklotrasa č. 18 vede z Hlinska do Českých  Petrovic/Kamienczyk (CZ/PL), nově přes Choceň – Ústí nad Orlicí – Letohrad - Žamberk. 
Cílem této změny bylo převést cyklisty ze silnic na vybudované cyklostezky a tím zvýšit jejich bezpečnost i komfort a zároveň jim také umožnit příjemný zážitek, jet malebným údolím podél meandrující Tiché Orlice. Zkuste se po nich projet také a uvidíte, že se tam vrátíte!“ vysvětlil a doporučil radní Pardubického kraje René Živný zodpovědný za oblast cestovního ruchu, sportu, volnočasových aktivit a informatiky.
V elektronických mapách na cykloserver.cz a mapy.cz je již dálková cyklotrasa číslo 18 vedena Orlickým cyklo&in-line královstvím.
„Dálkové cyklotrasy slouží prioritně pro cyklisty s velkou bagáží k vícedenním cyklocestám za poznáváním krajiny, její historie, kultury a tradic.  Představují něco jako „dálniční síť“ cyklistických tras, které jsou ale využívány i k běžné dopravě do práce nebo do školy,“ uvedl René Živný. Každá dálková cyklotrasa má své jedno až dvoumístné číslo a takových cyklotras vede Pardubickým krajem celkem 7. V rámci projektu „Česko jede“ probíhá v současnosti optimalizace vedení dálkových cyklotras v celé České republice.
Cyklotrasa číslo 2 „Labská stezka“ byla přeznačena za finanční podpory Pardubického kraje již v roce 2013, takže nyní se jede po dvojce z Vrchlabí až do Hamburku. „Na dobudování cyklostezky Mechu a perníku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, která je součástí Labské stezky, intenzivně pracujeme a hledáme schůdná řešení,“ dodal radní Živný.
Novinářskou cenu 2014 si odneslo jedenáct vítězů a vítězek

Praha, 28. dubna 2015 – Jedenáct vítězů a vítězek soutěže Novinářská cena 2014 získalo ocenění na slavnostním vyhlašování v pražské Galerii Louvre. Mezi 413 příspěvky, které se utkaly v soutěži, zazářili redaktoři České televize, Aktuálně.cz, Respektu a Reportér Magazínu. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media a.s.
„Všichni vítězové a vítězky, ale také nominovaní si zaslouží velkou gratulaci, neboť konkurence byla v letošním ročníku ještě větší než v těch předcházejících a poroty neměly jednoduché rozhodování,“ uvedl Robert Basch, ředitel pořádající Nadace OSF.
Mezi přihlášenými příspěvky uspělo hned několik prací věnujících se současnému dění na Ukrajině. V kategorii Nejlepší psaný rozhovor zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Gazdík, který zpovídal zpravodaje Josefa Pazderku působícího na Krymu. V audiovizuálním rozhovoru uspěla skupina reportérů České televize, která dokumentovala dění na Ukrajině. Cenu za inovativní online žurnalistiku získal kolektiv zahraniční rubriky Aktuálně.cz, který události na Ukrajině komentoval doslova den po dni.
Další oceněné příspěvky se věnovaly převážně domácím událostem. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Lipold s příspěvkem popisujícím problematiku vytváření pracovních míst na úkor zachování krajiny. Ocenění za nejlepší psaný analyticko-investigativní příspěvek si odnesl redaktor Respektu Ondřej Kundra za text mapující dění kolem bývalé vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Nejlepší psanou reportáž roku 2014 napsal redaktor Reportér Magazínu František Šulc, který se komplexně zabýval každodenním životem českých vojáků v Afghánistánu.
Za nejlepší audiovizuální reportáž si cenu převzal Reportér ČT David Macháček, který se věnoval kauze hrozícího zbourání havířovského vlakového nádraží a přispěl svou prací k jeho záchraně. Nejlepším audiovizuálním analyticko-investigativním příspěvkem se stala reportáž Anety Snopové a Markéty Dobiášové, ve které poukázaly na podivné praktiky při nákupu stejných přístrojů rozličnými českými nemocnicemi.
Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získala studentka Petra Paříková s projektem zaměřeným na hodnocení kvality domovů pro seniory. Na rozpracování svého nápadu bude nyní spolupracovat s redaktory Českého rozhlasu. „Těší nás, že Novinářská cena dává prostor i mladým talentům, kteří se zaměřují na nové trendy datové žurnalistiky a hledají ve veřejných datech nové souvislosti přínosné pro veřejnost,“ uvedla Martina Joneková z českého Googlu, který je hlavním partnerem Novinářské ceny.
Vítězové i nominovaní si na slavnostním večeru převzali diplomy, vítězové a vítězky navíc získali odměnu      20 000 Kč. Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha. Hlavním partnerem soutěže je český Google, partnery jsou NEWTON Media a.s. a Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Mediálním partnerem jsou ČeskéNoviny.cz. Podrobnosti najdete na www.novinarskacena.cz a www.novinarskacena.sk.
Charitní týmy pomáhají obětem zemětřesení v Nepálu

V Nepálu, který 25. dubna zasáhlo velké zemětřesení, již pracují týmy několika Charit. Kromě místní Caritas Nepal, jejíž členové od začátku poskytují obětem zemětřesení především jídlo a provizorní přístřeší, působí na místě americká CRS, záchranné týmy Caritas Australia a Caritas New Zealand a anglická CAFOD. V rámci této celosvětové „charitní rodiny“ se zapojila také Charita ČR, která v neděli vyhlásila veřejnou sbírku a současně na okamžitou pomoc uvolnila částku 200 000 Kč.
Podle informací z Kathamandu jsou na místě nejvíce potřeba pitná voda, potraviny a provizorní bydlení. S touto výbavou na místo dorazily záchranné týmy zahraničních Charit. Například sesterská CRS (americká Charita) dováží do oblasti deky a zároveň vyčlenila 725 tisíc dolarů (více než 18 milionů korun). Na místě jsou i pracovníci australské Charity, kteří působili v oblasti i před zemětřesením. Zajišťují základní životní potřeby a zároveň zjišťují další možné formy pomoci.
Do první, tzv. naléhavé fáze pomoci se zapojí také česká Charita. „Z výtěžku sbírky zakoupíme potravinové balíčky, hygienické balíčky a také léky pro chronicky nemocné. Pokud to výnos sbírky dovolí, budeme uvažovat o poskytnutí psychosociální pomoci na místě,“ popisuje Lukáš Laube z Charity ČR, jak naloží s výnosem finanční sbírky. „Všechen tento materiál bude nakoupen v blízkém okolí, což je výhodné z mnoha důvodů, mj. odpadnou vysoké náklady na dopravu,“ upřesňuje Laube.
„Neuvažujeme zatím o vyslání vlastního člověka. Pokud jsou na místě zástupci sesterských Charit, je to pro nás dostatečná záruka. Jsme platnými členy celosvětové charitní rodiny a jsme zvyklí si pomáhat,“ dodává Laube.
Nepálem otřáslo 25. dubna ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo několik tisíc obětí, mnoho zraněných a obrovské materiální škody. Podle odhadů jde o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.
Charita ČR vyhlásila veřejnou sbírku, číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107. Současně uvolnila ze svých zdrojů na pomoc Nepálu částku 200 000 Kč.
K dnešnímu dopoledni (27. 4. ve 14 hodin) přispěli čeští dárci částkou 192 405 Kč.
Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777.
(Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců.)
Kontakt:
Lukáš Laube, humanitární pomoc a rozvojová spolupráce, tel. 733 676 677, lukas.laube@charita.cz