Českotřebovský deník 120/2015  (27/5)                                 
Rozum zůstává stát, co si vandalové dovolí

Řeč je o dětské atrakci v Javorce, která je zdejší tradicí a o kterou se v posledních letech staral Okrašlovací spolek  Česká Třebová. V dřívějších dobách dětské atrakce poháněla voda, po regulacích a úpravách ji nahradil elektrický proud . Vše je nastaveno tak, že  po zmáčknutí tlačítka se atrakce asi na půl minuty rozhýbou a děti na vycházce tak mohou sledovat atrakce v pohybu.  Nejstarší  je  tradiční "selka jak tluče máslo, jev, který dnes mládež už těžko dokáže pochopit, neboť všechno co existuje nyní pochází ze supermarketu.  Atrakce se postupně rozšiřovaly, čas od času bylo třeba čelit útokům vandalů, ale trpělivou prací  spolupracovníků v Okrašlovacím spolku byla atrakce prakticky trvale v provozu. Terčem posledního a pořádného útoku byla právě selka. Potřebovala rychlou opravu, kterou Miloš Lána opravdu rychle zajistil tak, aby v sobotu 16. května, kdy se v Javorce konala Dětská pohádková slavnost bylo vše tak jak má být. A také bylo.   Jenže jen opravdu krátce, vlastně jediný den.  Den poté to dopadlo tak kastrofálně, že do případu musela být zatažena také městská policie. Šlo prakticky o vloupání do boudičky atrakce ze zadní strany a dokonalé poničení  tak, že selka  je prakticky neopravitelná. Přišla nejen o hlavu, ale také o zdemolovanou máselnici.  Pachatelé?  Mohu nabídnout jen spekulace. Zřejmě alkoholem posílení návštěvníci některé blízké restaurace, které mohlo přilákat i nové sousední sportoviště pro dospělé, naštěstí realizované tak, že jeho demolice je bez rozbrušovačky velmi obtížná. No a v blízkosti byla zranitelná selka, která se navíc ještě dala elektricky rozhýbat....   Co s tím ?  Opravit? nahradit? Nahradit, neustupovat! To bychom pak mohli pro vandaly vyklidit postupně celé město.
Škoda, že zde nebyla dosud instalována kamera, která by tento hrdinský čin zaznamenala a věděli bychom pak víc. V souvislosti s vybudovaným sousedním hřištěm postaveným za dost peněz by tento prostor za hlídání kamerou stál. Vždyť může startovat jen při pohybu a nemusí být ani zapojená do systému, děj zaznamená na kartě. Lze ji pořídit i s nočním viděním třeba za 7-8 tisíc. Nemusíme mít vždy jen tu nejdražší systémovou variantu.  A v případě potřeby se á taková kamera zase přemístit jinam. Potřebuje jen  nějaké napájení. Desítky kamer už stejně obsluha dispečinku neuhlídá....  Na fotografiích uvidíte, jak to se Selkou dopadlo:
 
 

Letní provoz dětského PINNGUin parku a horských kár ve SKI areálu Přívrat byl zahájen.
Provozní doba každý víkend 13:30 -19:00. V týdnu rezervace pro školní výlety.

