Českotřebovský deník 124/2015 (31/5)                                  
Za třebovským kohoutem putovalo 23 a 24. května 1017 turistů, pěšky i na kole

Proti loňsku turistům počasí přálo a tak bylo zaregistrováno  400 účastníků více než v roce 2014.  Letošní ročník měla  určitou inovaci. nové trasy byly nabízeny zejména v neděli, mimo trasy na 15 km. Nově byla zavedena trasa 12km s pomocí GPS na které šly tři skupiny turistů.   Nejvzdálenějším účastníkem pochodu byl Kvetoslav Lomtzer z Popradu, nejpočetnější skupiny turistů přijely z Prahy, Brna a Svitav. Mezi účastníky pochodu jsou započítáni i ti, kteří absolvovali tzv. dětskou 6km dlouhou trasu.  Fotografie ze startu pochodu u Gymnázia


Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.: 274 772 537 nebo 606 415 070

Nový portál pomůže řidičům zorientovat se v dopravě

V úterý 26. května byl oficiálně spuštěn provoz internetového portálu www.dopravapk.cz. Motoristé v Pardubickém kraji tak mají možnost přímo ve svých tabletech či mobilech sledovat aktuální dopravní situaci v regionu a mají šanci včas se vyhnout komplikacím na silnici.
Dopravní portál je společným projektem Pardubického kraje, jeho organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje a dalších spolupracujících subjektů, například ministerstva dopravy, Státního fondu dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic jeho organizační složky Jednotný systém dopravních informací, dále Správy železniční dopravní cesty, Českých drah i složek integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasičů i záchranné služby. Cílem projektu je vytvoření přehledného dopravního portálu, který bude poskytovat ucelené informace o dopravní situaci v Pardubickém kraji. „Projekt Dopravního portálu Pardubického kraje vnímáme jako službu pro občany našeho kraje, jde nám o poskytování užitečných informací zejména pro motoristy,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že projekt je zaměřen především k využití prostřednictvím mobilních zařízení. „V současné době významně stoupá podíl uživatelů, kteří vyhledávají informace na chytrých telefonech, proto i zobrazování informací je optimalizováno právě pro mobily a tablety,“ dodává hejtman.
Součástí dopravního portálu je interaktivní mapa, která zobrazuje dopravní události z několika různých informačních zdrojů a která zároveň umožňuje vybrat zobrazení jen vybraných typů dopravních událostí. Jedná se o uzavírky, nehody, hustotu dopravy apod. „Naší snahou je nezahltit uživatele přílišným množstvím informací, spíše chceme informace roztřídit a zobrazovat pouze ty potřebné a vyžadované. Chceme motoristům nabídnout okamžitou orientaci v dopravě,“ vysvětluje princip dopravního portálu náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek. Dopravní portál nabízí snadné ovládání, intuitivní orientaci na portálu či zjednodušení takových úkonů, jako je například možnost přímého vytočení klíčových kontaktů v době nouze. „Události se automaticky aktualizují. Informace portál čerpá z již ověřených informačních systémů a třídí je podle potřeb území Pardubického kraje,“ doplňuje ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. O spolupráci budou požádány také obce v Pardubickém kraji, aby na svých webových stránkách zveřejnily odkaz na dopravní portál.
Součástí portálu Dopravapk.cz je také desatero řidiče s návodem jak předcházet krizovým situacím, případně jak si s nimi poradit. Portál nabízí také odkazy k autobusové a železniční dopravě, třeba sledování vlaků nebo výluk na trati.
www.dopravapk.cz
Evropský parlament: Ať děti pijí mléko. Hlavně to, které jim nechutná.

EP včera večer hlasoval o nových pravidlech pro dotační programy EU Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol. Dalším krokem bude jednání s členskými státy. Hlavním sporným bodem je škála výrobků, na něž se má podpora vztahovat. Komise navrhla omezit program na čerstvé ovoce a zeleninu a na neslazené a neochucené mléko. Argumentovala přitom klesající spotřebou čerstvého ovoce a zeleniny a obyčejného mléka. Tím by z programu vypadly zpracované ovoce a zelenina, ovocná pyré, džusy a mošty a slazená a ochucená mléka a mléčné výrobky. V EP se stal návrh Komise předmětem bouřlivého jednání na zemědělském výboru, kde nakonec prošel pozměňovací návrh socialistů, který do programu vrací slazené mléko a mléčné výrobky, na vyloučení ochuceného mléka a mléčných výrobků však nic nemění.
"Bohužel ani na plénu neprošel návrh můj a mých kolegů Evropské lidové strany, aby se podpora nadále vztahovala i na ochucené mléčné výrobky. Čísla dokládají, že právě o ně je mezi dětmi největší zájem, přitom splňují i požadavky na nízký obsah cukru a tuku. Pokud budou mít děti k dispozici jen neochucené mléčné produkty, jak to nyní schválil Evropský parlament, povede to k tomu, že se budou vyhýbat mléku jako takovému. Uvolněné místo v jídelníčku pak bleskově vyplní čokoládové tyčinky, kolové nápoje a jiné nezdravé a přeslazené potraviny,“ je přesvědčen europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „Proklamovaný cíl Evropské komise v podobě zlepšení stravovacích návyků dětí a snížení jejich obezity se rozplyne jak pára nad hrncem", obává se v souvislosti s novou podobou programu Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol europoslanec, zasedající v zemědělském výboru EP.
EK navrhla pro ovoce a zeleninu roční objem finanční podpory 150 mil. eur a pro mléko 80 mil. eur. EP chce částku 80 mil. eur navýšit na 100 mil. eur. Otázkou zůstává, co na tento posun řeknou členské státy EU. Podle informací europoslance Polčáka je Česká republika proti plánované změně. Z dosavadního spektra podporovaných a konzumovaných mléčných produktů v rámci programu Mléko do škol v ČR by totiž vypadlo takřka 80% z nich (viz následující tabulka).
Produkt                                                      9-12/2013                            1-3/2014
olotučné mléko neochucené (ks)                 524.483                                  382.562
Polotučné mléko ochucené (ks)              3.407.133                               2.283.611
Kysané mléko ostatní (ks)                            193.237                                  151.247
Jogurty neochucené, ovocné (ks)                 210.462                                  174.077
Jogurty ochucené ostatní (ks)                    265.545                                  215.064
Čerstvé a tavené sýry (ks)                               69.853                                    53.602
Sýry ostatní (ks)                                                2.283                                      2.341
Čerstvé sýry ostatní + tvaroh (ks)                 185.509                                  147.714
Smetanový krém (ks)                                1.160.873                                  976.503        
Stanislav Polčák