Čtvrtek 2. dubna 2015.  Od roztavení ledu na zimním stadionu neuplynuly ani dva týdny, aby se zde objevili pracovníci žamberecké firmy STILMAT, s.r.o., která vyrábí in line povrch pro hřiště a stadiony a také i řadu dalších povrchů na přání také např. do venkovního prostředí.  Českotřebovský zpravodaj byl přitom a přináší snímky jak z pokládání nového "letního povrchu" na našem zimním stadionu, tak i celkový pohled pořízený v odpoledních hodinách, kdy se již prováděly závěrečné dokončovací práce.  Nový povrch  zajistila městská obchodní společnost Eko Bi, s.r.o. jako svoji vlastní investiční akci. Letos, po devíti letech od otevření zimního stadionu na Skalce umožní také intenzivnější letní využití. Vypadá to jako dlouhé čekání, ale myslím si, že se vyplatilo. Technologie povrchu se během doby podstatně zdokonalila a pořízení povrchu pro letní využití ZS je také levnější, je větší konkurence dodavatelů. Společnost Stilmat, s.r.o. byla vybrána na základě výběrového řízení, které je zveřejněno na webu pro veřejné zakázky. Cena sportovního povrchu je 672 840,- bez DPH. Pořízení plochy je financováno z prostředků společnosti Eko Bi s.r.o., s tím, že společnost Eko Bi. požádala o Grant z rozpočtu Pardubického kraje pro rok 2015, zde zatím výsledek není znám.
Nově položený povrch  umožní  pořádat již tradiční květnový "florbalový festival", t.j. 10 dní florbalu v České Třebové" (který se dříve či později nakonec přesune do nové, rozměrově vyhovující již projektované tělocvičny, která do dvou let vyroste poblíž zimního stadionu). Umožní opravdové letní využití od dubna do poloviny srpna, kdy jej zase vystřídá zimní ledová plocha. Zájem o nový letní povrch mají nejen vyznavači kolečkových bruslí, ale také hokejbalisté, kteří zde budou moci "pod střechou" pořádat turnaje i těch největších, tedy mezinárodních rozměrů, tréninkové kempy apod. Na zimáku se během léta také rozběhne In line městská liga, která bude obdobou populární zimní "CHL", tedy City Hockey League, jejíž devátý ročník nedávno skončil. 
Na novém povrchu bude Eko Bi. pořádat pro veřejnost také volné in-line bruslení. Není o něho sice tak velký zájem jako o volné bruslení na ledě,  není ovšem třeba upravovat ledovou plochu ani zajišťovat provoz energeticky  náročného chladícího zařízení - letní provoz je levnější. Pro in-line bruslaře je důležitá informace o tom, že zde bude možné bruslit jen na takových "inlajnech", na kterých není instalována brzda. Ta by instalovanou plochu zničila.
Nový povrch je obohacením,  které umožní intenzivnější využívání stomilionové investice, kterou byla před lety výstavba zimního stadionu na Skalce.  Za iniciativu vedoucí k nové investici je třeba vedení městské společnosti Eko Bi. poděkovat. 

Informace z webové stránky společnosti Stilmat:

Dlaždice Stilmat In-line jsou lehkou montáží jednotlivých zapadajících a sestavovatelných zámků umístěny na jakémkoliv pevném povrchu jako je beton, dřevo, guma a jiné povrchy. Pod dlaždice můžeme použít i gumovou separační a tlumící podložku. Na tomto povrchu se odehrálo MS 2003,2005,2009 a MS 2010, 2011 a WORLD GAMES COLUMBIE-CALI 2013 v In-Line hokeji. Rovněž se na něm hrají různé exhibiční turnaje ve streetbalu a hokejbalu. Na povrchu tohoto typu se hrají i světové a evropské turnaje v házené.
 Montáž a demontáž Montáž a demontáž povrchu je velice jednoduchá a rychlá. Povrch je dodáván na paletách v deskách o rozměru 133cm x 100cm (12 kusů jednotlivých pospojovaných dlaždic). Celé desky se kladou na zpevněný povrch v jednom směru a tlakem na systém zámků dojde k jejich spojení.  Pětičlenná, zaškolená obsluha smontuje plochu o výměře 1800m2 za 5 až 8 hodin. V případě potřeby lze stejně rychle plochu i demontovat. Pro demontáž plochy se používá tzv. párač, který umožňuje jednoduše rozpojovat zámky, bez velké námahy a ohýbání. Je dodáván naší firmou standardně ke každé ploše zdarma.Jednotlivé, demontované desky (133cm x 100cm) se skládají na přepravní palety, stejného rozměru (133cm x 100cm do výšky 170cm). Součástí dodávky jsou palety, na které se provádí uskladnění + krycí rám + dva popruhy s ráčnou, kterými je paleta zajištěna. Plocha o rozměrech 1.800m2 je dodána na 9 paletách ( 1 paleta - 200m2 plochy). Teplota skladového prostoru může být -10 +40 stupňů Celsia.
 Vlastnosti  Dlaždice Stilmat In-Line jsou odolné vůči nárazu, otěru a námaze, ale odolávají jak vodě, tak vlhkosti a běžným rozpouštědlům (toluen a ředidlo).  Dle vyjádření SZÚ ze dne 21.2.2002 jsou dlaždice z absolutně zdravotně nezávadného materiálu a jsou plně vyhovující pro dané účely. Zároveň splňují i protokol o zkouškách požárně technických charakteristik vystavený dne 29.5.2012 v PAVÚS a tím prošly dle norem EU.
 Údržba Údržba je velice jednoduchá. Čištění lze provádět běžnými čistícími a odmašťovacími saponáty, jak ručně, tak strojově. Je možné dodat saponát s potlačenou pěnivostí pro strojové čištění.
 
Sponzoři mají na ZS svůj "zasedací pořádek"

Na ZS je nově sektor pro sponzory a mediální partnery nově označen, již nyní v dubnu se myslí na novou sezónu.....

  • Instalace plochy trvala méně než 5 hodin.  Odpoledne kolen 14 hodiny se dokončovalo finální broušení a úprava  nejnáročnějších míst. Nový povrch je připraven k použití....