Českotřebovský deník 114/2015 (20/5)                                  


Pohádkový les v Javorce  (sobota 16. 5.)

Akci zorganizovali pořadatelé až z Králík a to velmi dobře, se znalostí dětské mentality a plně využili možností českotřebovského parku Javorka a také velmi příhodného jarního počasí. Akce nebyla nijak z České Třebové sponzorována, proto se platilo pro někoho poměrně vysoké vstupné. Zájemci se však našli... O pohádkovém dění  v Javorce vypovídá fotoreportáž Martina Šebely:
 

Taneční vystoupení na Týdnu sportu 2015                           

Týden sportu se nám opět blíží a nastává čas prezentace Vaší práce před českotřebovským publikem.
Kdo má zájem vystoupit během týdenního programu od 22.6. - 26.6.2015
na českotřebovském náměstí prosím kontaktujte: prossova@atlas.cz

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí zve své příznivce turistiky
na 39. Ročník pochodu a cyklojízdy
ORLICKÝM PODHŮŘÍM v sobotu 6. června 2015

PROPOZICE POCHODU
Start: Restaurace U Malinů v Ústí nad Orlicí od 7.00 do 10.00 hodin
Cíl: Restaurace U Malinů do 19,30 hodin
Odměna: Diplom a medaile
POPIS TRAS
Pěší trasy: 
7 km Tradiční trasa „Šmoulí stezkou“ bude vyznačena v okolí města směrem na Kubincův kopec a Kerhartice. Trasu kromě známých postaviček šmoulů oživí krojovaní členové folklorního souboru JARO z Ústí nad Orlicí, který letos oslavuje 50 let svého trvání.
Další trasy – 15 km, 25 km, 50 km
Cyklo trasy – silnice: 25 km, 50km, 75km, 100km
Cyklo trasy – horská kola: 30km, 50km
Na cyklotrasách je nutné správné vybavené kolo a cyklistická přilba
Děti do patnácti let se mohou zúčastnit pouze v doprovodu osoby starší osmnácti let!
Pořadatelé z odboru KČT Ústí nad Orlicí se těší na Vaší hojnou účast. Podrobné informace Milan Richter Andrlíkova 9910, Ústí nad Orlicí, tel. 465 527 651, mobil 732 352, 203, e-mail: richterpoetik@seznam.cz

V Pardubickém kraji vzniká sedm filmů. Podpořil je i krajský grant

Pardubice (20. 5. 2015) – Pohádka, dokumentární filmy i celovečerní snímek – celkem sedm filmových projektů podpořil grant, kterým Pardubický kraj jako jediný v republice začal systematicky podporovat vznik audiovizuálních děl na svém území. Rada Pardubického kraje dnes rozhodla o rozdělení celkem jednoho milionu korun.
„Je to pro nás a vlastně i pro celou republiku pilotní projekt, který budeme na základě letošních zkušeností dále upravovat. Naším cílem je představit Pardubický kraj jako filmařům přátelský region,“ prohlásil krajský radní René Živný, který má cestovní ruch ve své gesci. „Rádi bychom nejen podpořili vznik audiovizuálních děl právě u nás, ale také propojili natočené filmy a dokumenty s propagací cestovního ruchu a ukázali tak Pardubický kraj i trochu jinak,“ prozradil René Živný.
Letos žadatelé usilovali o grantovou podporu na sedm projektů. Jeden z nejlépe vyhodnocených projektů byl dokumentární film scénáristy a režiséra Jana Nováka s názvem Pivo a Pardubice, který získal podporu 100 tisíc korun. Jan Novák byl v minulosti nominován na Pulitzerovu cenu a filmovému řemeslu se učil u Miloše Formana. „Jak již z názvu plyne, základní dějovou osou filmu jsou pivovar Pernštejn a město Pardubice. V regionální premiéře budou mít diváci možnost podívat se na snímek už letos 26. června v Pardubickém letním kině, které kraj také finančně podporuje,“ sdělil René Živný.
Silná společenská témata zpracovávají snímky Já, Olga Hepnarová a Smrt na zámečku.  Oba získaly podporu 300 tisíc korun. Film Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy líčí příběh osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti a premiéru bude mít ještě letos. Dokument Smrt na zámečku, který natáčí Martin Vadas, vypráví příběh významného pietního místa českých dějin a lidí, jejichž osudy se setkaly v roce 1942 v areálu někdejší Larischovy vily, tzv. Zámečku v Pardubicích.
Regionálního umělce, loutkoherce a výtvarníka Borise Šlechtu představí dokument s názvem Obrazy počítám na kila, který kraj podpořil částkou 170 tisíc korun. Tradiční masopustní veselí v Jablonném nad Orlicí zachytí snímek nazvaný V Jablonném? Tam to žije!, který získal podporu 30 tisíc korun. Památky z pohledu hráčů futsalového klubu ukáže dokument Představení památek Pardubic a Chrudimi jinýma očima, který byl podpořen částkou 50 tisíc korun. Chystané dílo Pohádka o zlaté přadleně aneb lidová řemesla na Veselém Kopci obdrží příspěvek 50 tisíc korun.
„Já sám jsem velký příznivce filmové tvorby a jsem rád, že jsme mohli navázat na činnost filmových kanceláří, které fungují například v Polsku, Rakousku, Holandsku nebo Francii,“ uvedl krajský radní René Živný. „Doufám také, že budeme příkladem i pro ostatní regiony v České republice a filmaři budou moci využívat více takových pobídek,“ dodal René Živný.