Cyklopecky Pardubického kraje lákají na výlety i atraktivní ceny

Pardubice (27. 5. 2015) – Koho by nelákalo procestovat zajímavá místa v Pardubickém kraji a vyhrát horské kolo, pobyt na Dolní Moravě nebo třeba digitální fotoaparát? O tyto a další hodnotné ceny mohou letos soutěžit účastníci Cyklopecek Pardubického kraje. Soutěž začíná 1. června a potrvá do 19. října 2015. Pořádají ji Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy, hlavním partnerem je společnost CYKLO WORLD, a. s.
„Už čtvrtým rokem se snažíme představit to nejlepší z Pardubického kraje. Letos jsme připravili 17 cyklotras, aby se turisté na náš region podívali také ze sedla kola, ze stupátka koloběžky nebo s in-line bruslemi na nohou. Vandrovat mohou ale samozřejmě i pěšky,“ říká krajský radní pro cestovní ruch René Živný. „Do Vandrovní knížky jsme vybrali cesty vedoucí nejzajímavějšími místy celého kraje. Ty nejlehčí zvládnou i rodiny s dětmi, na těch těžších budou mít co dělat i zkušení bikeři. Nechybí ani tipy, kde si půjčit kolo, kde si smočit zmožená chodidla v chladné řece a kde se vykoupat celí,“ dodává René Živný.
Turisté se tak mohou vydat Za tajemstvím hradu Svojanov, Za koupáním na Konopáč, Po hřebeni Suchého vrchu, Po stopách koňských kopyt, ale také vyzkoušet Single trails na Dolní Moravě, pumptrek na Podhůře či Královský inline v údolí Tiché Orlice.
Vandrovní knížku si turisté mohou vyzvednout na všech informačních centrech v kraji nebo si ji stáhnout z internetu. Na každé z cyklotras jsou jedno nebo dvě místa, kde lze získat razítko do Vandrovní knížky. K zařazení do slosování o ceny je potřeba ulovit alespoň tři razítka ze tří cyklotras. Stačí absolvovat i jen část cyklotrasy a nezáleží na tom, jestli na kole, pěšky nebo jiným způsobem. Vyplněnou zadní stranu Vandrovní knížky s alespoň třemi razítky je pak nutné odeslat poštou na adresu Destinační společnosti Východní Čechy nebo vyfocenou či naskenovanou na e-mail dsvc@vychodnicechy.info do 22. října 2015.
O co se hraje  CO SE HRAJE:
1. cena › HORSKÉ KOLO MERIDA
2. cena › DVOUDENNÍ POBYT se snídaní pro dvě osoby
v Penzionu Terezka na Dolní Moravě
3. cena › DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT
4. cena › MOBILNÍ TELEFON
5. cena › KOLOBĚŽKA
6. cena › BATOH NA KOLO
7. cena › CYKLISTICKÁ PŘILBA
8. cena › BEZDRÁTOVÝ CYKLOCOMPUTER
9.–10. cena › CYKLOLÉKÁRNIČKA A SADA NÁŘADÍ
11.–20. cena › DÁRKOVÉ PROPAGAČNÍ PŘEDMĚTY A VSTUPENKY na vybrané kulturní, společenské a sportovní akce v Pardubickém kraji
Ceny do soutěže věnovala společnost CYKLO WORLD, a. s., hlavní partner soutěže, dále SNĚŽNÍK, a. s., Destinační společnost Východní Čechy a Pardubický kraj.
Cyklopecky Pardubického kraje jsou již čtvrtým ročníkem letní cestovatelské soutěže Letní pecky, poznej všecky Pardubického kraje. V minulých letech lidé v rámci soutěže poznávali nové turistické atrakce financované z evropských fondů, místa a památky dýchající tradicemi i destinace nabízející neobyčejné zážitky a akční podívanou.
Podrobné informace k soutěži jsou k dispozici na www.vychodnicechy.info/cyklopecky a www.pardubickykraj.cz/cyklopecky.
VANDOVNÍ KNÍŽKA - zkrácená forma je k vytištění ZDE.   Plakát akce ZDE
Zde najdete i seznam míst, která je třeba v rámci akce navštívit.

Nešťastný fotbalový víkend

"A" mužstvo opět nešťastně prohrálo doma s Benátkami nad Jizerou  0:1
Tři kola před koncem je FK v divizní tabulce předposlední. Naděje stále žije.
"B" mužstvo prohrálo v improvizované sestavě v Srchu  6:0.
Dorost prohrál doma s vedoucími Pardubicemi  0:4.
 
