Proplast se v šachových soutěží udrží                                    

Jak důležité bylo vítězství proti Lanškrounu v 9. kole potvrdila 2. liga. V 10. kole zde družstva z Pardubického kraje také bojovali o udržení a úspěšně. K sestupující Poličce B už se může z našeho kraje připojit pouze Ústí nad Orlicí a to v nižších soutěžích ani jedno naše družstvo neohrozí. Ve druhé třídě krajských přeborů k udržení muselo přispět vítězstvím družstvo B
Béčko v zápase s Horní Čermnou se ujímá vedení, rozhodující body v dalších partiích však získává až po těžkých bojích. Vítězství v zápase tak vybojovává v poslední hrané partii až náš kapitán.
Vrcholí i kvalifikační turnaje přeborů mládeže. Poslední kvalifikační turnaj pořádal Sokol Mistrovice 11.4. Jan Jiroušek zde úspěšně bojuje o postup do finálových bojů v kategorii chlapců do 12. let. Druhým místem v turnaji si postup pohlídal. V květnu budeme držet palce Honzovi v bojích o postu do přeboru Čech.
Řešení dubnových příkladů: V levém je zajímavě chycená dáma. Po 1. - Se4 2. De2 Dxh2+ 3. Kf1 Dh1++. V prostředním černý spustí matový útok po 1. - Vc2 2. Kxc2 Dxa2 3. Kd3 Vd8+ 4. Kc4 Dc2+ 5. Kxb4 a5+ atd. V pravém černý rozhodne po 1. - Vxe3 2. fxe3 Dxg3+ 3. Kh1 Jh4 4. Sf1 Sxf3 5. Sg2 Sxg2+ a vyhraje.
Bílý statisticky vyhrává častěji a proto bude na tahu: