Českotřebovský deník 121/2015 (28/5)                                  
 
Republikové kolo Soutěže mladých zdravotníků se uskuteční  v České Třebové.

Tisková konference k této třídenní akci akci se uskuteční dne 9. června 2015 na radnici v České Třebové.
K soutěži byly vydány propozice, ze kterých budeme v dalších dnech citovat a připravovat se na událost, která ve dnech 12. - 14. června naplní naše město účastníky soutěže a jejich doprovodem z celé České republiky.
 
Vyšlo červnové číslo Českotřebovského zpravodaje, od pátku je v prodeji. Do schránek  bude doručeno do soboty.
 
Hudební festival Antonína Bennewitze skončil, přemýšlejme o dalším

K právě skončenému XVII. ročníku festivalu se uvádí hodnocení, je veskrze pozitivní, festival žije, přes časovou tíseň se je  zřejmá snaha o jistou inovaci. Přesto si myslím, že by bylo pro příští léta vhodné sestavit v rámci městě nějakou dramaturgickou radu, která by mohla připravit tvář festivalu, zajistit také rozsáhlejší sponzorskou a mediální podporu tak, aby se na akce festivalu jezdilo také více z okolních měst. Vzorem nám může být festival ve Skutči nebo třeba i v Letohradě. Festival považuji za potřebné spojit také s osobnostmi současného českého hudebního života.  Sám jsem svědkem  masivního informačního roku o festivalu Tomáškova a Novákova hudební skuteč. je sice malým městem, ale umožní pořádat koncerty na naplněném zimním stadionu.  O letošku se píše, že byl rozšířen počet koncertů na 5. ve srovnání s loňským rokem to je pravda, ale  předchozí ročníky měly také 5 i více koncertů. Neměli bychom se omezit jen na nabídku pro Třebováky, ti nám koncertní sály zcela nenaplní, musíme mít takový program, aby  si u nás v předstihu zajišťovala vstupenky i kulturní veřejnost z širokého okolí. Můžeme-li také přizpůsobit koncertní dění během, roku, tak jej přizpůsobme. Myslím tím to, aby se v době festivalu nekonaly jiné konkurenční akce obdobného typu. Myslím tím např. na letošní  velmi kvalitní koncert Václava Hudečka, který byl velkým magnetem v době festivalu ač se o festivalové představení nejednalo. Kvalitní koncerty nejsou zadarmo a kapsa posluchačů koncertů není bezedná. Využívejme rodinné vstupné, určitě se nám to vrátí ve zvýšené návštěvnosti na akcích v příštích letech.  Nyní máme celý rok na to, abychom připravili nový ročník festivalu a zakomponovali jej do kontextu dalšího kulturního dění  v předstihu a to bude jistě výhodou. vyhneme se tak časové tísni, která doprovázela  hudební festival v  roce letošním. Nechci a ani neumím dávat jednotlivé tipy, to právě nechme odborníkům, dramaturgům. Snažme se vyhledat ale vhodného generálního sponzora, také včas, aby všechny přípravy, tiskoviny atd. již byly s jeho logem a s jeho spoluprací. Vím, že to není jednoduché, ale neodkládejme to, více hlav více více rukou a více dokáže, o více penězích ani nemluvě. Všechno ale není jen o penězích, také o nápadech a o spolupráci. (mm)
 
