Kraj předával nejvyšší ocenění, tentokrát za obnovu památek i záchranu života

Pardubice (15. 4. 2015) - Pardubický kraj podruhé ve své historii předával nejvyšší krajská ocenění – Cenu Za zásluhy o Pardubický kraj a Cenu Michala Rabase za záchranu. V Rytířských sálech pardubického zámku si je převzalo šest nových laureátů.
 
„Jsem velice hrdý na to, že můžeme společně vyjádřit naše symbolické DĚKUJI v podobě skleněné plastiky a diplomu těmto skvělým lidem. V mnoha anketách se laureáti opakují, Karel Gott získal cenu TýTý 22 krát. Oproti tomu jsou Ocenění Pardubického kraje každý rok originální. Komise se letos opět shodla na mimořádných osobnostech, které mají velké zásluhy o Pardubický kraj nebo zachránili někomu život,“ řekl v úvodu hejtman Martin Netolický.
 
Důstojným prostředím se pro udílení nejvyšších poct Pardubického kraje stal Zámek Pardubice, který je v majetku kraje. „Ne každý kraj má takové reprezentativní prostory a takový zámek. Když ho Pernštejnové stavěli, sahali po královské koruně. A zde v Rytířských sálech přijímali nejvýznamnější návštěvy,“ zdůraznil historické souvislosti tohoto místa 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
 
Nositelé Ceny Za zásluhy o Pardubický kraj
V tomto ročníku vybrali zastupitelé Pardubického kraje z nominovaných shodou okolností kandidáty, kteří se věnují záchraně památek, a v tomto případě venkovských, zámeckých a vojenských.
 
LUDĚK ŠTĚPÁN je zakladatelem skanzenu Veselý Kopec a jeho dlouholetým budovatelem. Ocenění získal za celoživotní úsilí o dokumentaci a záchranu lidových staveb a neindustriálních technických objektů v kraji. Právě jeho zásluhou jsou ve skanzenu dnes k vidění unikátní kolekce technických objektů na vodní pohon, jako je mlýn či pila. Skanzen je nyní nejnavštěvovanější památkou Pardubického kraje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Manželé PETR A MAGDA KUČEROVI už mnoho let na vlastní náklady rekonstruují rokokový zámek Nové Hrady. Opraven nebyl pouze interiér, ale i další přilehlé budovy a postupně je obnovován i zámecký areál. Ocenění Pardubického kraje manželé získávají za záchranu památky a za vytvoření nového turisticky atraktivního cíle v kraji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Obecně prospěšné společnosti KRÁLICKÁ PEVNOSTNÍ OBLAST a SPOLEČNOST PŘÁTEL ČESKOSLOVENSKÉHO OPEVNĚNÍ mají hlavní zásluhu na stále rostoucím zájmu turistů o oblast Králicka. Jen loni se na zdejší prvorepublikové pevnosti přijelo podívat více než 70 tisíc lidí, dalších dvacet tisíc navštívilo tradiční vojensko-historickou akci Cihelna. O památky se starají nadšenci, bez kterých by takový úspěch nebyl možný. V jejich čele stojí ředitel Společnosti přátel československého opevnění Martin Ráboň a ředitel Králické pevnostní oblasti Petr Štemberk.
 
Nositelé Ceny Michala Rabase za záchranu
LUKÁŠ KAMARYT, strážník Městské policie Pardubice, šel v době volna se svou dcerou na zmrzlinu a "na mašinky". V nádražní hale viděl seniora, který na jedné z laviček zkolaboval. Okamžitě mu začal poskytovat první pomoc a zahájil resuscitaci. Pardubický kraj jeho jednání ocenil kvůli příkladnému chování v kontrastu s ostatními kolemjdoucími, kteří nechali seniora bez pomoci.
 
Středoškolský učitel RADEK BIEDLA už přes třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství krve, plazmy a především kostní dřeně. Ocenění Pardubického kraje získal především za svou aktivitu, díky které se do národního registru dárců kostní dřeně zaregistrovalo přes tisíc mladých lidí. Nejméně třináct z nich už kostní dřeň dokonce darovalo.
 
LADISLAV PULPIT je řidičem linkového autobusu a v Dolní Rovni, kde žije, a také členem obecního zastupitelstva a sboru dobrovolných hasičů. Život zachránil staršímu muži, který jako cestující v autobusu zkolaboval. Ladislav Pulpit mu poskytl nepřímou srdeční masáž a udržel ho při životě do příjezdu záchranky.
 
Medaile hejtmana
Svého dalšího laureáta našla na slavnostním večeru i Medaile hejtmana. Získala ji MICHAELA TOMANOVÁ, která zachránila život kapitánovi z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje při přípravě návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Policista ve výtahu zkolaboval a začal krvácet. Neodkladnou účinnou pomoc mu poskytla právě primářka a ředitelka ústavu.
 
Cena médií
Svého hrdinu si z nominací vybrali i zástupci Deníku, Východočeské televize a Rádia Blaník. Stal se jím dobrovolný hasič RADEK RULÍK z Trhové Kamenice. Ten neváhal a od hrůzného skoku z rozhledny zachránil teprve 17letou dívku. V pětatřicetimetrové výšce navázal s dívkou kontakt a do příjezdu hasičů na místo si s ní povídal a poté se mu s kolegy podařilo dívku dostat do bezpečí za zábradlí.
 
Jsem velice rád, že v době, kdy mluvíme o nedostatku morálních vzorů, jsme mohli vyznamenat osobnosti, které se těmito vzory mohou stát,“ řekl v závěru večera hejtman Martin Netolický.
 

  •