Českotřebovský deník  111/2015 (17/5)                                 
Co se dělo na  PODHORCE

Čarodějnice  - kdo by tyto dámy  neznal ?  A pálení čarodějnic – kdo by na ně zapomněl ?  Právě pro to lehce zapamatovatelné datum jsme vybrali sobotu před velkými ohni pro naše závody typu agility – pro PODHORSKÝ  ČAROSKOK .  Letos proběhl již 5. Ročník. Pravda – předcházely mu klubové a  také Velikonoční závody , takže pro mnoho lidiček zabývajících se tímto odvětvím  kynologie nebyl problém  najít cvičiště ZKO Podhorka.
Za krásného slunného počasí   zde  25. 4.  závodilo 68 týmů  . Vítězové  získali  poháry, plakety, popř. medaile a pamlsky pro pejsany od nás , granulky od Nativie, balíčky od kolektivu  veterinární kliniky U Nádraží. Děkujeme i dalším sponzorům , především autoškole DRUMEL a městu Česká Třebová.
Jedny závody jsou tedy za námi  a na další jsou již nachystané poháry a  probíhá jednání se sponzory , abychom mohli závodníkům zajistit hodnotné ceny.  Protože pořádáme hned 3 závody v jednom víkendu, je také organizace docela náročná.
 
3 závody na Podhorce o prvním červencovém víkendu

Sobota  4.7.  patří již zkušeným závodníkům a pravidla jsou daná Klubem agility ČR Ve 2 zkouškách budou usilovat o případný postup do vyšší výkonnostní kategorie a v jumpingu spolu  změří své síly všichni.  Protože jsme přišli o generálního sponzora, dostaly tyto závody název Podhorské dvojzkoušky. Souběžně bude probíhat závod pro starší pejsky – VETERÁN HOP. I pro ně jsou již zakoupené velmi pěkné poháry .
PODHORSKÝ skok ( již 10.ročník !)  se koná v  neděli 5.7.  Zaběhat si mohou příznivci agility, kteří se tomuto sportu věnují rekreačně. Protože i zde jsou různé úrovně výkonnosti , máme dokonce  5 kategorií ! Na své si zde přijdou úplní začátečníci i ti zkušení.  Dokonce zde máme speciál kategorii pro starší psovody a starší pejsany – SENIOR / VeteránZveme do našeho areálu závodníky i diváky, kteří mají rádi akční podívanou.
Propozice na oba dny najdete na www.podhorka.org a na facebooku Agility Podhorka.  Přijďte pobejt !

 

Aktuálně z českotřebovského fotbalu

"A" mužstvo prohrálo v Živanicích 1:2.
"B" mužstvo prohrálo ve Starém Hradišti 1:4.
Dorost vyhrál nad Olympií Hradec Králové 2:0.
Starší žáci remizovali s Pardubicemi 2:2 a na penalty vyhráli 4:2.
Mladší žáci remizovali s Pardubicemi 2:2.
Starší žáci jsou ve finále poháru PKFS.  V semifinále v Jablonném vyhráli 4:1.
 
Tomáš Zdechovský získal v Pardubickém kraji nominaci na místopředsedu KDU-ČSL

Pardubice/Litomyšl -  V sobotu 16. května se v litomyšlském Lidovém domě konala krajská konference KDU-ČSL Pardubického kraje, na níž padla dvě důležitá rozhodnutí. Krajským předsedou strany byl zvolený náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a europoslanec Tomáš Zdechovský získal krajskou nominaci na post místopředsedy.
„Těší mě podpora právě z Pardubického kraje, který považuji tak trochu za svůj, protože leží nedaleko mého a mám zde i spoustu lidí, s nimiž se dobře znám a měl jsem s nimi už v minulosti možnost spolupracovat a pomáhali mi i během kampaně,“ říká europoslanec a dodává: „Vítám také zvolení Romana Línka, kterému velmi gratuluji ke zvolení. Těším se na další společnou práci s ním a věřím, že pod jeho vedením bude mít strana opět dobrý výsledek v nadcházejících krajských volbách.“  
„S Tomášem Zdechovským je vynikající spolupráce. Je velmi pracovitý a pomáhá Pardubickému kraji. Dovedu si ho představit jako místopředsedu KDU-ČSL, proto jsem velmi rád za jeho nominaci,“ okomentoval Roman Línek.
 
