Českotřebovský deník 107/2015 (12/5)                                 

Deponie zeminy a kořenů v Topolové ulici kráse lokality nepřidá (a Borku neuškodí?)                      

Víte kam se vozí zemina z výkopů na stavbě domu v Komenského ulici?"  S tímto dotazem se na mne obrátili sousedé trpící touto stavbou a chtěli vědět, zda je vše povoleno či není.  "To se musíte zeptat od stavebním odboru" na radnici, je to věc stavební firmy. Pak povídali o tom, že si  dali práci a vozy sledovali i o tom, že byli překvapeni tím, že město tuto skládku pod okny bydlících občanů dovolí. Mně se také nelíbí, Borek je lokalita, která potřebuje povznést a umístěním skládky, ke které jistě ještě něco přibude se tak rozhodně nestane. nejde sice o odpadky, to je pravda, ale i tak by městské nevyužité pozemky neměly pro skládkování či depónii sloužit, jde vlastně o stavební úpravy pozemku. Kolem vede přístupová cesta do dalších objektů co si lidé sem jezdící pomyslí. Ve městě by taková depónie být nemohla, v borku je vše dovoleno. Jistě to není definitivní umístění a bude následovat definitivní přemístění. Jen žasnu, že se pro tento účel nedá využít nedaleká plocha, na kterou se odkládala zemina ze stavby podzemních garáží u nádraží. Jistě by se sem vše vešlo a nedělal by se nepořádek na jiném místě.  Jde o pozemek při vstupu do průmyslové zóny kde sídlí řada firem a  měl by být proto upravený.  Ani letitá neoplocená skládka zbytků asfaltových koberců naproti přes ulici je neuvěřitelně nevzhledná. Připomíná  místo někde daleko na východě..... Nebo se vám to líbí? (mm)
 

V rámci programu MAMINY RUN proběhne 6. června v Javorce zdarma otevřená lekce jógy pod širým nebem pro veřejnost s lektorkou Dášou Petrželkovou  

Fotka uživatele Alena Petrzelkova.

MAMINY RUM  - ŠTAFETOVŸ BĚH  6.6.2015  PARK  JAVORKA  ČESKÁ TŘEBOVÁ

Milé maminy z České Třebové a okolí :) mám pro vás pozvánku na krásnou červnovou akci s názvem MAMINY RUN – nikdy nekončící štafetový běh maminek. Akce se uskuteční v sobotu 6.6. 2015 v městském parku Javorka v České Třebové. Nejde o to uběhnout maraton, ale zpropagovat zdravý životní styl a ukázat, že i třeba maminy s kočárky můžou být akční :) Maminky poběží, půjdou, dle svých možností a schopností, 5 km dlouhou trasu (můžou i s kočárky), akce je vhodná i pro těhulky - nastávající maminy. Startovné pro běžící maminky je 150,-Kč. Jsou vítány maminky každého věku. V ceně je tričko s logem MAMINY RUN, láhev vody a dárečky. Startujeme v 10hod., proto přijďte dříve!. Prosíme předem o rezervaci běhu na www.maminyrun.cz (REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ) nebo email alena.petrzelkova@activedays.cz (mobil 725 391 704). Přihlášky je nutné předem, uvádějte prosím velikost trička. K akci bude zajištěn i doprovodný program, můžete přijít s dětmi, s tatínky i babičkami. !!! Těším se na vás :)
130 let provozu železnice Rudoltice - Lanškroun 

V roce 2015 uplyne již 130 let od zahájení provozu na železniční trati z Rudoltic v Čechách do Lanškrouna. Chornický železniční klub připomene toto výročí v sobotu 23. května 2015 jízdami zvláštních vlaků, a to nejen po jubilující trati, ale také zajímavými úseky přes nákladní kolejové spojky, kam se běžně cestující veřejnost nepodívá. Během jízd mezi Českou Třebovou, Ústím nad Orlicí i Třebovicí v Čechách tak cestující zvláštního vlaku poznají různá zákoutí nákladního nádraží českotřebovského železničního uzlu. V čele soupravy historických vozů bývalé třetí třídy pojede parní lokomotiva 423.009. Chybět nebude ani oblíbený bufetový vůz a personál v historických uniformách. Po celou dobu oslav bude zajištěn prodej upomínkových předmětů s železniční tématikou a k dispozici bude též pamětní razítko. Náš spolek by chtěl poděkovat všem, kteří nám s přípravou oslav pomáhají, a to jak finančními dary, tak nezbytnou pomocí při propagaci. Dovolujeme si vás i všechny vaše přátele pozvat, abychom mohli důstojně oslavit výročí krátké, ovšem poměrně důležité železniční trati.                  
Dušan Stolarik
předseda spolku Chornický železniční klub, z. s.
(Plakát akce se po kliknutí zvětší do nového okna)
Lingvia Group chystá výstavu

