Českotřebovský deník 99/2015 (3/5)                                      
Římskokatolická církev zve na prohlídku 29. května (Noc kostelů)

ROTUNDA SV. KATEŘINY
17:00 - 17:30 Vystoupení scholičky od sv. Jakuba
17:30 - 20:15 Prohlídka rotundy s průvodcem (17:30, 18:30, 19:30)
20:30 - 21:30 Koncert učitelů ZUŠ
Průběžný program (17:30 - 20:30):  Program pro děti v areálu rotundy sv. Kateřiny (pouze za příznivého počasí)
Stezka „Od Jakuba ke Kateřině" pro děti i dospělé (obousměrně vyznačená trasa mezi kostelem sv. Jakuba a rotundou sv. Kateřiny)
„Napište vzkaz Bohu"  Možnost zdobení svíce - rukodělná činnost pro všechny zájemce
 
KOSTEL SV. JAKUBA
17:00 - 21:30 Výstava souboru liturgických textilií z depozitářů Biskupství královéhradeckého (z regionálního hlediska ojediněle zachovaná kolekce parament, na jejímž vytváření se podíleli také majitelé panství Zámrsk, a to i dary svých oděvů)  
Další průběžný program:
Prohlídka výstavy parament s průvodcem (17:00, 18:00, 19:00, 20:00)
Prohlídka varhan, varhanní preludium (17:30, 18:30, 19:30, 20:30)  Prohlídka věže a zvonice
 
Fotbalové zprávy

A mužstvo v divizi vysoko porazilo poslední Týniště 6:1
B mužstvo:  Kunčina - FK Česká Třebová B    2 : 3
Dorost:  FK Česká Třebová - Vysoké Mýto  0 : 1

 

Jednání s generálním ředitelem Lesů ČR o napojení průmyslové zóny

Ve středu 6. května se v Hradci Králové uskuteční setkání generálního ředitele Českých lesů Ing. Daniela Szóráda, Ph.D s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a náměstkem hetmana pověřeným řízením oblasti dopravy Jaromírem Duškem o problematice investiční akce, která má ještě letos  připojit logistický terminál Metransu a celou průmyslovou zónu Borek v České Třebové na kapacitní silniční síť České republiky. Součástí této akce je také přeložka Semanínského potoka, který je ve správě a majetku Lesů ČR. Součástí projektu úprav silnice a tunelů je úprava toku potoka a zatrubnění Předpokladem je tedy spolupráce a součinnost investora s Lesy ČR.
 
Litomyšl se při zahájení lázeňské sezony vrátila do historie

Litomyšl/Pardubice (27. 4. 2015) – Hejtman Martin Netolický v bílém cylindru, historická vozidla, swingová hudba, flašinetáři či četníci. Litomyšl v sobotu ožila zahájením již čtvrté lázeňské sezony jedinečných lázní ducha, kde nenajdete klasické termální prameny či léčbu pohybového aparátu. Litomyšl léčí pouhým pobytem v městě plném kultury, staré i nové architektury, parků, či kulturních akcí.
Lázně ducha mají své neopakovatelné kouzlo, a proto se vždy zahájení sezony s radostí účastním. Návrat do minulých dob je příjemným zpestřením poslední dubnové soboty. Vzhledem k tomu, že Litomyšl nemá narozdíl od ostatních lázeňských měst vlastní léčivý pramen, vypomohl jsem si pramenem z Biskupic u Jevíčka, který má léčivé účinky zcela jistě,“ uvedl Martin Netolický. „Jelikož jsem dlouholetým příznivcem Divadla Járy Cimrmana, tak mne velice potěšilo osobní setkání s hercem Václavem Kotkem. Cimrmani si myšlenku lázní ducha osvojili a přijali ji za svoji,“ dodal Martin Netolický.
V Litomyšli neléčí tekuté prameny, ale prameny duchovní. Mezi ně patří například pozůstatky českobratrského Horního města, Máchadlo a Mariánská ulice, ulice Josefa Váchala a navazující ulice Boženy Němcové, Toulovcovo náměstí či Šantovo náměstí.
Poznámka Třebováků

Obrovská atrakce, krásná akce, pomáhá spojovat lidi z Litomyšle i regionu, velká propagace města. Zvědavých Třebováků přijelo do Litomyšle hodně,  máme o tom dost fotografických dokumentů - dají na celou reportáž i když bude trochu se zpožděním. Závidíme, v tomto směru na Litomyšl prostě nemáme.
 
Nás v České Třebové zase spojuje železnice, nejen navzájem, ale také se světem.

Využijme toho, udělejme zářijový Den železnice jak se patří, tedy i za účasti města, Pardubického kraje, máme přece také historickou expozici muzea. Takový krojovaný průvod s dechovkou z muzea na nádraží k historickému vlaku by byl jednou z možností. Navíc letos přece slavíme 200 let od narození inženýra Jana Pernera a také 170 let  otevření železnice....
 