Psychiatrie nesmí být v kraji popelkou

Svitavy (27. 5. 2015) -  Celostátní setkání odborníků v psychiatrii a psychoterapii ve Svitavách dnes zahájil 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Sešli se na něm členové Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně a České psychiatrické společnosti spolu se zástupci Nemocnice Pardubického kraje.
Roman Línek přivítal hosty v areálu, kde kraj s pomocí evropských fondů investoval přes 113 milionů korun do modernizace a přístavby psychiatrického oddělení nemocnice, které má sloužit celé východní části kraje. Připustil, že psychiatrie byla v České republice dosud zanedbávanou popelkou mezi medicínskými obory. „To by se mělo změnit, věřím, že nová koncepce Ministerstva zdravotnictví přinese změny a finance na jejich realizaci,“ řekl Línek a pokračoval: „Ani jako kraj nechceme stát stranou. I proto jsme zadali zpracování koncepce oboru na krajské úrovni. Rada kraje se tímto tématem bude zabývat v červnu.“
Evropské fondy jsou v tomto období psychiatrii nakloněny, mají ji jako jednu z priorit. Na to sází i Pardubický kraj. „Chtěli bychom navýšit kapacitu lůžkové akutní péče v Pardubické nemocnici, humanizovat psychiatrickou péči a počítáme také s pilotními projekty Center duševního zdraví. Důležitá je pro nás provázanost celého systému péče o psychiatrické pacienty a také sdílení zkušeností a informací mezi odborníky,“ řekl Roman Línek.
Již nyní se díky zapojení Norských fondů pracuje na projektu v Albertinu Žamberk. Ten by měl nejen zvýšit kulturu prostředí, kde pacienti psychiatrie pobývají, ale také přinést nové metody a přístupy léčebné  péče. Celkové náklady převyšují 21 milionů korun a termín dokončení je v příštím roce.
„Zcela stěžejní se však v příštích letech stane personální oblast – tedy jak zajistit vyšší počty absolventů, kteří naplní nová zařízení. Bez nových lékařů všechny plány ztroskotají. To je společný úkol, na kterém se musí podílet jak ministerstvo, tak i odborná společnost, školství a také naše nemocnice,“ dodal Línek.
Martin Hollý, předseda České psychiatrické společnosti a ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice, seznámil přítomné se stavem reformy psychiatrické péče v České republice. Návrh koncepce psychiatrické péče v Pardubickém kraji představil odborníkům Petr Hejzlar, zástupce primáře psychiatrického oddělení Pardubické nemocnice. Zdeňka Kovářová, primářka psychiatrického oddělení Svitavské nemocnice, hovořila na téma Moderní psychiatrická a psychoterapeutická péče ve Svitavské nemocnici. Ve Svitavách se také uskutečnilo zasedání výboru Psychiatrické společnosti ČLS JEP a České psychiatrické společnosti.

Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070
Vesnicí roku 2015 Pardubického kraje je Vysočina

Pardubice (25. 5. 2015) – Celkem 12 obcí se ucházelo o titul Vesnice roku 2015 Pardubického kraje. Letošním vítězem se stala obec Vysočina na Chrudimsku, která získá Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole a postupuje do celostátního kola. Ta navíc vyhrála také Zlatou cihlu v kategorii Obnova či rekonstrukce venkovské zástavby za opravenou čekárnu v Možděnici.
„Jsem velmi rád, že se Vysočina po Oranžové a Zelené stuze dočkala ocenění nejvyššího. V obci je nejen snaživé vedení, ale i velké množství pracovitých lidí,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Obec se rozkládá na několika místních částech a určitou zajímavostí je bezesporu Soubor lidových staveb – skanzen Vysočina. Obyvatelé však nežijí jenom tradicemi, ale jsou zde zemědělské a dřevozpracující podniky, které umí obstát i v evropské konkurenci a místním obyvatelům přinášejí pracovní příležitosti,“ dodal krajský radní.
„Obec Vysočina uskutečňuje řadu projektů proměny veřejného prostranství a doufám, že je to znát. Právě jsme získali Zlatou cihlu za čekárnu v Možděnici, povedla se ale také oprava fasády společenské budovy ve Rváčově,“ komentoval úspěch obce starosta Tomáš Dubský. „na konci roku jsme otevřeli knihovnu, která slouží nejen pro půjčování knih, ale také jako místo společného setkávání, pořádání besed nebo hraní společnských her,“ dodal starosta a poděkoval občanům Vysočiny, kteří se aktivně zapojují do veřejného života obce.
Modrou stuhu za společenský život získá obec Břehy na Pardubicku, a to za stálou podporu společenského života v obci se širokým záběrem aktivit. Obec Zářecká Lhota na Orlickoústecku obdrží Bílou stuhu za činnost mládeže, protože podle hodnotící komise se cílevědomě snaží o podporu vzdělávání a zapojování mládeže do aktivit v obci. Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu poputuje do Biskupic na Svitavsku za široký rozsah vzájemné spolupráce mezi zemědělskými subjekty, obcí a občany obce a začlenění historicky nevyužitých zemědělských objektů do života obce.
Komise hodnotila například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií.
Do 21. ročníku soutěže Vesnice roku 2015 se zapojilo celkem 210 obcí z celé České republiky.
 