 I v letošním roce chystá o.s. Lingvia Group  výstavu dětských a studentských prací stejně, jako v předešlých letech.Ve školách a školkách se už pilně pracuje Velký dík patří paní Martě Demlové, která poskytla spoustu zajímavých námětů a nakonec právě z tohoto seznamu bylo vybráno téma pro mladší děti. Témata jsou letos dvě : pro předškoláky a menší děti jsme vybrali téma s názvem
"Z ŘÍŠE POHÁDEK A KOUZEL"
"EXPO 2015 - ENERGIE PRO ŽIVOT - pro starší žáky a studenty. Ve vašich námětech se toto téma často opakovalo, protože EXPO je opravdu mimořádná událost a jistě popustí uzdu fantazie větších dětí a studentů. Termín odevzdání prací je do 11.6. do 14.00 v gymnáziu Hance Grundové a termín vernisáže a samotné výstavy byl nakonec stanoven na čtvrtek 18.6. od 17.00 hodin.
 
První veřejné vystoupení MIG 15 UTI

Již tuto sobotu 16. května 2015 zažije královéhradecké letiště na show plnou vrtulníků, letounů a automobilů, kterou si užijí tisíce hradečáků i mimohradeckých. Letošní ročník Helicoptershow přinese exklusivní podívanou prvního veřejného vystoupení letounu MIG 15 UTI s imatrikulací OK-UTI. Ukázka, která doposud nebyla nikde k vidění! 
Více informací na webu: www.helicoptershow.cz   a http://flying-legends.cz/airshow/
 
KLUB ČERVENKA

červen 2015  
Ekocentrum Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
6. DÍLNA: 3.6. POUZDRO RYBA
nebo MINCOVKA NA KOVOVÉ KULATÉ ZAPÍNÁNÍ
Lektorka: Oldřiška Smékalová
Pomůcky: Pomůcky: šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), látky vrchní (alespoň 20 cm šíře), látka spodní, vatelín, filc na oči, knoflíky, korálky, bavlnka, kulaté kovové zapínání - bude na dílně k prodeji,
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
Finančně podpořeno Pardubickým krajem

Kraj obhájil prvenství v třídění odpadů

Pardubice - V loňském roce vytřídil v průměru každý obyvatel Pardubického kraje 68,2 kilogramů plastu, papíru, skla, nápojových kartonů a kovů. V třídění základních složek odpadů v roce 2014 dosáhl na nejvyšší příčku a obhájit tak skvělý výsledek z roku 2013.  
Dlouhodobě patří obyvatelé Pardubického kraje v třídění odpadů mezi nejlepší v zemi a poslední zveřejněné výsledky to opět potvrzují. „V porovnání s ostatními kraji jsme opět nejlepší. To je skvělý dárek k 15. narozeninám kraje,“ prohlásil krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.  „Oproti roku 2013 se podařilo obyvatelům našeho kraje zvýšit množství vytříděného odpadu na jednoho obyvatele kraje o téměř půl kilogramu. Papíru, plastu, skla a nápojového kartonu jsme v loňském roce na hlavu vytřídili 44,6 kilogramů,“ vysvětlil radní.
Jak vyplývá ze statistik třídění v kraji, na jednoho obyvatele kraje připadalo v uplynulém roce 20,4 kilogramů vytříděného papíru, 12,2 kilogramů plastů, 11,7 kilogramů skla a skoro půl kilogramu nápojových kartonů. Nejvíce se, proti roku 2013, zlepšili obyvatelé kraje v třídění plastů a to hned o více než půl kilogramu.
„Za kraj nás takové výsledky velmi těší a všem obyvatelům našeho kraje patří veliké poděkování. Dlouhodobě se u nás třídění odpadů daří. Vždyť před deseti lety činilo množství papíru, plastů, skla, nápojových kartonů 26 kilogramů na osobu za rok. Do loňského roku jsme roční výtěžnost téměř zdvojnásobili. Nadprůměrně, v rámci České republiky, se již daří třídit v podstatě všechny komodity a meziročně u nás vytříděné množství stále stoupá. Potvrzuje se, že se dlouhodobá spolupráce se společností EKO-KOM vyplácí,“ popsal srovnání Václav Kroutil.
Součástí spolupráce Pardubického kraje a společnosti EKO-KOM, a. s., jsou vzdělávací a propagační aktivity a zahušťování sítě barevných nádob na tříděný odpad. Tím se stále přibližují kontejnery občanům a třídění se tak pro ně stává pohodlnějším. Jen v loňském roce bylo v kraji celkově instalováno dalších 549 nových barevných kontejnerů. Od roku 2005, kdy jich bylo v kraji instalováno 6558, se do současnosti zvýšil počet nádob na tříděný odpad o téměř šest tisíc. „To je téměř dvounásobný nárůst a aktuálně tak mají obyvatelé kraje možnost umístit tříděný odpad do téměř 12,5 tisíce barevných kontejnerů,“ doplnil Václav Kroutil.
Jedno průměrné kontejnerové hnízdo slouží v současnosti pro 142 obyvatel, zatímco v roce 2005 to bylo ještě o 80 obyvatel více.   
 
