Středisko JAVOR hlásí:                                             

Květinový den 13. května
 Tradiční květnová sbírka, která se letos uskuteční ve středu 13. května, přináší Lize proti rakovině finance, díky kterým může realizovat svůj program a zároveň přinést statisícům spoluobčanů informaci o prevenci rakoviny. Každý dárce, který si za minimální částku 20 Kč koupí žlutou kytičku měsíčku lékařského tentokráte se stříbrnou stužkou, obdrží také informační letáček. Letos se Liga rozhodla zacílit na nádorová onemocnění reprodukčních orgánů. Každý dárce se tak dozví o možnostech, jak snížit riziko onemocnění, ale také co udělat pro to, aby případná rakovina děložního čípku, vaječníků či varlat byla zachycena včas, totiž v raném stádiu, kdy je reálná šance na plné uzdravení.
Sbírky se zúčastní téměř 13 tisíc dobrovolníků ve žlutých tričkách, kteří nabízejí kytičky s letáčky po celé republice. Kromě hlavního sbírkového dne se letos budou kytičky prodávat na některých místech také ve čtvrtek 14. května.
V našem městě budou žluté kytičky prodávat skautky a skauti ze střediska Javor. Sbírky se tradičně účastníme od roku 2002 a vybrali jsme více než 420 tisíc korun.
 -----------------------------------------------------------------------------------------
V následujícím článku bychom vám rádi představili, jakým způsobem funguje výchova ve skautských oddílech podle věku. Všechny věkové kategorie, níže uvedené, jsou zastoupeny i v našem městě (středisku Javor) a jednotlivé oddíly představíme v dalších článcích během tohoto roku.
 
