Českotřebovský deník 105/2015 (10/5)                                   
Toulavá kamera se toulala po Třebovských stěnách

Dnes 10. května 2015 dopoledne měl premiéru pořad České televize Toulavá kamera, který představilo po určitém čase znovu Českotřebovsko jako zajímavou  turistickou oblast. Po běžkotoulkách, které se zaměřily na zimní turistiku se nyní naše nejbližší okolí ukázalo jako vhodný cíl pro výlety v jarním, letním i podzimním období.   Průvodci byli tentokrát známí Třebováci Mgr. Milan Michalski, PaedDr. Hana Grundová a Jaroslav Nastoupil. Oba diváky zaujaly, hovořili k věci a srozumitelně, bylo vidět, že se v tématu, o kterém hovoří velmi dobře vyznají. Toulavá kamer již byla  u nsá několikrát a věřím, že i  její příští návštěva bude mít třeba zase jinou, ale rozhodně zajímavou náplň. Vysílaný pořad hodnotím velmi dobře také po stránce režijního zpracování i kamery, je vidět, že práci dělali opravdoví profesionálové, navíc s láskou a zálibou ke své práci. Rozhodně nic neodbyli a  vytvořili další pořad, se kterým se můžeme pochlubit. Poděkovat je třeba i účinkujícím Třebovákům, byli opravdu dobří. Pořad se dá shlédnout i v reprízách a v archivu pořadů České televize.
NEJBLIŽŠÍ REPRÍZA JE V PONDĚLÍ 12/5 V NOCI, VLASTNĚ JIŽ V ÚTERÝ 13/05 V 0:25 HODIN NA ČT1
HFAb 2015: Filharmonie Hradec Králové vystoupila s obměněným velmi kvalitním programem

Původní program koncertu ( W. A. Mozart / J. Haydn / A. Dvořák), uvedený na festivalových plakátech bylo postupem času nutné změnit.  Ředitel KC Mgr. Josef Kopecký uvádí, že konání květnového  koncertu bylo v jeden moment dokonce ohroženo. podařilo se jej zachránit, program byltransformován na jiný ( F.M. Bartholdy / F. Schubert / A. Dvořák). Poslední jmenovaný český skladatel č. 1 zůstal  Místo původně uvedeného dirigenta Petra Chromčáka koncert řídila Miriam Němcová jako osobnost, která je ponejvíce spojována s pražskou konzervatoří. S orchestrem si dokonale rozuměla.
Hudební festival Antonína Bennewitze spěje pomalu ke svému závěru, poslední koncert se koná v Přívratu v sobotu 16. května, vystoupí pěvecké sbory Bendl z České Třebové, tradiční účastník všech ročníků českotřebovského hudebního festivalu a jeho host - sbor Ještěd z Liberce, do jisté míry "na dálku" personálně spojený s Bendlem v osobě Sylvie Pálkové. Ta se spolu s manželem Petrem, Pálkou začátkem devadesátých let podílela na resuscitaci Bendla po určitém generačním útlumu zejména díky prozíravému počinu ředitele ZUŠ Bohuslava Mimry, který oba mladé hudebníky angažoval v pedagogického sboru školy. Všechny přátele sborového zpěvu zvu proto v sobotu podvečer do Přívratu na zaručeně vynikající koncert, který bude letos současně vyvrcholením XVII. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze.  (mm) Více ZDE
 