V sobotu začíná sezóna cyklobusů

Pardubice (28. 5. 2015) – O sobotách, nedělích a státních svátcích mohou milovníci cykloturisticky v Pardubickém kraji i letos využít autobusové linky s přepravou jízdních kol. Provoz cyklobusů začíná už tuto sobotu 30. května, jízdné je stanoveno podle tarifu IREDO a přeprava jízdního kola stojí 20 korun bez ohledu na tarifní vzdálenost.
„Jízdní řády cyklobusů v Pardubickém kraji se letos výrazně změnily. Byly zrušeny málo využívané nebo nevyužívané úseky jednotlivých linek. Proto jsme mohli zavést nové úseky a dokonce jednu novou linku z Chrudimi na Šerlich v Orlických horách,“ uvedl vedoucí oddělení dopravní obslužnosti krajského úřadu Martin Prouza. Cyklobusy v roce 2015 najedou v Pardubickém kraji zhruba 35 tisíc kilometrů, což je asi o čtyři tisíce kilometrů méně než v loňském roce.
Provoz cyklobusů financuje Pardubický kraj částkou přibližně 800 tisíc korun ročně, na provoz linky 680019 přispívá i dobrovolný svazek obcí Českomoravské Pomezí. Cyklobusy do Orlických hor jsou provozovány ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.
Na zajištění této dopravy se podílejí čtyři dopravci na osmi linkách. Jízdní kola jsou přepravována většinou na speciálních cyklobusových přívěsech, na lince 680019 uvnitř upraveného autobusu. Obecně platí, že cyklobusy jsou určené pro přepravu jízdních kol do hmotnosti 15 kilogramů, na tuto zátěž jsou totiž dimenzovány úchyty na kola. Přeprava tedy není určená pro elektrokola.
Cyklobusy jezdí o sobotách, nedělích a státních svátcích od 30. května do 28. září 2015, pouze linka 680019 je v provozu od 3. července do 30. srpna 2015 a jezdí navíc v pátek. Všechny jízdní řády jsou k dispozici na www.portal.idos.cz.

 

Přehled cyklobusů v Pardubickém kraji:
620717 Chrudim – Pardubice – Třebechovice pod Orebem – Opočno – Dobruška – Deštné v Orlických horách, Šerlich 
650555 Pardubice – Chrudim – Seč – Hoješín
660143 Jablonné nad Orlicí – Letohrad – Žamberk – Deštné v Orlických horách, Šerlich
660144 Rychnov nad Kněžnou – Žamberk – Letohrad – Jablonné nad Orlicí – Suchý vrch
660146 Holice – Borohrádek – Kostelec nad Orlicí – Rychnov nad Kněžnou – Deštné v Orlických horách, Šerlich
680019 Polička – Moravská Třebová – Svitavy – Česká Třebová – Litomyšl – Vysoké Mýto – Proseč – Polička
680948 Litomyšl – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Lanškroun – Suchý vrch – Králíky – Dolní Morava
700949 Lanškroun – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí – Letohrad / Litomyšl – Vysoké Mýto – Choceň – Žamberk – Pastviny – Deštné v Orlických horách, Šerlich
 
Děti v Chustu se těší z nových prostor. Kraj přispěl přes 300 tisíc

Hejtman Martin Netolický s delegací Pardubického kraje navštívil Ukrajinu - Zakarpatskou oblast. Členem delegace Pardubického kraje byl také ředitel českotřebovského gymnázia Josef Menšík.
V rámci druhého dne pracovní cesty v Zakarpatské oblasti navštívila delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým město Chust. Ve zdejší mateřské škole otevřel hejtman společně se starostou města objekt mateřské školy Jalynočka, na jehož rekonstrukci přispěl Pardubický kraj částkou 330 tisíc korun. V rámci dalšího programu jednali zástupci kraje s gubernátorem Zakarpatské oblasti Vasylem Hubalem a předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodimirem Čubirkem o prohloubení další spolupráce obou stran.
„Investice do nejmenších dětí je tím nejlepším, co můžeme pro budoucnost Ukrajiny udělat. V dětech je naše budoucnost a já pěvně věřím, že stejně jako mají před sebou světlou budoucnost děti z Chustu, tak i celá Ukrajina,“ uvedl v rámci kulturního představení hejtman Martin Netolický. „Budeme se zástupci Zakarpatské oblastní rady jednat o našem dalším zapojení do projektů a jsem přesvědčený, že jejich schválení krajským zastupitelstvem bude pouhou formalitou, jelikož si všichni nutnost těchto investic uvědomujeme,“ dodal Martin Netolický.
Pardubický kraj se na základě pozitivní zkušenosti s předcházejícím projektem v Koločavě rozhodl zapojit do multilaterálního projektu opravy mateřské školy číslo 8 Jalynočka v Chustu. Tuto mateřskou školu v současné době navštěvuje téměř 140 dětí, přičemž provedená rekonstrukce umožní navýšení kapacity o dalších 50 míst. Celý projekt byl spolufinancován Zakarpatskou oblastní radou, městem Chust a Pardubickým krajem.
Krajanský spolek v Užhorodu pečuje o odkaz našich předků na Zakarpatí

