Českotřebovský deník 113/2015  (19/5)                                 

Slavnostní otevření obchodu společnosti MARO na Parníku

Dnešní den byl pro zaměstnance firmy MARO, s.r.o. nejen v České Třebové velmi slavnostní. Centrála společnosti, sídlící v Pardubicích připravila na 19/5 Den otevřených dvěří, na který pozvala také spolupracující výrobní a obchodní firmy.  Využita byla nejen nové prodejní centrum MARO, ale i celé parkoviště před obchodním centrem, kde byly postaveny stánky spolupracujících společností. Připomínalo to tak trochu stavební veletrh.... Více ZDE
 
Změny poboček České pošty se ještě řeší, je tu nový návrh na franšízy

Z iniciativy obchodního družstva Konzum  se rozhýbala diskuze o změně sítě poboček  České pošty v České Třebové. Je pozitivní, že se vše řeší ve spolupráci s městem Česká Třebová. Původní   návrh Konzumu byl vytvořit plnohodnotnou poštovní pobočku v prodejně minimarket na Skalce, pošta souhlasí za podmínky, že se současně zruší pobočka pošty na Parníku.  město to nechce dopustit a přišlo s novým řešením, které zachovává poštovní služby  v České Třebové  celkem na třech místech. Hlavní pošta  zůstane  na náměstí Jana Pernera u nádraží, kde bude modernizovaný interiér a širší služby-.  Poštovní služby by pak v rámci našeho města zajišťovaly další dvě pošty v prodejnách Konzumu  na Skalce a  na sídlišti Lhotka a to formou franšízy.  S vytvořením frašízy na obou místech, tedy v prodejnách Konzumu souhlasí i předseda  družstva Konzum. V prodejnách by proběhly stavební úpravy, pošta by se musela zavázat, že zde budou poskytovat poštovní služby po další stanovený počet roků, aby si náklady "odbydlela". zatím se právě čeká na rozhodnutí České pošty, je známo, že problematika poštovních poboček a  financování ztrátovosti je velmi živá. Tento způsob se zdá  reálný, v rámci města by byly stále 3 pošty rozmístěné poměrně rovnoměrně, navíc by nový systém pomohl snížit náklady družstvu Konzum, které by v tomto případě zachovalo stávající obchodní síť. 
 
Zmije, nebo děti? Ve Třebové spíš zmije

Kdo by si myslel, že v našem městě jsou důležitější děti, než pro ně nebezpečný had, mýlí se.
Dne 15. května byla v lokalitě Pod Jelenicí nalezena asi 40 centimetrů dlouhá zmije obecná. A protože jde o oblast, kde se běžně vyskytují děti, je myslím pochopitelné, že mě to nenechalo chladnou. Naivně jsem se domnívala, že se tu mohu obrátit na někoho zainteresovaného, kdo mi minimálně poradí, jak postupovat. A ačkoli se zde na Habeši před pár lety tento ohrožený druh chytře vysadil, není zde nikdo, kdo by se zatoulanými jedinci zabýval. Na Městské policii (zřejmě k tomu není kompetentní) jsem byla odkázána na Odbor životního prostředí, kde mi prý poradí. Rada od paní Duškové byla nad zlato: „Nechte ji tam a nechoďte ven…“
Takže, milé maminky, zmije byla nalezena pár kroků od dětského hřiště Pod Jelenicí, kdyby se vám stalo, že na nějakou narazíte (v lepším případě) dříve než vaše děti, rychle své ratolesti popadněte a běžte raději domů, protože hřiště teď patří zmiji.
Co mi z toho všeho vyplývá? Že „ochránci přírody“ jako paní Dušková svým jednáním v podstatě nabádají obyvatele k tomu, aby s tímto ohroženým hadem naložili posvém. Protože, kdo by chtěl v blízkosti svých dětí třeba čekat na to, až se pro ně nebezpečný had rozmnoží? Ono, kdyby se problém týkal dětí lidí, u kterých jsem žádala rozumnou radu a pomoc, jejich přístup by byl asi o něčem jiném. Tímto bych chtěla poděkovat panu Milanu Czajkowskému ze společnosti Eko-Bi, který se nebál, hada ručně odchytil a odvezl na bezpečné místo. Petra Horáková, Česká Třebová

Prodám pozemek za zahrádkářskou oblastí Hliníky 2318m2 s orientací na Jih. Elektrika 3x230V na pozemku. Voda sezonní. Velmi klidné a krásné místo s možností rozdělení na dva pozemky. Chata 18m2 kolaudovaná v roce 1960. Pozemek oplocen s dobrým přístupem. Kontakt zahradact@seznam.cz.

Skautská regata na Křetínce v režii třebovských skautů   

V termínu 30.4. - 3.5. se uskutečnila Skautská regata = SkaRE 2015 = Mistrovství republiky v jachtingu na přehradě Křetínka u Letovic - pořadatelem byl pátý oddíl třebovských vodních skautů Velrybáři pod vedením kapitána Oldřicha Pešiny.
O akci vysílali i na CT - D - viz odkaz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10265744641-zpravicky/215411000160504 
Všechny podrobnosti o akci (historie, program, výsledky apod) jsou na http://skare.skauting.cz/
Foto z letošního ročníku jsou na http://patyoddil.rajce.idnes.cz/ - foto Vladimír Bezděk.
Tenista Jiří Veselý navštívil Pardubice

Pardubice (19. 5. 2015) – Český daviscupový reprezentant a současný 37. hráč světového žebříčku Jiří Veselý navštívil Pardubice. Ty budou společně s Ústím nad Orlicí dějištěm prvních turnajů kategorie Futures na území Pardubického kraje. V rámci své návštěvy Pardubic se Jiří Veselý nejdříve ve sportovní hale na Dašické setkal s žáky základních škol, a poté také s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, který převzal osobní záštitu nad oběma turnaji s dotací 15 tisíc dolarů.
„Jiří Veselý je příkladem nejen pro mladou generaci tenistů, ale všech začínajících sportovců. To, že byl již v 17 letech nominován do českého daviscupového týmu, svědčí o jeho talentu a především nasazení a tréninkové píli, bez které ani ten největší talent nemůže vyniknout,“ uvedl Martin Netolický. „Chci Jiřímu poděkovat, že jako patron obou turnajů podpoří tuto významnou tenisovou událost v Pardubickém kraji, protože ještě nikdy neměli tenisté možnost bojovat o své často první body do světového žebříčku právě na území kraje,“ dodal Martin Netolický.
Jednadvacetiletý český tenista, který ve své kariéře dosáhl nejvýše na 35. místo na žebříčku ATP, je v současné době českou dvojkou za Tomášem Berdychem. K Pardubicím má vztah především vzhledem ke svému vítězství na Pardubické juniorce v roce 2009. O dva roky později se stal juniorským vítězem dvouhry i čtyřhry na Australian Open. V lednu tohoto roku se v novozélandském Aucklandu radoval ze svého prvního a zatím posledního titulu na okruhu ATP.

 

BRONZOVÁ SOBOTA V HRONOVĚ

Bronzovou sobotou, tak by se dal tento den nazvat. Taneční škola vyjela do dalekého Hronova, kde se konala soutěž o Hronovské jablíčko 2015. Výprava měla na 150 tanečníků, tančících ve 13 choreografiích. Tři autobusy vezly děti od nejmenšího věku až po ty nejstarší. Po celý den probíhalo soutěžní klání, ze kterého si Taneční škola odvezla 7 bronzových medailí. Tím byla série pohárových soutěží uzavřena a nadále tanečníky čekají Mistrovství republiky, na které se probojovali.