Příští víkend budou lidovci volit nové vedení
Nové vedení KDU-ČSL se bude volit na volebním sjezdu strany, který se koná ve dnech 23. a 24. května ve Zlíně. O post místopředsedy se vedle Tomáše Zdechovského uchází i Marian Jurečka, Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Jaroslav Klaška, Jiří Mihola a Miroslav Rovenský. Tomáš Zdechovský získal vedle Pardubického kraje podporu ještě ze Znojma, Hradce Králové, Havlíčkova Brod, Ústí nad Orlicí a krajské konference Libereckého kraje.
 
Dva delegáti na celostátní konferenci KDU-ČSL z České Třebové
Na krajské konferenci KDU-ČSL konané 16.5. 2015 v Litomyšli byli předány pozvánky dvou delegátům volebního sjezdu KDU-ČSL z České Třebové. Jako politický matador se zúčastní sjezdu z titulu své funkce, člena celostátní konference, Jiří Vencl a jako volený delegát se poprvé sjezdu zúčastní Martin Klumpar. Sjezd se uskuteční příští víkend 23.-24.5. ve Zlíně.
Na fotografii Petra Čady, Jiří Vencl, který na závěr krajské konference zval delegáty k fandění české hokejové reprezentaci  
 
Ocenění pro Marii Tesařovou

Na krajské konferenci KDU-ČSL,konané 16.6. 2015 v Litomyšli, byla oceněna za svoji práci pro KDU-ČSL naše dlouholetá členka Marie Tesařová. Toto ocenění je více než zasloužené. Já osobně znám Marii Tesařovou "jen" 20 let a  vždy jsem si vážil její práce  ať jde o vývěsní skříňku na Parníku, roznášení materiálů, opravy i mých častých překlepů a chyb, získávání nových členů a sponzorů a tak bych mohl dále pokračovat. Samozřejmě vím, že pro lidovou stranu pracuje Marie Tesařová ale i celá rodina  celý život. Ocenění, které včera Marie Tesařová převzala je tedy naprosto zasloužené. Máme radost z ocenění, vždyť ne vždy alespoň tímto způsobem ocení něčí dobrovolná a nezištná práce. Přejeme Marii Tesařové pevné zdraví a mnoho dalších let s rodinou ale i s KDU-ČSL.
Jiří Vencl, člen celostátní konference KDU-ČSL


Pěveckým sborům Bendl a Ještěd  se po koncertu v sále u Coufalů v Přívratu ani nechtělo domů

Přívrat je místo velmi kouzelné a přívětivé. Přesvědčili se  o tom opět, u po kolikáté členové pěveckých sborů po závěrečném koncertu  letošního XVII. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze - libereckého Ještědu a českotřebovského Bendla. Více než 70 zpěváků uzavřelo koncert společnou skladbou Bedřicha Smetany "Proč bychom se netěšili", aby pak v další průběhu večera toto dodrželi tento slogan do posledního písmene. Za velmi vlídné prostředí U Coufalů je třeba poděkovat i zastupitelstvu obce Přívrat a jmenovitě pak i starostovi Ing. Janu Stránskému. Přívratští udělují ocenění Třebovákům za kulturní přínos a festival a docela upřímně si myslím, že nějaké podobné ocenění by si zase na oplátku zasluhoval jako zástupce obce a duše celého dění, starosta  Ing. Jan Stránský....  Přidávám k tomu (bez komentáře) ještě pár fotografií z pokoncertního dění v Přívratu, na kterých sbormistr Josef Menšík přebírá hrnek škvarků a Josef Poukar tři pecny chleba jako dar od  svého hosta - sboru Ještěd.... A ještě doprovodný program Přívatských: keltský tanec v pravých skotských kiltech... K dobré pohodě i k tanci hrála a zpívala kapela manželů Kadavých...

