ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK  122/2015  (29.5)               
Stalo se dnes v pátek 29/5

Krajské soudcovské hry v areálu na Skále.

Slavnostní zahájení se konalo dopoledne  za účasti asi 200 zástupců pracovišť spadajících pod Krajský soud Hradec Králové, tedy Královéhradeckém a Pardubickém kraji.  Slavnostní nástup se neobešel bez účasti  starosty města Jaroslava Zedníka a také hnejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. S projevem účastníkům her vystoupil i předseda Krajského soudu.
Krajský soud v Hradci Králové  spadá do působnosti vbrcjhního nsoudu v Prazue a má od roku2003 zřízenou pobočku v Pardubicích. Foto Luboš Kozel.

Předávání maturitních vysvědčení gymnazistům na českotřebovské radnici

Slavnosti za účastnil mimo ředitele školy Mgr. Josefa Menšíka a místostarosty Dobromila Keprta také  hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Účast hejtmana na akci gymnázia se stala již tradicí. Je sympatické, že se  Martin Netolický rád vrací na svou středoškolskou Alma mater. nepřijel také s prázdnou, absolventi dostali od hejtmana dárek od Pardubického kraje. Gymnázium, ještě před několika lety "ohrožené na životě" se v posledních letech stalo školou, po které je velký zájem uchazečů a také letošní přijímací zkoušky do osmiletého i čtyřletého studia dopadly  na výbornou. Gymnáziu roste počet žáků a to je v dnešní době slabých populačních ročníků v kraji spíše zázrak. Gymnázium se letos  rozloučilo s absolventy ve dvou třídách. Mezi nimi byl i Radovan Švarc (z Dlouhé Třebové) , který vydobyl pro českotřebovské gymnázium mnoho  cenných umístění v nejrůznějších olympiádách a reprezentoval školu i hodně daleko za hranicemi. Mimo maturitního vysvědčení s vynikajícím prospěchem si odnesl také mimořádné ocenění ředitele školy.  Věříme, že se v životě neztratí ani on, ani další absolventi, kteří si vesměs podávali přihlášky na vysoké školy. Foto Luboš Kozel.
 

Mezinárodní turnaj partnerských měst Olawa

Ročník 2001/2002   Olawa(23.5.2015)
Soupeři: Oberasbach 1, Oberasbach 2, Akademia talentu Olawa, WKS Wroclaw, LKS Kolektyw Radwanice
Sestava: Cejnar Filip, Deml Jan, Flídr Jan, Fohl Dominik, Fric Šimon, Glaser Tomáš, Hýbl Lukáš, Hýbl
Vojtěch, Jiřánek Jakub, Popelka Jan, Vítek Lukáš, Klimek Šimon, Štos David, Gremlica Tobiáš
Hrací doba: 2x10 min, 5 minut přestávka - systém hry: 10 + 1, střídání hokejově, pravidla podle UEFA
 
Česká Třebová – LKS Kolektyw Radwanice 1:0 (1:0)
Branky: 7. minuta Popelka 1:0
 
Oberasbach 1 – Česká Třebová 0:2 (0:0)
Branky: 11. minuta Popelka 1:0  16. minuta Gremlica 2:0
 
Česká Třebová – Obersbach 2 5:0 (3:0)
Branky:  3. minuta Fric 1:0  5. minuta Flídr 2:0  10. minuta Štos 3:0  13. minuta Cejnar 4:0  20. minuta Fric 5:0
 
Česká Třebová – MKS Olawa 0:2 (0:1)
Branky: 3. minuta soupeř 0:1  16. minuta soupeř 0:2 
 
Akademia talentu Olawa – Česká Třebová 2:1 (2:0)
Branky:  5. minuta soupeř 1:0  10. minuta soupeř 2:0  12. minuta Jiřánek 2:1 
 
Celkové pořadí:
1. Akademia talentu Olawa  2. MKS Olawa  3. Česká Třebová  4. Oberasbach 1 
5 LKS Kolektyw Radwanice  6.  Oberasbach 2
 
