Českotřebovský deník 119/2015  (26/5)                                 
Rozvoj výrobce lokomotiv CZ LOKO táhne vývoj

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 26. května 2015  Akciová společnost CZ LOKO získala pro následující tři roky přes 10 milionů korun na výzkum a vývoj třínápravového podvozku dieselelektrické lokomotivy pro široký rozchod 1520 mm. Podporu ji poskytne Technologická agentura ČR z programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje. Na konci uceleného vývoje pak bude šestinápravová lokomotiva s dieselelektrickým pohonem pro východoevropské trhy.
„Máme svou flotilu lokomotiv a tento projekt velké lokomotivy nám do ní zapadá,“ říká Bedřich Bulička, ředitel pro strategii a rozvojové projekty CZ LOKO. Právě díky vývoji a inovacím se z firmy během posledních deseti let stal respektovaný dodavatel dieselelektrických lokomotiv. „Novinky a inovace produkce nám postupně umožnily zvýšit výrobu a export zvláště do zemí se širokým rozchodem kolejí. Což není jen Rusko, ale i Finsko, Bělorusko nebo pobaltské země Evropské unie,“ poznamenává ředitel, a oceňuje veřejnou podporu, kterou vývoji poskytuje stát prostřednictvím své Technologické agentury. Nové třínápravové podvozky nelze totiž nikde koupit, neboť jejich samostatný dodavatel neexistuje. Chce-li tedy firma přijít s novým vozidlem, musí do jeho výzkumu a vývoje investovat desítky milionů korun.
Veřejná podpora je přidělena na roky 2015 až 2017, v nichž se projekt i za účasti expertů Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, řeší. Letošek je věnován výpočtům, projektům, konstrukci. Další pak přípravě a stavbě prototypu a simulací, a nakonec odzkoušení. 
Podobně CZ LOKO postupovalo v letech 2007 až 2009 při výzkumu a vývoji modulového dvounápravového podvozku o rozchodu 1435 mm. Ty se dnes využívají v lokomotivách řady 744.
Od roku 2005, kdy firma od ministerstva průmyslu získala první veřejnou podporu na výzkum a vývoj modulové dieselelektrické lokomotivy typu ČME3 řady 774.7, už realizovala desítku projektů. Díky nim v dieselelektrické trakci vznikl například nový systém řízení, lokomotivní dvounápravové podvozky nebo celé dvou a čtyř nápravové lokomotivy. Nyní se s pomocí Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu řeší souběžně i zlepšení kabiny a systému pomocných pohonů v extrémních klimatických podmínkách. Zde mají být výsledky do konečných produktů přeneseny během čtyř až šesti let. Přispějí tak k posílení konkurenceschopnosti České republiky v dopravním strojírenství.
Akciová společnost CZ LOKO patří mezi přední středoevropské výrobce motorových lokomotiv. Věnuje se i jejich modernizaci a opravám. Vedle toho se zaměřuje i na vývoj a výrobu speciálních drážních vozidel. Sídlo a hlavní závod má v České Třebové. Další provozovny v Jihlavě a Nymburku. Celkem v nich pracuje přes 700 zaměstnanců. Loňský obrat dosáhl 1,990 miliard korun a export se na něm podílel více než polovinou.

 

Letní provoz dětského PINNGUin parku a horských kár ve SKI areálu Přívrat byl zahájen.
Provozní doba každý víkend 13:30 -19:00. V týdnu rezervace pro školní výlety.