Hokejbalisté se do semifinále I.NHbL - východ neprobojovali

NHbL Východ – Východní část druhé nejvyšší soutěže již zná kompletní semifinálovou čtveřici. Ke Karviné a Opavě se v nejkratší době připojila ještě Přelouč, s jedním zaváháním si účast mezi čtyřmi nejlepšími týmy soutěže vybojoval také Hradec Králové.
Po výhrách na domácím hřišti chtěla Přelouč potvrdit svoji kvalitu také na hřišti Poličky, která však nedala svoji kůži vůbec lacino. Do zápasu vstoupili lépe hráči Komety, kteří si v první patnáctiminutovce vypracovali těsné vedení. Náskok si domácí hokejbalisté dokázali udržet až do závěrečné třetiny, kdy se však Jestřábům povedlo nejprve v poslední minutě zásluhou Moravce skóre srovnat a v prodloužení rozhodnout o účasti v semifinále. Vítěznou branku Přelouče vstřelil v deváté minutě prodloužení Hejhal a odšpuntoval tak velkou radost Přelouče!
K utkání se plní dojmů vyjádřili manažer Libor Komůrka a jeden z hrdinů zápasu, brankář Dvořáček. „Když někdo v budoucnu při pohledu na výsledky řekne, že Přelouč přešla dál lehce, asi mu to budeme těžko vymlouvat. Série byla krátká, ale nesmírně těžká! V každém zápase to bylo pomalu 50:50. Tak co ji rozhodlo? Produktivita střelců, gólmani, srdce. Je to asi klišé, ale taky pravda. Třetí zápas v Poličce jsme potřebovali. Půl zápasu těžkého zmaru, jasně lepší soupeř, ale pak jsme ze sebe dostali něco navíc než jen všechno. Nebýt okolností, které se v poslední době v této soutěži udály, asi by šla dál obě mužstva. O tom jsem přesvědčen! Taky jsem přesvědčen, že s naší filozofií nikdy nebudeme v hokejbalu v téhle republice nejlepší, ale vím, že ho děláme dobře a tak, jak se má,“ hrdě hodnotí manažer Přelouče Libor Komůrka.
Na jeho slova navazuje muž v masce Tomáš Dvořáček: „Do Poličky jsme cestovali s tím, že nic není rozhodnuto, a že musíme podat ještě lepší výkon než v domácích zápasech. Do branky jsem nakonec nastoupil místo Petra, který se od rána necítil plně připravený. Utkání mělo zvláštní vývoj, a kdybychom z něj odešli poraženi 6:2, nikdo by nemohl nic namítat. Ale i takový je náš sport a ne pokaždé vyhraje tým, který má více ze hry. Kluci bojovali, ale nešlo to, i při mně několikrát stálo štěstí, ale o tom je týmový sport. Jsem moc rád, že jsem klukům dvě třetiny dával stále naději a naopak oni od 31. minuty nepustili soupeře z tlaku. S rozhodujícím gólem pak ze mě vše spadlo a přišla euforie z postupu do semifinále. Je to skvělý pocit, protože prožít něco podobného s tímto týmem - to je zážitek na celý život!"
Za to Hradečtí si museli na svou účast v semifinále počkat ještě o den déle. Na domácí půdě vyhráli o minulém víkendu vždy o jednu branku, a tak věděli, že na hřišti České Třebové to rozhodně nebude procházka růžovou zahradou. Předpoklady se začaly plnit již v úvodní hrací den, kdy si Českotřebovští nejprve v první části vzali těsné vedení, které následně ve třetí patnáctiminutovce dokázali umocnit. Nakonec z toho bylo vítězství 4:1, které protáhlo sérii minimálně do nedělního zápasu.
Do něj vstoupil Hradec velmi zodpovědně, a i když byl pod střeleckou převahou soupeře, dokázal si již v první třetině vypracovat vedení. Rezerva extraligového mužstva držela vedení až do závěrečné periody, kdy si Lokomotiva vzala slovo a ze své převahy vytěžila vyrovnávací trefu. Utkání nakonec došlo až do prodloužení, které skončilo, stejně jako v případě Přelouče a Poličky, postupovou radostí. Hradec Králové B postoupil v poměru 3:1 na zápasy, v semifinále se následně utká s vítězem základní části Opavou. Přelouč čeká Karviná.                                (Zdroj www.hokejbal.cz)