Hodnocení trenérského týmu:
Náš tým složený z ročníku 2001 a 2002 odehrál velmi slušný turnaj 3 vítězství a 2 prohry, za které se nemusíme stydět. Oba zástupci olawského fotbalu měli vyspělé a otrkané hráče z vyšších soutěží, což  bylo na hřišti vidět. Celkově jsme v tomto turnaji obsadili 3 místo, které odpovídalo našim výkonům.  Velmi příjemně nás překvapili svým výkonem hráči ročníku 2002, dobře zapadli do kolektivu a také si bez  problémů poradili s přechodem na velké hřiště.  Závěrem chceme poděkovat všem hráčům za příkladnou reprezentaci České Republiky, ale hlavně města  Česká Třebová na tomto turnaji. Kluci, děkujeme za skvělé výkony a zážitky jen tak dál!!! Tým trenérů 3P3 a 1G
 
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštíví  Pardubický kraj.

V pondělí 1. června 2015 se sejde se zástupci samospráv i významných zaměstnavatelů. Diskutovat s nimi chce například o podpoře zaměstnanosti, elektronizaci státní správy nebo o výstavbě rychlostní komunikace R35. Premiér bude jednat se starosty mikroregionu Hlinecka, Lanškrouna a Holic, navštíví významné zaměstnavatele Backer Elektro, IVECO Bus a INA Lanškroun a prohlédne si také pivovar Rychtář. V mateřské školce v Hlinecku také popřeje dětem k jejich svátku.
 
Se švýcarským velvyslancem o přednádraží i nedostatku technických  inženýrů

Pardubice (29. 5. 2015) – Na návštěvu Pardubického kraje a Pardubic přijel dnes velvyslanec Švýcarska v České republice Markus-Alexander Antonietti. V sídle Pardubického kraje ho přijal 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Tématem schůzky byly švýcarské investice v kraji a vzájemná spolupráce.
V Pardubickém kraji mají švýcarské firmy významné zastoupení na Pardubicku (Ronal, Adecco, APAG Elektronik aj.), na Svitavsku (Rehau) a zejména na Orlickoústecku (Autoenum CZ, Bühler CZ, Rieter CZ a další). „Vážíme si toho, že tu Švýcaři vytvořili na 3 500 pracovních míst. Ta nezahrnují jen výrobu, ale také vývoj,“ ocenil náměstek Línek švýcarské investice. A podle pana velvyslance většina z těchto firem  plánuje další rozvoj. Upozornil ale náměstka Línka, že v poslední době narážejí na nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělaných odborníků.
„Seznámil jsem jeho excelenci pana velvyslance s pobídkami Pardubického kraje i  celým naším úsilím pomoci technickým oborům. Věřím, že to přinese v příštích letech ovoce,“ uvedl Roman Línek.
Švýcarsko poskytuje zemím Evropské unie jako kompenzaci za výhody Schengenského prostoru a společného trhu takzvané švýcarské fondy. Jedním z projektů v hodnotě přibližně 80 milionů korun, je i pardubické Přednádraží.  „Trochu nás zklamalo, že v minulém období tento projekt usnul, rádi bychom se do něj v současné době pustili znovu,“ řekl Markus-Alexander Antonietti, který předal jak náměstku Línkovi, tak pardubickému primátorovi Martinu Charvátovi hokejový puk s heslem: Jdeme do toho!
Projekt přednádraží je důležitý i pro Pardubický kraj, protože se dotkne nejen návaznosti železničního nádraží na městskou hromadnou dopravu, ale také na dopravou příměstskou. Tady je kraj připraven se na projektu podílet také finančně. „Z tohoto hlediska vidíme jako rozumné rozdělit celý projekt na několik postupných etap. Peníze ze švýcarských fondů by mohlo město využít pro úpravu těsného sousedství nádraží co nejdříve a na to by pak navázaly další etapy, na které budem hledat nové zdroje,“ vysvětlil stanovisko kraje Roman Línek.