Příliv turistů potvrdil vydařenou zimní sezónu v kraji
„Těší mě, že letošní vydařená zimní turistická sezóna se potvrdila i na výsledné návštěvnosti Pardubického kraje,“ přivítal výsledky krajský radní pro cestovní ruch René Živný. „Meziročně se v Pardubickém kraji zvýšil počet hostů z České republiky o 13,8 a hostů ze zahraničí o 20,2 procent. Nárůst počtu zahraničních hostů byl přitom čtvrtý nejvyšší za Jihočeským, Moravskoslezským a Královéhradeckým krajem. Nejvíc zahraničních hostů bylo ze Slovenska, Německa a Polska,“ dodal René Živný. Ze Slovenska přijelo 3,7 procenta, z Německa 3,4 procenta a z Polska dvě procenta. V úhrnu tvořili hosté z těchto tří zemí více než polovinu všech hostů ze zahraničí v kraji, následovali hosté z Francie, Rakouska a Ruska. Domácích turistů přijelo v prvním čtvrtletí do Pardubického kraje 63,6 tisíc a tvoří 85 procent všech návštěvníků. Cizinců bylo 11,1 tisíc (15 procent návštěvníků).
Počet hostů v Pardubickém kraji v 1. čtvrtletí 2015:
hosté počet hostů 1. čtvrtletí 2015 meziroční změna (v procentech)
 domácí  63 631  13,8
 cizinci  11 109  20,2
 celkem  74 740  14,7

Počet přenocování v Pardubickém kraji v 1. čtvrtletí 2015:

hosté počet přenocování 1. čtvrtletí 2015 meziroční změna (v procentech)
 domácí  182 242  26,5
 cizinci  28 640  36,4
 celkem  210 882  27,7
 
