Středisko Javor hlásí: Představují se jednotlivé oddíly   

Na následujících řádcích bude postupně představovat jednotlivé oddíly skautské střediska Javor. Na začátek představíme nejmladší oddíl pro předškoláky
Představuje se 9. oddíl předškoláků
Nejmladší oddíl českotřebovského skautského střediska byl založen v září roku 2014. Skupina bývalých vedoucí z prvního dívčího oddílu a sedmého chlapeckého oddílu si zvolila pro nový oddíl číslo Devět. Dlouhé přípravy tak daly vzniknout oddílu, který se zaměřuje na nejmladší věkovou skupinu dětí a to na předškoláky zvané Benjamínky.
Program schůzek pro děvčata a chlapce ve věku od čtyř do šesti let se skládá hlavně z her doplněných rukodělnými činnostmi.
Velkou část programu se snažíme být venku. A tak i v zimním období jsme několikrát využili zimní nadílku třeba na nedalekém Roubáku. Při nepřízni počasí nám poskytuje zázemí klubovna Pod Horami, kde hrajeme hry, vytváříme z papíru a občas se něco nového naučíme.
Podařilo se nám také uspořádat i další akce mimo pravidelné úterní schůzky - výlet do okolí s opékáním buřtů, zdobení stromečku pro zvířátka, přespání v klubovně bez rodičů, vánoční bowling s rodiči, či dopoledne v tělocvičně.
O letních prázdninách připravujeme pro děti příměstský tábor v nedalekém Rybníku. Tábor bude nabitý hrami, sportováním, rukodělnými činnostmi. Na plánu je také jednodenní výlet. Na konec tábora nás čeká i táborový oheň a přespání v podsadových stanech.
Tábor bude probíhat od 20. do 25 července a v současné době nabízíme volná místa i pro děti, které do našeho oddílu nechodí. Více informací získáte na oddílových stránkách devitkact.blogspot.cz.
Pokud Vás naše činnost zaujala, můžete se kdykoliv přijít podívat na naše schůzky, které se konají každé úterý od 16 do 17 hodin do klubovny Pod Horami, či navštívit naše internetové stránky devitkact.blogspot.cz, nebo facebook devitka.ct, kde pravidelně uveřejňujeme naši činnost.
Mistrovství republiky
vodních skautů SkaRe

Pátý oddíl vodních skautů českotřebovského střediska Javor pořádal od 29. dubna do 3. května skautské mistrovství republiky v jachtingu – SkaRe 2015.
 
Více než 160 vodních skautek a skautů z Ostravy, Liberce, Pardubic, Vysokého Mýta, Vrbátek, Jablonce nad Nisou, Písku, Chotěboře, Vřesiny, Neratovic, Plumlova, Kolína, Liběchova a také z České Třebové se sjelo a porovnalo své dovednosti na vodě na základně 5. oddílu a Jachtklubu Svitavice nedaleko Letovic.
 
Pro všechny účastníky byl připraven bohatý doprovodný program. Seznamovací hry, prohlídka Letovic, hra na vodě, táborák, pálení čarodejnic, námořnický bál, improvizovaná Čajovna a tak se účastnici závodů během volných chvil neměli čas nudit.
 
Samotné závody se konaly od pátku do neděle zejména podle věkových kategoriích. Výsledky závodů jsou umístěny na stránkách závodu skare.skauting.cz
 
Celá akce by nemohla proběhnout bez podpory MŠMT, Města Česká Třebová a dalším, kteří podpořili tuto akci. Za jejich pomoc děkujeme.
 
Počátky dnešního 7. chlapeckého oddílu aneb Znovuzrození smečky vlčat

Listopad 1989 vlil do krve třebovských skautů naději na možnost obnovy skautského hnutí. Tak po dlouhých letech byla obnovena činnost Junáka.
Přípravná schůzka se konala 8. ledna 1990 v šatně Malé scény. Vlčata vedená Akelou, Švýcarem, Vendym a z mladší generace vlčat z roků 1968 — 1970 Ampér, Olda a Terd'ák, dostala pozvánky na první schůzku, která se konala 21. března 1990 u pavilonu v Javorce.
Sešlo se přes 40 mladých chlapců, kteří chtěli poznat, co to je skautský život. Po rozdělení do čtyř družin odešla smečka na Robův kopec, kde jim byly vysvětleny hlavní zásady skautingu a bratr Vendy zazpíval a naučil nová vlčata vlčáckou písničku — Přes hory, skály, lesy..."
První táborový oheň se konal 24. 4. 1990 na mezinárodní den skautů. Na Kamenný kopeček přinesli Akela, Švýcar a Vendy zapálené fagule, které předali ke slavnostnímu zapálení ohně svým nástupcům — Ampérovi, Oldovi, Terďákovi a Pagovi. Potom za zvuku písně Červená se line záře, vystoupala na stožár stará smečková vlajka. Ještě v roce 1990 se uskutečnil i první tábor, kde vlčata již byla v krojích. Jejich žluté šátky a čapky svítily do kraje, byla radost na ně pohledět. Již na tomto táboře plnila vlčata vlčky a tesáky.
Další akcí byl slibový oheň konaný 28. 9. 1990 na Kamenném kopečku. Vlčata se pak také zúčastňovala závodů „O totem bratra náčelníka a sestry náčelnice". V roce 1994 dokonce zvítězila v celostátním kole. Na začátku září roku 1992 byla první vlčata přeřazena do Junáku. Zůstala jim spousta krásných vzpomínek na prožitá vlčácká léta. Tím skončila první etapa jejich skautského života. Doufejme, že již nikdy nikdo násilně nezhasne junácký oheň.
Jaromír Lom - Akela