Mezinárodní policejní turnaj v malé kopané
Po podmračeném a propršeném týdnu přivítalo jako zázrakem v pátek 22. května účastníky X. ročníku policejního turnaje v malé kopané „O cenu Kohouta“ sluníčko. Slavnostní atmosféru podtrhla i přítomnost několika čelných představitelů partnerských měst, kteří se v doprovodu místostarostky pí Žáčkové zúčastnili zahájení akce. Tak jako v loňském roce, tak i letos turnaji předcházel společenský večer, který zanechal na některých hráčích zřetelné stopy únavy, ale vydatná snídaně a pohyb na čerstvém vzduchu na ně měly blahodárný účinek, takže úderem deváté hodiny mohly na dvou hřištích vypuknout nelítostné boje. K vidění byla zajímavá utkání, strážníci a policisté si na trávníku nedali nic zadarmo, kvalitní a přesní rozhodčí však měli hru pod kontrolou. Catering p. Jandy rovněž fungoval bezchybně, zkrátka plná spokojenost.
A jak se dařilo domácím borcům? Po katastrofálním začátku (0 : 5 s MP Ústí nad Orlicí) zabrali a porazili těsně OO Policie ČR Česká Třebová (1 : 0), smírně se rozešli s kolegy z MP Olawa (2 : 2), aby pak v závěrečném utkání přehráli policisty ze Svitu (6 : 1). Turnaj přinesl zajímavou zápletku, o celkovém vítězi rozhodoval až poslední zápas mezi MP Ústí nad Orlicí a Olawou. Ten skončil remízou (3 : 3), což nakonec díky lepšímu celkovému skóre stačilo k zisku titulu MP Ústí n./Orlicí.
Celkové pořadí: 1. MP Ústí nad Orlicí, 2. MP Olawa, 3. MP Česká Třebová, 4. OO PČR Česká Třebová, 5. MP Svit.
Poděkování patří reklamním partnerům, kterými byly místní firmy Korado a.s., Geodézie Česká Třebová s.r.o., DS INTEX s.r.o. a Mgr Vaněk Vladimír, Vaněk – agency, stejně jako Fotbalovému klubu Č. T. za poskytnutí zázemí, zpestřením byla účast týmu RED BULLU, který nám přijel doplnit energii. Putovní pohár má tak na další rok nového držitele, ceny byly předány týmům, ale i nejlepšímu střelci a brankaři. Zazněla řada pozvání a příslibů účasti na dalších akcích, uvidíme, co přinese budoucnost. Pochvalu si však už dnes zaslouží nejen naši strážníci, ale i další členové Sportovního klubu MP, kteří připravili akci na vysoké úrovni a přispěli tak vhodným způsobem k reprezentaci města ve vztahu k jeho zahraničním partnerům. Petr Baláž, www.ceska-trebova.cz
 
Noc kostelů v Dlouhé Třebové 

Schola u sv. Prokopa ve spolupráci se ZŠ v Dlouhé Třebové
pořádá  Noc kostelů
pátek 29.5.2015  od 19.00 hodin  v kostele sv. Prokopa
V programu účinkují:  žáci školy,  Schola u sv. Prokopa, Martin Lamplot – kronikář obce
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
 
Třebováci na  Mistrovství republiky v kuželkách

MČR V kuželkách jednotlivců se konalo v závěru dubna v Poděbradech za účasti 48 závodníků. Z Pardubického kraje startovali 3 borci, z toho jeden Třebovák Miroslav Hýbl, který se umístil první den na 43. místě s výkonem 543 bodů a do 24 členného finále nepostoupil.  Lépe dopadl Václav Kolář z Rybníka, který se probojoval do finále  a výkonem 1082 bodů obsadil 22. místo. ještě lepší byl Michal Talacko z Pardubic, který výkonem 1140 bodů obsadil 16. místo. Vyhrál Martin Vaněk z Olomouce výkonem 1246 (závodilo se na 2x 12O hs) kuželek. Ženy měly mistrovské přebory jednotlivkyň v Přerově,. ale ve výsledkové listině jsem mezi 48 závodnicemi nenašel ani nikoho z Pardubického kraje, ani z Lokomotivy Česká Třebová, přestože hrály I. ligu (a udržely se).
ČVT seniorů se hrálo v Jičíně. zde se dobře prezentoval Karel Zubalík, který zde výkonem 1145 bodů obsadil 7. místo mezi 48 závodníky. V hlavní kategorii by mu tento výkon stačil na 15. místo . V kategorii seniorek se konalo MČR ve Vracově. Českou Třebovou reprezentovala Alena Holcová, která výkonem 516 bodů obsadila mezi 48 závodnicemi 27. místo.  Mezi juniorkami kuželně Slavoje Žižkov dobře bojovala Klára Pekařová , která obsadila 8. místo výkonem 1063 bodů.
Mezi dorostenci v kuželně v Třebíči dobře bojoval Jiří Kmoníček, který obsadil 7. místo výkonem 574 bodů. Ještě lépe si vedl ve sprintu (hraje se vylučovacím způsobem), kde skončil na bedně na druhém místě a prohrál až ve finálovém duelu s Bínou z SKK Jičín. Loko Č. Třebová měla zastoupení ještě na MČR žáků ve Vrchlabí. Zde startoval Jakub Sokol a umístil se výkonem 428 bodů na 100 hs  na 16. místě. Kuželkáři potvrzují, že kuželkářský sport v České Třebové stále patří mezi ty sporty ve kterém se můžeme měřit i se špičkou v naší republice.