Bendl & Ještěd v Přívratě                     

V sobotu 16. května se v sále restaurace u Coufalů v Přívratě konal závěrečný koncert festivalu Antonína Bennewitze. Jako tradičně zde vystoupil pěvecký sbor Bendl a jeho host. Pozvání letos přijal smíšený pěvecký sbor Ještěd z Liberce pod vedením Silvie Pálkové. Na společné zpívání s Ještědem se Bendl dlouho těšil. Naposledy oba sbory společně vystoupily v roce 2003, kdy Ještěd zpíval pod vedením Petra a Silvie Pálkových. Petr Pálka v České Třebové známý především jako bývalý sbormistr Bendlu, se podílel na jeho znovuobnovení v roce 1995. Byl charismatickou osobností s nesmírným talentem a získal si v řadách obou sborů mnoho přátel a obdivovatelů. Silvie po jeho náhlém odchodu v roce 2006 úspěšně pokračuje v jeho práci, což mohli posoudit i posluchači sobotního koncertu.
Na začátku promluvil starosta Přívratu Jan Stránský, který ve svém krátkém proslovu ocenil práci bývalého ředitele Kulturního centra Česká Třebová Doc. Františka Preislera, který se zasloužil o vznik tradice koncertů pěveckých sborů pořádaných v Přívratě v rámci hudebního festivalu.
První část koncertu patřila Bendlu, který využil příležitosti předvést výběr zejména ze světských repertoárových skladeb. Pod vedením Mgr. Josefa Menšíka a za doprovodu Blanky Poukarové zazněly jak četné úpravy lidových a umělých písní tak i Dvořákův Šípek z Moravských dvojzpěvů nebo publikem oblíbené El Arreglito ve španělské úpravě Verdiho árie. Zavzpomínal také na Petra Pálku, a to uvedením 3 částí jeho Ralbické mše. V premiéře předvedl poměrně náročnou renesanční skladbu Mattona mia cara od Orlanda di Lasso. Pak už uvolnil jeviště libereckému Ještědu. Již po prvních několika skladbách v jeho provedení mohlo publikum plně porozumět, že před ně nenastoupil žádný sbor „okresního“ formátu, ale velmi dobře sezpívané hudební těleso, které si nezadá s profesionálními sbory. Ještěd provedl velmi náročné skladby jako úpravy lidových písní v úpravě Milana Uherka, Zdeňka Lukáše, úpravu písně Because od Beatles, italskou renesanční skladbu Villanela ala Napolitana a další. Na závěr svého vystoupení uvedl poslední část Mozartovy Korunovační mše Agnus Dei, kde si sopránové sólo zazpívala sama Silvie Pálková. Společně na závěr koncertu zaznělo Smetanovo Proč bychom se natěšili v provedení všech zpěváků.
Letošní sborový koncert v Přívratě měl navzdory probíhajícímu mistrovství světa v hokeji zatím asi nejvyšší návštěvnost. V hledišti sotva zbylo v první řadě pár „volných“ míst pro členy sboru, který zrovna nezpíval. Doufáme, že se nám do budoucna podaří udržet vysokou pěveckou úroveň a velmi slušnou návštěvu, které se sobotní koncert v Přívratě těšil.
Vystoupení v Přívratě je pro Bendl nejen významným koncertem ve skvělé atmosféře, na kterém se každoročně spolupodílí, ale především společenskou událostí roku, která nekončí s odezněním potlesku publika. I letos po koncertě následovala společná večeře obou sborů a po ní taneční zábava za doprovodu manželů Kadavých a dalších zpěváků Bendlu. Ještěd přivezl třebovákům velmi originální dar. Nejednalo se o žádnou vázu či plaketu, ale o velký červený hrnec plný škvarkového sádla s chlebem, doporučený jako vhodné mazadlo na hlasivky. Tato tradiční česká chuťovka se navíc hodila v průběhu dlouhého večera každému, kdo na ni v průběhu dlouhého večera dostal chuť.
Přívratské zastupitelstvo se nejen skvěle postaralo o organizaci a občerstvení v průběhu večera, ale doplnilo večerní program o kulturní vložku, a to o zajímavou choreografii keltských tanců, jak jinak než v skotských kiltech. Za své velmi vkusné a pohybově vyzrálé vystoupení sklidilo bouřlivý aplaus obou sborů, které si tak vytleskali jeho opakování. Pevně věříme, že to nebylo poslední taneční vystoupení na společenském večeru po koncertě, a již teď jsme zvědaví, s čím se Přívrat „blýskne“ příští rok.
Bendl děkuje svým přátelům z Ještědu za návštěvu, obci Přívrat a kulturnímu centru Česká Třebová za organizaci skvělého koncertu a hlavně posluchačům za vytvoření pohodové atmosféry. Budeme se těšit na shledanou na našich dalších vystoupeních. PS
(Další fotografie z koncertu v Přívratě  budou samostatném příspěvku)

  • Skotské kilty v Přívratu....