V neděli 14. června se jede Českotřebovský cyklomaraton

Adel stíhá Kulhavého

Přijede Filip Adel, zvítězí potřetí za sebou a vyrovná bilanci olympijského šampiona Jaroslava Kulhavého, který v České Třebové vyhrál celkem třikrát? To je otázka, která zajímá spíše odborníky a vrcholové závodníky. Drtivá většina startujících nemyslí na stupně vítězů, spíše si chce kopcovitý okruh užít a ve zdraví překonat jeho nástrahy.

V letošním roce se Českotřebovský cyklomaraton pojede na stejné trati jako vloni, pořadatel Vladimír Vaněk k tomu říká: „Probíral jsem to s nejbližšími spolupracovníky. Nechtěli jsme se unáhlit a udělat nějakou zbytečnou botu. Uvažujeme o zkrácení obou tratí, zhruba na 25 a 50 kilometrů. Všechno není tak jednoduché, jak se někomu může zdát. Letos v létě probereme možnosti a pak se uvidí. Sedmý ročník cyklomaratonu se pojede na tratích 35 a 65 kilometrů.“

Kratší závod na 34,5 km (s převýšením 800 metrů) v minulých letech bez problémů absolvovalo několik „nezletilých bikerů“ ve věku od 9 do 15 let, takže ho zvládne i méně trénovaný biker. Zdatnější hobby cyklisté si mohou vyzkoušet svou fyzičku v hlavním závodě na 65 km s převýšením 1 600 metrů.

Centrem cyklomaratonu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák s přilehlým parkovištěm, šatnami a dalším zázemím. Za parkování se v České Třebové neplatí, nikdo se nebude mít pod hadicí nebo v potoce. Na organizaci cyklomaratonu se podílí kolem šesti desítek osob. Klíčovou roli mají Chmelové šišky – volné sdružení amatérských cyklistů Milana Čechala, dále dobrovolní hasiči z Přívratu, Řetové, Dlouhé Třebové a České Třebové, městská policie, sportovní areál Peklák a fotbalový klub.

V galerii vítězů šesti ročníků hlavního závodu mužů na 65 km figurují pouze tři jména. V letech 209, 2010 a 2013 vyhrál Jaroslav Kulhavý, v roce 2011 byl první Jiří Friedl a poslední dva ročníky ovládl Filip Adel.

Českotřebovský cyklomaraton má na tuzemské poměry velmi štědrou dotaci, ti nejlepší se mezi sebou rozdělí rovných 20 tisíc korun. Vítěz hlavního závodu získá šek na 5 tisíc korun, nejrychlejší mezi ženami dostane 3 tisíce korun, finanční odměny dostane pět prvních mužů a tři ženy. Vítěz a vítězka hlavního závodu na 65 km navíc získají broušené poháry věnované starostou města Česká Třebová panem Jaroslavem Zedníkem. Věcné ceny získají první tři závodníci a závodnice v každé kategorii, nejlepší zahraniční účastník a nejstarší a nejmladší účastník závodu.

Nijak přehnané není ani startovné, v případě platby předem se pohybuje od  250 do 350 korun. Do 15. května přihlášený biker dostane startovní číslo s vlastním jménem a přijmením, tričko závodu a teplé jídlo v cíli. Krátce po startu hlavního závodu budou na fotbalovém stadionu probíhat cyklistické závody pro malé děti. Po slavnostním vyhlášení bude ze startovních čísel všech zúčastněných dospělých bikerů losována tombola o dvacítku věcných cen.

Vloni byli organizátoři s účastí maximálně spokojeni. Cyklomaratonu se zúčastnilo 208 závodníků, dalších 40 dětí soutěžilo na fotbalovém stadionu. V době uzávěrky květnového čísla Zpravodaje (24. dubna)  bylo přihlášeno dvacet borců, o polovinu méně než před rokem. „Přičítám to počasí, vloni bylo v tuto dobu podstatně příznivější a závodníci byli na horské kolo mnohem více natěšeni,“ míní Vladimír Vaněk. Pravidelným účastníkem cyklomaratonu je českotřebovský starosta Jaroslav Zedník, který má na svém kontě pět startů a je mezi přihlášenými i letos.

Podrobnější informace na www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz  (van)