Užhorod (27. 5. 2015) – Česká potažmo československá stopa je na Zakarpatí stále živá. Zástupci Pardubického kraje se v Užhorodě sešli s krajanským spolkem a vzdali hold odkazu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, jehož jméno spolek nese. V rámci setkání se členové krajské delegace seznámili s publikační a spolkovou činností více než 60 krajanů, z nichž většina stále mluví perfektní češtinou. Tu se učí také žáci na Masarykově škole v Užhorodu, kterou delegace také navštívila.
„Je vidět, že naši krajané na Zakarpatí jsou hrdí na svůj český původ, což dokazuje nejen velké množství kvalitních publikací, které připomínají období společného státu, ale také jejich snaha o rozšíření výuky českého jazyka v Masarykově škole. Až do dnešního setkání jsem si nedovedl představit, co pro ně jejich český původ znamená, a proto jsem rád, že jsme se s nimi mohli setkat a přislíbit finanční pomoc při vydávání publikací či jiné činnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický. Klub T. G. M. v Užhorodě usiluje o šíření české kultury a odkazu na Zakarpatí. 
„Odkaz Tomáše Garrigua Masaryka je ve městě patrný na mnoha místech. Zásluhou krajanského spolku byla v roce 2002 obnovena busta Tomáše Garrigua Masaryka, jehož odkaz je ve městě patrný na mnoha místech,“ uvedl při návštěvě spolkového domu hejtman Martin Netolický. Klub mimo jiné vydává reedice dobových publikací, kalendáře, ročenky, sborníky či turistické známky. Zároveň zprostředkovává odborné semináře a prohlídky města se zaměřením na českou či československou stopu.

 


Silnici v Osturni na Slovensku pomohl  obnovit i Pardubický kraj - přispěl milionem korun

Osturňa (25. 5. 2015) – Delegace Pardubického kraje vedená hejtmanem Martinem Netolickým slavnostně otevřela zrekonstruovanou silnici v obci Osturňa v Prešovském samosprávném kraji (PSK), která byla v červnu 2014 poškozena při povodni. Pardubický kraj v rámci spolupráce s Prešovským samosprávným krajem podpořil opravu jediné příjezdové cesty do obce částkou jeden milion korun.
„Při povodni v červnu 2014 byla silnice v obci značně poškozena. Mimo jiné zde hrozil sesuv půdy a tím ohrožení některých domů v obci, která je vyhlášena rezervací lidové architektury. Krátce po povodni jsem obec se zástupci Prešovského samosprávného kraje navštívil a přislíbil finanční dar ve výši jednoho milionu korun na sanaci škod. Tento záměr posléze schválilo jednomyslně krajské zastupitelstvo. Byť se nejedná o nijak závratnou částku z celkové ceny, tak věřím, že jsme alespoň tímto dílem přispěli k zlepšení dopravní obslužnosti a bezpečnosti v obci,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Při slavnostním otevření zrekonstruované silnice a podpěrné zdi, která má do budoucna zabránit možným sesuvům půdy a poškození důležité komunikace, byli přítomni také zástupci Prešovského samosprávného kraje, Správy a údržby ciest PSK, obce Osturňa, ale také řeckokatolické církve. „Z pohledu bezpečnosti a ochrany zdraví je tato investice pro obec velmi významnou, a proto jsme všichni velmi vděční za pomoc Pardubického kraje,“ poděkovala starostka obce Osturňa Kristína Gregoričková
Obec Osturňa se nachází na hranicích s Polskem a spadá do ochranného pásma Pieninského národního parku. V současnosti žije v obci přibližně 300 obyvatel. Osturňa patří mezi nejdelší slovenské obce, jelikož její zastavěná část měří více než devět kilometrů. První zmínka o obci pochází z roku 1593