Kraj si hýčká mateřská centra

Pardubice (11. 5. 2015) – Pardubický kraj by podle prezidentky Sítě mateřských center Rut Kolínské mohl být vzorem pro ostatní kraje v systematické podpoře mateřských center. V minulých dnech spolupořádal seminář nazvaný Transparentní, Respektovaná, Udržitelná SpolečnosT (TRUST), kde se mohli pracovníci mateřských center a jiných neziskových organizací seznámit s principy fundraisingu  a s novou metodou na vykazování sociální práce.
„Pro zvyšování důvěryhodnosti neziskových organizací je nezbytně nutná jejich otevřenost, transparentnost a komunikativnost vůči donátorům, sponzorům. To jasně potvrzují i  Burzy filantropie, ve kterých se setkávají zástupci neziskových organizací, veřejné správy a podnikatelského sektoru. Na základě konkrétních zkušeností jsme dospěli k poznání, že pro určité projekty by měl pracovat člověk, který se bude zabývat oslovováním sponzorů – takzvaný fundraiser. Proto jsme vyhlásili i nový grant, který by měl část nákladů na jeho práci pokrýt,“ uvedl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Záměrem vyhlášeného programu je zajištění větší finanční stability a nezávislosti neziskových organizací a podpora schopnosti získávání finančních prostředků pro jejich činnost prostřednictvím fundraisingu. Prioritně jsou podporovány nové a inovativní projekty. Předpokládaný celkový objem finančních prostředků vyčleněných na program je 500 tisíc korun, minimální výše poskytnutého grantu činí 10 tisíc korun, maximální pak 50 tisíc korun na projekt.
Rut Kolínská seznámila přítomné s metodou Social Reporting Standard (SRS). Vysvětlila, že nestačí jen konat dobré skutky, ale neziskové organizace je také musí umět popsat a vyhodnotit. Metoda SRS napomáhá vytvářet čitelný profil organizace tak, aby byla jasně srozumitelná nejen pro veřejnost, ale i pro partnery z řad státní správy a samosprávy, investorů, podporovatelů a dalších subjektů. Metoda SRS představuje jednotný referenční rámec, univerzální šablonu s návodem pro vykazování o organizaci. Je reakcí na nejednotnost v terminologii i formě při vykazování vůči třetím stranám. Metodika SRS je využívána v Rakousku a v Německu, partnerem projektu je rakouská pobočka společnosti Ashoka - Innovators of the Public.
 
Pardubický kraj představil své cesty proměn

Pardubice (11. 5. 2015) – Sedmý ročník výstavy Má vlast cestami proměn byl slavnostně zahájen v sobotu 9. května na Vyšehradě za velkého zájmu přibližně jednoho tisíce návštěvníků. Zcela zaplněné královské Akropoli se v celé své kráse představilo 99 zvelebených míst ze všech koutů naší vlasti. Na 33 výstavních stojanech tak mohli návštěvníci poprvé spatřit PROMĚNY roku 2015. Nechyběly ani proměny z několika míst Pardubického kraje.
„Na Vyšehradě se představil projekt knihovny, hřiště a naučné stezky v Písečné na Orlickoústecku, oprava fasády základní a mateřské školy v Telecím na Svitavsku, Výrovský Mlýn v Břehách u Přelouče, in-line stezka s lávkou v Moravské Třebové a park Na špici a Třída Míru v Pardubicích. Troufám si tvrdit, že náš kraj reprezentovaly výborně, byť na stupně vítězů nedosáhly,“ sdělil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil, který nemohl na slavnostním zahájení chybět.
Na Vyšehradě se setkala „kamenná srdce Vyšehradu“ všech 11 zúčastněných krajů. Zatímco zástupci krajů, které se do putovní výstavy zapojily už v minulých letech, si své srdce přivezli s sebou, představitelé nových partnerských krajů – Karlovarského, Královéhradeckého, Libereckého, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého, Zlínského a Hlavního města Prahy přijali symbolické kamenné srdce Vyšehradu z rukou známého kardiochirurga Jana Pirka.
Oprávněným vítězem s nejvyšším počtem hlasů se stala proměna zámku v Kuníně, „stříbro“ si odnesl Manský dvůr z Dolního Žandova a bronz patří zrekonstruovanému kostelu Nanebevzetí Panny Marie v obci Bartošovice-Neratov. Slavnostní akt předávání diplomů doprovodila píseň Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Chválím tě země má v podání dětského sboru Mendy. Putování nových proměn požehnal děkan Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Tomáš Holub. Poctu stromům pronesl známý botanik Václav Větvička. Poté se stovky návštěvníků za hezkého jarního počasí vydaly ke stánkům jednotlivých krajů, kde pro ně byly připraveny zajímavé prezentace a mnohdy i ochutnávky krajových specialit.
Každý jednotlivý kraj se zde právem pochlubil tím nejlepším. Rodiny s dětmi si odnášely zajímavé tipy na výlety a zjišťovaly, jak dobře znají svou vlast. Během celého dne měli návštěvníci možnost navštívit přes 30 stánků s výrobky, které právem nesou regionální značky kvality. Mohli jsme nejen ochutnat skvělé české a moravské pochoutky a nápoje, ale vyzkoušet si například výrobu ručního papíru, navlékání skleněných perliček nebo výrobu mýdla. Na celodenní akci se nenudily ani děti. Bohatý program byl ve znamení her s tematikou Vyšehradu a Mé vlasti a tvořivé ratolesti si mohly vyrobit vlastní tričko, či přáníčko ke Dni matek.