Kraj hospodařil v minulém roce s přebytkem téměř čtvrt miliardy

Pardubice (20. 5. 2015) – Rada Pardubického kraje na svém zasedání účetně uzavřela rok 2014, ve kterém kraj hospodařil s přebytkem téměř čtvrt miliardy korun. Příjmy kraje k poslednímu prosinci roku činily téměř 8,5 miliardy, zatímco výdaje 8,25 miliardy korun. Příznivé hospodaření se promítlo také do krajského rozpočtu na rok 2015.
„Přebytek rozpočtu roku 2014 byl větší, než jsme při jeho tvorbě předpokládali, což bylo zapříčiněno především zvýšeným inkasem sdílených daní. Tento přebytek jsme již začlenili do letošního rozpočtu a vybrané finance tak vracíme zpět do kraje formou investic, dotací či grantů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Uvolnili jsme například 20 milionů korun na rekonstrukce silnic a mostů, což nám umožní opravit úsek silnice II/337 v Třemošnici nebo mosty na Dolní Moravě nebo v Borové u Poličky. Na pokračování rekonstrukce hlavní budovy Domova u fontány v Přelouči jsme vyčlenili deset milionů korun a více než 11 milionů korun jsme přesunuli na dofinancování rekonstrukce střechy Středního odborného učiliště v Králíkách,“ uvedl některé z příkladů hejtman Martin Netolický.
Příjmovou složku rozpočtu Pardubického kraje o celkové hodnotě téměř 8,5 miliardy korun tvoří z největší části přijaté dotace v hodnotě téměř 5,5 miliardy korun. Další složkou jsou daňové příjmy ve výši 2,8 miliardy korun, nedaňové příjmy v hodnotě 220 milionů korun a kapitálové příjmy přesahující devět milionů korun. Výdajová složka rozpočtu má hodnotu osm a čtvrt miliardy korun a sestává se z takzvaných běžných výdajů v částce téměř sedmi miliard a kapitálových výdajů v hodnotě téměř 1,3 miliardy korun. 

Kraj doplní vozový park o elektromobil

Pardubice (18. 5. 2015) – Radní Pardubického kraje dnes na svém pravidelném zasedání schválili záměr na podepsání Memoranda o spolupráci v oblasti rozvoje elektromobility mezi krajem a společnosti ČEZ. Výsledkem spolupráce by měl být pronájem a užívání elektromobilu pro potřeby Pardubického kraje a spolupráce v oblasti rozvoje elektromobility formou projektů a kampaní.
„Používání dopravních prostředků na elektrický pohon se stává stále dostupnější alternativou k používání vozidel se spalovacím motorem, což významně zlepšuje kvalitu života obyvatel, kteří jsou v současné době vystaveni zvýšené hladině hlučnosti, prašnosti a škodlivým emisím výfukových plynů a produkci CO2,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem přesvědčený, že samospráva by měla jít ostatním subjektům příkladem, a proto chceme do tohoto projektu s ČEZem vstoupit,“ dodal Martin Netolický.
Cílem memoranda je podpora elektromobility formou společných aktivit, kterými ji lze představit a podpořit tak její rozvoj. Jedná se především o spolupráci při osvětových kampaních zaměřených na environmentální projekty či při podpoře elektrotechnického vzdělávání na území Pardubického kraje. Součástí spolupráce je také vzájemná výměna informací a zkušeností z oblasti elektromobility s cílem jejího dalšího rozvoje na území Pardubického kraje, ale také společný výběr lokalit na území kraje, vhodných pro případnou instalaci dobíjecích stanic,
 
Nová směrnice EU proti praní špinavých peněz je bičem na daňové úniky a zakrývání střetu zájmů

Evropský parlament dnes schválil novelu směrnice proti praní špinavých peněz. Výsledná podoba směrnice je dohodnutým kompromisem s Radou a jedná se tedy o její definitivní podobu, v níž vstoupí v platnost. Všechny obchodní společnosti registrované v členských státech EU budou nově povinny poskytnout informace o svých vlastnících, a to až na úroveň fyzických osob. Tyto informace budou shromažďovány v povinně zřízeném centrálním rejstříku skutečných vlastníků, který bude veřejně přístupný.
"V pozici ministra spravedlnosti jsem již v r. 2011 jako první přišel s návrhem na zavedení povinné registrace anonymních akciových společností, který byl po bouřlivém projednávání schválen v r. 2013. Tehdy se jednalo o revoluční moment, protože do té doby se kolem této problematiky opatrně našlapovalo a chyběla odvaha přejít od slov k činům. Dnes schválená novela směrnice usnadní identifikaci skutečných vlastníků obchodních společností, a znamená tedy další krok v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a zneužívání daňových rájů k daňovým únikům", uvádí k tomu Jiří Pospíšil (zvolen za TOP 09), člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a bývalý ministr spravedlnosti.
V ČR má vlastníka v některém z daňových rájů téměř 13 tisíc firem. Stát tak ročně přichází o miliardy korun z daní. Podle kvalifikovaných odhadů proteklo z veřejných prostředků do daňových rájů a anonymních společností za posledních pět let cca 200 miliard korun.
"Po schválení směrnice je míč na straně české vlády, která má povinnost zapracovat ji do českého právního řádu. Tím dostane na stůl i problém, kterému se vláda dosud vyhýbala a odmítala ho řešit, a sice efektivní právní úpravu střetu zájmů. Utajování skutečných vlastníků akciových společností a zakrývání střetu zájmů totiž často bývají spojité nádoby. Vládě tak nezbude nic jiného než se k obojímu postavit čelem", upozorňuje závěrem Jiří Pospíšil.
JUDr. Jiří Pospíšil  e-mail: jiri.pospisil@europarl.europa.eu