Silnici v Osturni požehnal duchovní. Kraj na ní přispěl milionem korun

Osturňa (25. 5. 2015) – Delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým slavnostně otevřela zrekonstruovanou silnici v obci Osturňa v Prešovském samosprávném kraji (PSK), která byla v červnu 2014 poškozena při povodni. Pardubický kraj v rámci spolupráce s Prešovským samosprávným krajem podpořil opravu jediné příjezdové cesty do obce částkou jeden milion korun.
„Při povodni v červnu 2014 byla silnice v obci značně poškozena. Mimo jiné zde hrozil sesuv půdy a tím ohrožení některých domů v obci, která je vyhlášena rezervací lidové architektury. Krátce po povodni jsem obec se zástupci Prešovského samosprávného kraje navštívil a přislíbil finanční dar ve výši jednoho milionu korun na sanaci škod. Tento záměr posléze schválilo jednomyslně krajské zastupitelstvo. Byť se nejedná o nijak závratnou částku z celkové ceny, tak věřím, že jsme alespoň tímto dílem přispěli k zlepšení dopravní obslužnosti a bezpečnosti v obci,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Při slavnostním otevření zrekonstruované silnice a podpěrné zdi, která má do budoucna zabránit možným sesuvům půdy a poškození důležité komunikace, byli přítomni také zástupci Prešovského samosprávného kraje, Správy a údržby ciest PSK, obce Osturňa, ale také řeckokatolické církve. „Z pohledu bezpečnosti a ochrany zdraví je tato investice pro obec velmi významnou, a proto jsme všichni velmi vděční za pomoc Pardubického kraje,“ poděkovala starostka obce Osturňa Kristína Gregoričková
Obec Osturňa se nachází na hranicích s Polskem a spadá do ochranného pásma Pieninského národního parku. V současnosti žije v obci přibližně 300 obyvatel. Osturňa patří mezi nejdelší slovenské obce, jelikož její zastavěná část měří více než devět kilometrů. První zmínka o obci pochází z roku 1593.
 
Dejme že(nám) šanci!

