Pardubice – Obojživelné pásové vozidlo PTS (plovoucí transportér speciální), obří čerpadlo nebo vyprošťovací tank – tuto i další techniku a vybavení hasičského záchranného útvaru si dnes v Hlučíně na Ostravsku prohlédli starostové obcí s rozšířenou působností (ORP), tajemníci bezpečnostních rad obcí a členové Bezpečnostní rady Pardubického kraje včetně jejího předsedy hejtmana Martina Netolického. Za Českou Třebovou se exkurze zúčastnil místostarosta Dobromil Keprt.
 „O hlučínském útvaru je v poslední době slyšet zejména v souvislosti s problematickými muničními sklady. Právě odsud vyjížděla technika k odvozu munice ze Slatiny. Domnívám se, že nyní po komunálních volbách je ideální doba pro starosty obcí s rozšířenou působností k návštěvě," vysvětlil důvod cesty hejtman Martin Netolický. "Určitě je důležité vidět na vlastní oči speciální techniku a poznat možnosti tohoto ojedinělého útvaru, ale především znát způsob jejího vyžadování ve prospěch pomoci zasaženému území,“ dodal hejtman. 
Zároveň zástupce obcí upozornil na problém podceňování přípravy krizových fondů ORP: "Budu na toto téma hovořit s ministrem vnitra a chtěl bych, aby obce s rozšířenou působností skutečně naplňovaly zákonnou povinnost zřizovat krizový fond s dostatkem finančních prostředků pro celý svůj obvod. Ukazuje se totiž, že financování mimořádných situací je stále větší a větší problém."
„Povolávání záchranného útvaru se děje cestou Krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru. Partnerem pro starosty je většinou velitel hasičské stanice,“ zdůraznil náměstek ředitele HZS Pardubického kraje Aleš Černohorský.
Po zrušení záchranných útvarů Armády ČR byla některá technika převedena právě pod nově zřízený záchranný útvar v působnosti Ministerstva vnitra. Jeho sídlem je Hlučín, kde je umístěno velitelství a dvě záchranné roty, třetí rota sídlí ve Zbirohu. Od 1. ledna 2016 začne fungovat nový areál v Jihlavě.
V Pardubickém kraji byla technika nasazena například při likvidaci rozsáhlého požáru pneumatik v Boru u Skutče v červnu 2011, ale také při sněhové kalamitě na vyprošťování zapadlých kamionů na silnici I/35 v roce 2009. Tatra obložená pytli s pískem přesně podle požadavků policejních pyrotechniků byla také připravená v roce 2013 na hasičské centrále v Pardubicích při zemních pracích v okolí Parama tak, aby přeprava nalezené munice mimo zástavbu k likvidaci byla co nejrychlejší a přitom maximálně bezpečná. Stejně tomu bude i v případě nového nálezu při aktuálních pracích.
¨