Českotřebovský deník 110/2015  (15/5)                               
Úspěch starších žáků Sokola II v Českém poháru

Doplněk k článku uvedenému 12. května s diplomem za dosažené druhé místo v náročném tuirnaji. Tento úspěch starších žáků opakovaně řadí oddíl TJ Sokol Česká Třebová II mezi absolutní mládežnickou volejbalovou špičku a mezi nejúspěšnější družstva v republice. Především však svými výraznými výkony a výsledky reprezentují českotřebovský volejbal a město Česká Třebová samotné. Mládežnická družstva čekají ještě dvě vrcholné akce M-ČR mladších žáků a M-ČR  starších žáků.
Moc bychom si přáli přiblížit se podobnému úspěchu alespoň na jedné z těchto akcí.  Za českotřebovský volejbal a T.J. SOKOL Česká Třebová II – Lubomír Vašina.  Celý článek ZDE
 
Ptáci se už vrátili a radostně prozpěvují

Děkuji MÚ OŽP za vysvětlení týkajícího se ořezu stromů v Podbranské ulici. Neškodilo by informovat o takových zásazích občany dříve a předcházet tak různým spekulacím. Měla jsem opravdu strach, že se stromy pokácejí celé. Že ořez dělali odborníci je vidět na stromech. Koruny zůstaly zachované a když chlapce  člověk pozoroval, musel je obdivovat, jak se pohybují ve výškách, na slabých větvích a ještě řezat větve tak, aby výsledek byl takový, jak má být.  Ostatně i ptáci se už vrátili a radostně prozpěvují. VV
Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty  na Semanínské ulici v České Třebové
      - byt č.12 (1+1) v čp. 2084
      - byt č.13 (1+0) v čp. 2089
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pondělí 15.06.2015.
                                                                                                     Ing. Jiří Smrčka vedoucí odboru majetku  MěÚ
 
Obnova Regionálního muzea v Litomyšli získala 1. cenu

Pardubice (15. 5. 2015) – Nejlepší muzejní počin loňského roku? Revitalizace historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli! Jeho loni dokončená rekonstrukce se umístila na prvním místě v národní soutěži muzeí Gloria musaealis v této kategorii. Budova muzea byla v letech 2012 až 2014 obnovena podle projektu předního českého architekta Josefa Pleskota. Muzeum se díky rekonstrukci rozšířilo o nový vstupní objekt a suterénní přístavbu, která veřejnosti prezentuje unikátní archeologické pozůstatky takzvaného horního města. Cenu z rukou ministra kultury ČR Daniela Hermana převzali ředitel muzea René Klimeš a architekt Josef Pleskot ve čtvrtek 14. května 2015 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.
„Revitalizace Regionálního muzea v Litomyšli je pro Pardubický kraj jednou z nejvýznamnějších kulturních investic financovaných z končícího Regionálního operačního programu. Proměna muzea za celkem 70,8 milionu korun je z 85 procent hrazena z evropských fondů. Mám obrovskou radost, že se vydařila a že naše společné úsilí ocenila také soutěž Gloria musaealis,“ neskrýval radost hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „K dokončení celkové obnovy Zámeckého návrší v Litomyšli zbývá už jen rekonstruovat zámek, který by se měl opravy nyní dočkat také,“ dodal hejtman.
„Porota také ocenila, že v muzeu byla instalována nová expozice Litomyšl – město kultury a vzdělanosti, vznikly moderní výstavní a společenské prostory včetně kavárny. Muzeum se tak ještě více otevřelo veřejnosti a stalo se nejen místem poučení, ale také relaxace a zábavy, místem v němž je příjemné pobývat,“ komentovala úspěch náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.
Soutěže se zúčastnilo 62 muzeí a galerií z celé České republiky, které přihlásily celkem 87 projektů ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. V této kategorii litomyšlské muzeum předstihlo i povedenou rekonstrukci bývalých městských libereckých lázní na galerii.
Pro Regionální muzeum v Litomyšli to bylo již druhé ocenění v této prestižní soutěži. V loňském roce získalo třetí místo v kategorii Muzejní publikace roku 2013 za knihu Václav Boštík (1913–2005) autorů Martina Boštíka, Stanislava Vosyky a Jaromíra Zeminy.
Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2014 získala Galerie Středočeského kraje, p. o., za stálou expozici Stavy mysli – Za obrazem, zpřístupněnou dne 25. května 2014. Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní publikace roku 2014 získalo Oblastní muzeum v Chomutově, p. o., za publikaci Všemu světu na útěchu. Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590 autorů Heleny Dáňové, Renáty Gubíkové a Jiřího Šlajsna.
SLEVA - 23 % - 29.6.2015                                            
Oslavte s námi 23 let knihkupectví Paseka  v České Třebové    

v pondělí 29.6.2015 - 23 % sleva na všechny tituly
lkaždý zákazník dostane dárek
Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky -
Těšíme se na vás a děkujeme vám za vaši přízeň
 Novinky na červen
Levně a chutně vaříme s Novou - Láďa Hruška 2.díl
Michal Viewegh - Zpátky ve hře
Petr Šabach - Rotchildova flaška
Zdeněk Pohlreich - Grilování
Toulavá kamera 20.díl