Alternativa 50+ zahajuje projekt zaměřený na zlepšování antidiskriminační a sociální politiky ve prospěch znevýhodněných žen
Prvního května tohoto roku zahájila obecně prospěšná společnost Alternativa 50+ v partnerství s úřadem veřejné ochránkyně práv projekt „Zlepšování antidiskriminační a sociální legislativy ve prospěch znevýhodněných žen“. Cílem projektu je zlepšit postavení žen, jež je do značné míry ovlivněné nejen genderovou a věkovou diskriminací, ale také znevýhodněním sociálním a konkrétně znevýhodněním osob pečujících. Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.
Reformy v sociální oblasti způsobily zhoršení sociální situace žen pečujících o děti či osoby blízké, nezaměstnaných a samoživitelek. Situaci komplikuje nízké právní povědomí české veřejnosti i politické reprezentace a absence koncepcí sociální a rodinné politiky. Stále ještě nebyla vládou schválena Koncepce sociálního bydlení, která je stěžejní pro zvládání problému chudoby a jejímž hlavním gestorem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Situaci mohou zlepšit i opatření na podporu ohrožených skupin v antidiskriminační a pracovní legislativě.
Projektové aktivity se zaměří na „feminizací chudoby“. Je třeba si uvědomit, že tento jev není pouze důsledkem nižších příjmů u žen, ale také nižších důchodů, a zároveň je důsledkem faktu, že mezi ženami je mnoho samoživitelek a osob pečujících o své blízké, jako jsou rodiče či životní partneři. Podle Českého statistického úřadu jsou u nás i v Evropské unii nejvíce ohroženy chudobou domácnosti, které mají jen jednoho dospělého člena starajícího se o děti, které jsou na něm závislé. V České republice má takovýto status každá sedmá rodina a v 90 procentech případů se jedná o ženy. Tato čísla rozhodně nelze brát na lehkou váhu.
„Naším cílem není na tento stav ve společnosti pouze upozorňovat, ale také se aktivně podílet na změnách. Na analýzy v sociální, rodinné a pracovně-právní oblasti a na časté problémy, s nimiž se setkávají lidé z řad pečujících a lidí nad padesát let, kteří se obracejí na sociálně-právní poradnu Alternativy 50+, navazují i doporučení, jak zlepšit postavení znevýhodněných žen a mužů v české společnosti,“ říká hlavní analytička projektu Gabriela Ferbarová. Zjištěné problémy budou diskutovány se zástupci státu, odborů, zaměstnavatelů a s ženami, které patří do již nastíněných cílových skupin. „Chtěli bychom prosadit, aby paragraf na ošetřování nemocného člena rodiny neobsahoval ustanovení o pobytu v jedné domácnosti. Ti, kteří musí pečovat o své rodiče a nežijí s nimi ve stejné domácnosti, jsou bohužel zcela vyloučeni z možnosti využít paragrafu, který se týká ošetřování závislého člena rodiny. Podporujeme také návrh na ošetřovatelské volno, protože pečující nemají v rámci zákoníku práce příliš možností, jak krátkodobě pečovat o své nemocné rodiče či partnery,“ doplňuje ředitelka organizace Alternativa 50+ Linda Sokačová.

Alternativa 50+
Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme proti věkové diskriminaci u zaměstnavatelů i ve společnosti. Podílíme se na změnách zákonů a vládních opatření. Aktivně přispíváme k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti na pracovním trhu.
www.alternativaplus.cz
Projekt: Zlepšování antidiskriminační a sociální legislativy ve prospěch znevýhodněných žen


Štafetový pohár je ZŠ ve finále

Atletická soutěž pro děti prvního stupně základních škol – Štafetový pohár vyvrcholí ve čtvrtek 28. května na atletickém stadionu v Čáslavi za účasti patronky Ludmily Formanové. Okresních a krajských kol druhého ročníku soutěže se zúčastnilo 8 800 dětí z 550 škol z celé České republiky.
Okresní a krajská kola proběhla v průběhu dubna a poloviny května. V soutěži mezi sebou zápolí žáci prvního stupně základních škol ve třech štafetových bězích, jejichž výsledné časy se sčítají do konečného pořadí. Do celorepublikového finále postoupilo 15 škol. Již druhým rokem je soutěž pod záštitou bývalé mistryně světa Ludmily Formanové. „Jsem ráda, že finále je v Čáslavi, na stadionu, kde jsem celou svoji kariéru trénovala. Máme opravený stadion, dobré zázemí a hned vedle stadionu lesopark, ideální místo pro rozcvičování. Věřím, že si děti finále v Čáslavi užijí,“ říká patronka soutěže.
Školy postupující do finále:
Základní škola Campanus, Praha
Základní škola a Mateřská škola, Nerudova, České Budějovice
Základní škola Břeclav, Slovácká
Základní škola Ostrov, Masarykova
Základní škola Nové Město na Moravě, Leandra Čecha
Základní škola a Mateřská škola Hronov, Nám. Čs. Armády
Základní škola Jilemnice, Komenského
ZŠ Emila Zátopka, Kopřivnice
ZŠ Olomouc, Heyrovského
Základní škola Chrudim, U Stadionu
Základní škola Tachov, Hornická
2. základní škola Rakovník, Husovo náměstí
Základní škola Na Výsluní, Kostelecká
Základní škola Louny, Prokopa Holého
Základní škola Uherské Hradiště, Sportovní

  •