Deštivý Den Země 6. května 

Počasí letošního jara je suché a proto díky za každý deštík. Ten, který přišel ve středu 6. května se pořadatelům celoměstské akce Den země příliš nehodil. letošní akce měla mít v centru pozornosti přímo na náměstí  "ekologické" divadelní představení, které  se sice konalo, ale pod střechou v malém sále Kulturního centra. A tak děti ze škol a školek museli zajít nejdříve na divadlo a teprve potom se přišly podívat na náměstí. Proti jiným letům zde ale bylo spíše poloprázdno, atrakcí a dění zde bylo proti jiným letům méně, v centru dění byly připravené a nevyužité lavičky.  Naštěstí se mohu dívat na akci také očima  dětí předškolního věku. Mohu za ně prohlásit, že se jim akce  líbila, jak divadlo "s ostrovem odpadků" v Kulturním centru, tak i vycházka ke stánkům na náměstí.  Z divadla už bylo vlastně po dešti.... Fotografie z letošního dne Země poslala ZO ČSOP Zlatá Studánka, která byla jed ním z hlavních pořadatelů této akce.
Divadlo v malém sále KC:
A dění na náměstí:
Aktuálně z českotřebovského fotbalu

neděle 10.5.   Dorost přivezl z Nového Města 2 body díky remíze 1:1 a výhře na penalty
sobota 9.5.    A mužstvo zvítězilo nad Dvorem Králové 2:0.
čtvrtek 7.5.   Dorost vyhrál nad Hořicemi 1:0.
středa 6.5.:   Starší žáci porazili Jablonné n.O.  3:1.
                     Mladší žáci také porazili Jablonné n.O.  7:1.
Festival florbalu v České Třebové zahájen

V pátek 7. května  odpoledne byl zahájen českotřebovský florbalový svátek  "10 dnů florbalu v České Třebové", letos poprvé na novém umělém povrchu. To současně znamenalo, že si pořadatele nemuseli půjčovat a transportovat poměrně drahý umělý povrch jako v jiných letech, ale instalovali pouze mantinely a na ploše hrací plochy vyznačili potřebné změny nutné pro florbal - tedy brankoviště a další body a území. A samozřejmě reklamy svých sponzorů.  První turnaj v pátek odpoledne patřil příchozí veřejnosti. V sobotu a v neděli se konal florbalový turnaj mužů. Přiložené fotografie jsou ze sobotního utkání FbK Orlicko-Třebovsko - Šumperk. 

Od pondělí do pátku bude hrací plocha na zimním stadionu patřit školám z České Třebové a Ústí nad orlicí a o to od škol základních, středních a na zimák přijdou dokonce v pátek 15/5 se florbalem seznámit i školy mateřské.  Nezapomnělo se opět ani na turnaj firem. V pátek se také skuteční   také mezinárodní zápas, kde se proti florbalistům z východních Čech  představí tým z Holandska. Poslední dva dny jsou pak určeny pro turnaj veřejnosti a klubový turnaj FbK Orlicko-Třebovsko. Akci finančně podporuje přímou individuální dotací město Česká Třebová, opět ve výši 60 tis. Kč. Její větší část je určen na pronájem zimního stadionu.
Během jara se na ZS úspěšně rozběhl  turnaj městské ligy v in-line hokeji za účasti 9 týmů. Tato soutěž byla nyní na 10 dnů přerušena a bude pokračovat po florbalových dnech dalšími koly soutěže.  In-line liga se hraje systémem každý s každým.

Oslava Dne matek v Kozlově

Na sobotu 2. května od 17 hodin byly pozvány všechny maminky z Kozlova osadním výborem a Sborem dobrovolných hasičů na oslavu svého svátku. oslava byla spojena s besedou s důchodci. Přítomné přivítal člen osadního výboru Martion Jasanský. Krátké pásmo básniček před zcela zaplněným sálem U Sitařů předvedly malé děti. zazpívaly i několik písniček za doprovodu kytary, na kterou hrál Tomáš Podvala. Kulturní vložku připravily paní Hana Mauerová a paní Věra Rousková. Především Hana Mauerová věnovala přípravě besídky hodně svého volného času. Po kulturním programu roznesli muži malé občerstvení. To už hrákla hudba - "Sousedé ze Svinné". Všem, kteří se o velmi pěkný podvečer a večer zapřičinili, patří poděkování. Marie Rousková