Ohnivé peklo na Andrlově Chlumu již poosmé se stejným vítězem

Pardubice (27. 4. 2015) – Rozhledna na Andrlově Chlumu u Ústí nad Orlicí patřila tento víkend již po osmé nejtvrdším hasičům v soutěži Toughest Firefighter Alive (TFA). Pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se na náročnou trať vydalo téměř 60 závodníků z celé České republiky, včetně jedné ženy. Vítězem závodu se stal mistr České republiky, Evropy a světa Lukáš Novák.
„Jak již název napovídá, tak závod je skutečnou výzvou pro všechny hasiče. Na Andrlově Chlumu končí trať náročným výběhem 183 schodů, což představuje přibližně 12 podlaží bytového domu. “ uvedl hejtman Martin Netolický. „Letošní ročník byl navíc prvním, kdy své síly poměřili zástupci profesionálních i dobrovolných hasičů, pro které byla soutěž krajským nominačním kolem,“ dodal Martin Netolický.
Soutěž TFA vznikla v zámoří v 90. letech z původní ukázky hasičského zásahu. V průběhu let se stávala soutěž stále populárnější a přenesla se až do Evropy či Austrálie. Mezi povinné prvky závodu na Andrlově Chlumu patřil běh na více než 50 metrů s hasičskými hadicemi, 80 úderů obouručným kladivem do konstrukce, běh tunelem s 20 kg závažím, transport figuríny tzv. Raitekovým úchopem na vzdálenost 60 m. Po překonání dvoumetrové bariéry pokračovali závodníci v běhu po schodech až na plošinu rozhledny. Každý závodník absolvuje disciplíny v předepsané výstroji. Tedy v triku, kompletním třívrstvém zásahovém obleku včetně odnímatelných vrstev, přilbě, zásahových rukavicích sportovní obuvi a s izolačním vzduchovým dýchacím přístrojem na zádech.
V hlavní kategorii mužů 18-34 zvítězil již poosmé Lukáš Novák, druhou pozici obsadil Pavel Kubín a bronzový byl Lukáš Houdek. Nejlepším mužem v kategorii 35-44 let byl Roman Viej. Kategorii nad 45 let ovládl Josef Vlk. Mezi dobrovolnými hasiči byl nejrychlejší Jiří Štábl.
 
Charitní týmy pomáhají obětem zemětřesení v Nepálu

V Nepálu, který 25. dubna zasáhlo velké zemětřesení, již pracují týmy několika Charit. Kromě místní Caritas Nepal, jejíž členové od začátku poskytují obětem zemětřesení především jídlo a provizorní přístřeší, působí na místě americká CRS, záchranné týmy Caritas Australia a Caritas New Zealand a anglická CAFOD. V rámci této celosvětové „charitní rodiny“ se zapojila také Charita ČR, která v neděli vyhlásila veřejnou sbírku a současně na okamžitou pomoc uvolnila částku 200 000 Kč.
Podle informací z Kathamandu jsou na místě nejvíce potřeba pitná voda, potraviny a provizorní bydlení. S touto výbavou na místo dorazily záchranné týmy zahraničních Charit. Například sesterská CRS (americká Charita) dováží do oblasti deky a zároveň vyčlenila 725 tisíc dolarů (více než 18 milionů korun). Na místě jsou i pracovníci australské Charity, kteří působili v oblasti i před zemětřesením. Zajišťují základní životní potřeby a zároveň zjišťují další možné formy pomoci.
Do první, tzv. naléhavé fáze pomoci se zapojí také česká Charita. „Z výtěžku sbírky zakoupíme potravinové balíčky, hygienické balíčky a také léky pro chronicky nemocné. Pokud to výnos sbírky dovolí, budeme uvažovat o poskytnutí psychosociální pomoci na místě,“ popisuje Lukáš Laube z Charity ČR, jak naloží s výnosem finanční sbírky. „Všechen tento materiál bude nakoupen v blízkém okolí, což je výhodné z mnoha důvodů, mj. odpadnou vysoké náklady na dopravu,“ upřesňuje Laube.
„Neuvažujeme zatím o vyslání vlastního člověka. Pokud jsou na místě zástupci sesterských Charit, je to pro nás dostatečná záruka. Jsme platnými členy celosvětové charitní rodiny a jsme zvyklí si pomáhat,“ dodává Laube.
Nepálem otřáslo 25. dubna ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo několik tisíc obětí, mnoho zraněných a obrovské materiální škody. Podle odhadů jde o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.
Charita ČR vyhlásila veřejnou sbírku, číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107. Současně uvolnila ze svých zdrojů na pomoc Nepálu částku 200 000 Kč.