Den Pardubického kraje připomene 15 let krajů                

Pardubice (4. 5. 2015) – Komentované prohlídky úřadu na Komenského náměstí, dobročinný jarmark v reálce, ukázky složek integrovaného záchranného systému, besedy, virtuální výstup na Králický Sněžník, prezentace škol a také kulturní program na třídě Míru, to všechno čeká veřejnost 15. 5. 2015 u příležitosti 15 let od vzniku krajů. Úřad se návštěvníkům otevře už v osm hodin ráno.
 
Krajské kompetence
„Rádi bychom při této příležitosti připomenuli, co vlastně kraje dělají. Pardubický kraj má pod svými křídly například nemocnice a zdravotní ústavy, zřizuje 57 středních škol, 8 sociálních ústavů, 4 muzea a galerii a stará se o 3100 kilometrů silnic II. a III. tříd,“ říká hejtman Martin Netolický a pokračuje: „Pomáhá také rozvíjet život v kraji pomocí grantů na kulturní a sportovní aktivity, sociální služby, požární ochranu, památky či péči o životní prostředí a venkov.“
 
Z historie kraje
Samostatný Pardubický kraj existoval už v polovině 19. století a potom v letech 1949 až 1960. Do třetice se o něm rozhodlo ústavním zákonem č. 347 o vytvoření vyšších územních samosprávných celků v roce 1997.  Kraje definitivně vznikly 1. ledna 2000, samosprávné kompetence získaly na základě zákona č. 129 o krajích z roku 2000 a první volby do nově zřízených zastupitelstev se uskutečnily 12. listopadu 2000. Jejich prvním vítězem se stalo uskupení Čtyřkoalice a prvním hejtmanem byl zvolen Roman Línek. „Začínali jsme v pronajaté budově ve Smilově ulici a až časem na kraj přecházely nové kompetence a také podíl z daňových výnosů na jejich správu. Získali jsme také do péče poměrně velký majetek, o který se musíme starat. Raritou mezi našimi budovami je určitě Zámek Pardubice, u kterého se stále podílíme na dokončení celkové obnovy a navracíme ho do stavu z dob Pernštejnů,“ říká dnes 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Dalšími hejtmany byli Michal Rabas (2004-2007), Ivo Toman (2008), Radko Martínek (2008-2012) od listopadu 2012 je v čele Rady Pardubického kraje hejtman Martin Netolický.
 
Prohlídka úřadu vede dlouhými chodbami
Pardubický kraj sídlí v komplexu navazujících, dříve školních budov při Jahnově ulici v Pardubicích, které jsou nyní kompletně v jeho majetku. Původní Základní škola Komenského náměstí a Střední zdravotnická škola prošly zásadní přestavbou po roce 2000, kdy tu ze tříd vznikly kanceláře a také zastupitelský sál spojující dvě patra budovy. K tomu přibyla bývalá reálka a gymnázium na Komenského náměstí, která byla zrekonstruována před pěti lety. Nakonec se do majetku kraje dostal i bývalý Okresní úřad, dříve ředitelství pošt a telegrafů, funkcionalistická budova, která na bývalé školy navazuje směrem k náměstí Republiky a je s nimi propojena chodbami v jednotlivých patrech. Všechny zajímavé prostory bude možné si v průběhu dne otevřených dveří projít s průvodcem na komentovaných prohlídkách.
 
Jarmark podpoří aktivizaci klientů sociálních služeb
V bývalé reálce se 15. května od 9 hodin před budovu i do přízemních sálů nastěhuje celkem 26 poskytovatelů sociálních služeb z celého Pardubického kraje se svými klienty a jejich výrobky. Získané finanční prostředky budou použity na nákup materiálu pro aktivizační činnosti v zařízeních sociálních služeb. Součástí jarmarku budou i kulturní vystoupení, ve kterých se představí uživatelé zařízeních sociálních služeb. Po desáté dopoledne to bude pěvecký sbor DANETA, ve 12 hodin stacionář MIREA, před druhou hodinou Domov na rozcestí Svitavy, před třetí hodinou děti z Šance pro tebe a v 16 hodin rozjede charleston stacionář Slunečnice.
 
Výstup na nejvyšší horu kraje
Vrcholové fotografie z nejvyšší hory kraje, tedy Králického Sněžníku, budou moct návštěvníci poslat svým známým buď z telefonu, nebo díky téměř okamžitě vytištěné fotografii zdarma, a to bez větší námahy. Pro tentokrát bude totiž „hora“ přesunuta k podatelně krajského úřadu.
 
Tipy pro bezpečí a záchranu
Komenského náměstí bude z velké části patřit složkám integrovaného záchranného systému. Základní techniky první pomoci tu budou učit profesionální zdravotničtí záchranáři, svou výbavu předvede Horská služba, policie připravila mobilní váhy i supermoderní radar a s BESIPEM bude možné si vyzkoušet působení alkoholu na řidiče. Hodně zábavy zejména pro nejmenší návštěvníky nachystali tradičně hasiči.
 
Navíc tu návštěvníci na stánku Destinační společnosti Východní Čechy najdou řadu tipů na výlety po kraji U stánku Střední zahradnické a technické školy Litomyšl se naučí dělat jednoduché květinové vazby a u stánku Střední potravinářské školy Pardubice zase vytvořit nějakou dobrotu na zub.
 
Do Pardubic se vrátí i Michal Hrůza
Vyvrcholením Dne Pardubického kraje bude odpolední kulturní program na třídě Míru před palácem Magnum. Začínat bude symbolicky v 15 hodin a sérii kulturních vystoupení zahájí netradiční hudební nástroje klientů stacionáře MIREA v Nemošicích. Poté bude pódium patřit herečkám Východočeského divadla Petře Janečkové, Martině Sikorové, Dagmar Novotné a Janě Ondruškové, které zazpívají písně ze slavných muzikálů. Během odpoledne se uskuteční také autogramiády basketbalistů, hokejistů a fotbalistů a kynolog z Celní správy předvede schopnosti svého čtyřnohého pomocníka. Mezi dalšími vystupujícími bude také vynikající Black Band ze Základní umělecké školy v Ústí nad Orlicí, folklórní soubor Jitřenka z Dolní Čermné, Pohybové studio Hroch a další. Závěr večera bude patřit koncertu zpěváka roku 2015 Michala Hrůzy a jeho kapely. Čerstvý nositel ceny Anděl v Pardubicích řadu let žil a tady také začala jeho cesta k dalším uměleckým úspěchům. Na pódiu vystoupí od 20 hodin. Vstupné na všechny akce v rámci Dne Pardubického kraje je zdarma.