OSVĚTOVÁ ROADSHOW PŘIJEDE VE STŘEDU 20. 5. DO CHRUDIMI

Na počátku roku 2014 Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami zahájilo projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – screeningové programy“, který je financován ze zdrojů Evropské unie a částečně ze státního rozpočtu. Se začátkem roku 2015 odstartovala již třetí etapa tohoto projektu, který bude zakončen 30. června 2015. Jeho cílem je zvýšení návštěvnosti preventivních vyšetření tří nejrozšířenějších nádorových onemocnění v České republice – rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny prsu a rakoviny děložního čípku. Hlavním mediálním partnerem projektu je Česká televize, která významným způsobem napomáhá zvyšovat povědomí o tomto důležitém tématu.
Po celou dobu projektu všechny zdravotní pojišťovny zvou své klienty spadající do rizikových skupin na preventivní vyšetření tří zmiňovaných nádorových onemocnění. V roce 2014 bylo v Pardubickém kraji na preventivní vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku pozváno 70 074 lidí, z nichž 11 600 pozvánky využilo a vyšetření navštívilo. Pojišťovny v tomto kraji rozeslaly také 25 268 pozvánek na screening rakoviny děložního hrdla. Na vyšetření se na základě pozvánky dostavilo 2 400 žen. Z celkem 23 254 pozvaných žen na screening rakoviny prsu využilo pozvánku 3 100 žen. Na základě těchto pozvánek bylo odhaleno celkem 29 karcinomů, které mají významnou šanci na vyléčení.
Projekt podporuje celorepubliková informační kampaň, jejíž součástí je osvětová roadshow. Roadshow navštíví celkem 25 měst České republiky.  Město Chrudim je její poslední zastávkou. Roadshow se zde odehraje 20. 5. 2015 v rámci Dne Chrudimské nemocnice, který bude v tomto roce věnován právě boji proti rakovině.  Nové informace, přímý kontakt s lékaři a motivace získaná na roadshow dávají projektu další rozměr.
Ve středu 20. 5. 2015 se roadshow uskuteční od 13.00 do 16.00 hodin
v areálu Chrudimské nemocnice, a. s. (Václavská 570, 537 27 Chrudim).
Roadshow jsou informačními a osvětovými akcemi, které pomáhají zvýšit povědomí veřejnosti o prevenci rakoviny. Ve středu 20. 5. se roadshow uskuteční v rámci Dne Chrudimské nemocnice, přičemž tématem letošního ročníku je právě boj proti rakovině. Významní lokální odborníci z řad lékařů budou hovořit o prevenci tří nejrozšířenějších typů rakoviny (kolorekta, prsu a děložního čípku) a možnostech preventivních vyšetření. Součástí bude i prohlídka pracovišť preventivních vyšetření rakoviny tlustého střeva (kolonoskopie) a rakoviny prsu (mamologie). Odborníci budou po celou dobu akce k dispozici všem příchozím, kteří s nimi mohou konzultovat své individuální dotazy