Věkové kategorie ve skautingu

Skauting pro nejmenší  Benjamínci 4 – 7 let
V Junáku se věnujeme dětem, které se teprve chystají na svůj vstup do školy.
Je to správný čas na objevování světa s novými kamarády a na hraní a zábavu. Oddílový program skautského kroužku skládáme z her a aktivit, které podporují dětskou zvídavost – děti se při nich učí vycházet s druhými ve skupině.
Nejmladší členové tak společně přicházejí na to, co se děje přes rok v přírodě, chodí s oddílem na výlety nebo sportují na hřišti. V klubovně pak zpívají, malují a tvoří – třeba z keramické hlíny nebo z papíru.
Během roku mají možnost vyzkoušet si výpravu nebo v létě vyrazit na svůj první tábor. Stávají se tak samostatnější a na další skautskou cestu získají partu kamarádů. Jejich věku přizpůsobují veškerý program. Pro naše nejmenší tak kroužek ve skautu znamená především se smát, hrát si a prozkoumávat svět.
Vlčata a světlušky 8 – 10 let
Rozvíjíme tvořivou fantazii a vyrážíme za dalším dobrodružstvím – u dětí ve věku od 8 do 10 let podporujeme praktické dovednosti formou her, výletů i táboření. Rozvíjíme dovednosti.
Děti, které přicházejí do oddílu světlušek a vlčat, tráví svůj volný čas v partě stejně starých kamarádů. Během roku spolupracují v menších skupinkách (tzv. šestkách), kde se poznávají s ostatními, učí se pomáhat si navzájem a společně zvládají úkoly.
V programu kroužku pro světlušky a vlčata:
·         poznáváme svět, který je velký a rozmanitý,
·         učíme se porozumět jeho příběhům i pravidlům,
·         pomáháme ostatním,
·         jsme ohleduplní nejen k lidem, ale i k přírodě
·         a poznáváme, co je správné a chováme se podle toho.
Program zahrnuje rozmanité výtvarné aktivity, zpívání či hraní divadla. Zaměřujeme se na rozvoj sociálních dovedností –  aby se děti naučily spolupracovat s ostatními, respektovat domluvená pravidla a hrát fér. Zábavné hry a soutěže také procvičují praktické dovednosti, které vedou k větší samostatnosti (příprava na výlet, zavolání pomoci v případě nehody apod.)
Skautský program kroužků pro děti mladšího školního věku rozvíjí dětskou fantazii. Jejich činnosti se skládají z her, výletů, pobytů v přírodě i v klubovně, letního táboření ve stanu a spousty dalších zážitků s kamarády.
Vedoucí se mohou spolehnout na propracovaný systém skautského programu i dlouholetou tradici.
Skauti a skautky 11 – 14 let
Děti ve věku od 11 do 14 let plánují své aktivity a získávají sebedůvěru i zkušenosti díky vlastním zážitkům – zdolávají překážky, radují se z úspěchů, učí se z nezdarů.
Objevujeme silné stránky
Mladým skautům a skautkám vytváříme prostředí, ve kterém se učí od sebe navzájem.
Ti zkušenější si mohou vyzkoušet řídit i tým lidí – naučit se zodpovědnosti za druhé, podílet se na vedení svých vrstevníků. Stávají se spolehlivějšími, získávají samostatnost a sebedůvěru.
Vedoucí zajišťují fungování celého oddílu. Jsou dětem nablízku a nabízí jim rozmanité aktivity jako sjíždění řeky, výtvarné činnosti, hru na kytaru či fotografování. Skauti a skautky odhalují své silné stránky a rozvíjí své záliby.
Skautský kroužek je pro děti bezpečné zázemí a ideální místo pro vznik přátelských vazeb – tak důležitých hlavně v období dospívání.
K lepšímu pochopení propojeného světa přispívá i účast na mezinárodních akcích a setkání se skauty z jiných zemí.
Zážitková pedagogika
Při akčních hrách v přírodě se děti stávají, kým chtějí – oblíbeným hrdinou z knížky, známým sportovcem, inspirativním umělcem. Učí se získávat informace a nakládat s nimi, řeší problémové situace, komunikují, prezentují své výtvory.
Principy zážitkové pedagogiky – učení prostřednictvím aktivní činnosti – jsou ve skautském hnutí již od jeho počátků. Dospívající mládež si z programů odnáší daleko více, když získá poznatky na základě vlastního zážitku a osobní zkušenosti.
Jde o to vyrazit ven – být aktivní, překonávat překážky, mít radost z úspěchu, poučit se z nezdaru.
Roveři a rangers věk 15+
Určují si vlastní program – v rámci svého roverského kmenu. Poznávají nové kamarády v zahraničí, vyzkoušejí si rafting, slaňují horu, cestují do neznáma. Rovering je výzva!
Poznávají také nové kultury, trénují jazykové dovednosti, zkusí klasické i netradiční sporty (horolezectví či rafting), cestují na kolech nebo uspořádají kulturní akci.
Pro koho je rovering?
Roveři počítájí s každým, kdo chce být aktivní a rozvíjet sebe i svět okolo. Ve skupině vrstevníků, které baví podobné věci, roveři realizují společné projekty.  Zároveň se zapojují do programů, kde mohou realizovat své nápady nebo pomáhat druhým. Jsou nepostradatelní při aktivitách dětských oddílů, ale i dalších projektech ve své obci nebo městě.
  
Dobrovolníci 18+
Tráví svůj volný čas smysluplnou prací pro druhé. Pokud se chcete přidat, připojte se k našim 7 000 dospělých dobrovolníků v ČR. Na skauting není nikdy pozdě.  Dospělí věnují svůj volný čas dětem, připravují zajímavý program, starají se o odpovídající  zázemí a administrativu, komunikují s rodiči, plánují činnost oddílu.
Kdo se může přidat?
Zapojit se může každý, kdo chce trávit svůj volný čas při smysluplné práci pro druhé a něco nového se při tom naučit. Často stačí sdílet své záliby s ostatními a předávat jim své zkušenosti – můžete s dětmi hrát na kytaru, jezdit na kole, sportovat, fotit nebo vydávat vlastní časopis.  Coby dobrovolník se uplatníte nejen jako dětský vedoucí, ale také například jako účetní, zdravotník či technik.
Co nabízíme na oplátku
·         dobrý kolektiv, se kterým je zábava
·         přátele na celý život
·         kvalifikaci pro práci s dětmi
·         praxi a doporučení (pro studium či zaměstnání)
·         možnost vlastního rozvoje
·         prostor pro realizaci vašich nápadů
·         zážitky z outdoorových aktivit
·         cestování a kontakty s lidmi z různých zemí
Vysokoškoláci u nás mohou získat praktické téma pro bakalářskou nebo diplomovou práci.