Středisko Javor hlásí:
Návštěva Olawských harcerů v České Třebové na mezinárodním pálení čarodějnic

Ve dnech 15. - 17. 5. 2015 se uskutečnila návštěva polských skautů – harcerů v České Třebové, kde jsme pro ně uspořádali „opožděné“ pálení čarodějnic.
Důvodem jejich návštěvy bylo zhodnotit společné akce pořádané v letošním roce včetně účasti skupiny polských Harcerů v příštím roce na našem letním táboře v Hoštějně, a podzimní výlet našich skautů do Olawy na dny „Polského harcerstva“.
Po příjezdu a ubytování na naší základně „Pod Horami“ jsme se připravovali na zapálení táboráku. Po zapálení táboráku a přivítání olawských skautů proběhlo rychlé sdělení, co je kde nového, co se nám povedlo nebo naopak nepovedlo a již jsme střídavě zpívali písně obou národů za doprovodu kytar. Program byl ještě obohacen o různé soutěže, které jsme si připravili. Večer nám rychle uběhl a již přišla večerka, neboť druhý den nás čekal výlet.
Po ranní snídani jsme se vydali vlakem přes Choceň do Nového Města nad Metují. Zde jsme se po příjezdu prošli na zámek, jež je ve vlastnictví rodiny Bartoň – Dobenín, kterým byl zámek v roce 1992 vrácen. Po prohlídce gotických místností v prvním patře jsme si ve druhém patře prohlédli místnosti majitelů zámku, které byly zařízeny velmi moderně na I. polovinu 20. století. Rodina podnikala v textilním průmyslu a v dnešní době je i pro ně velmi obtížné shánět prostředky na opravy a údržbu majetku. Po prohlídce zámku jsme navštívili jeho překrásné zahrady upravené ve francouzském stylu a dále jsme se vydali na menší výlet do okolí města.
Navštívili jsme bývalé lázně Rezek a přes tábořiště na Pavlátově louce jsme došli do Klopotovského údolí, kde jsme si nejprve prohlédli jeskyni „Čertova díra“, podívali jsme se na skupinku jelenů v obůrce a krocany a holuby v blízkých voliérách. Navštívili jsme i zříceninu hradu Výrov s Juránkovou vyhlídkou. Pak jsme se již přes centrum města vydali na nádraží. Večer po příjezdu do České Třebové nás čekala příprava táboráku, při kterém jsme tentokrát hlavně zpívali.
V neděli ráno nás čekalo balení věcí, úklid kluboven a další část programu, při kterém jsme navštívili Městské muzeum v České Třebové a po prohlídce oblíbená návštěva krytého plaveckého bazénu, kde jsme se vyřádili při různých vodních hrách.    
Po návštěvě bazénu nás čekalo jen rozloučení a návrat polských Harcerů domů do Olawy. Doufáme, že se polským přátelům u nás líbilo a vzájemně se budeme těšit na další setkání, které nás čeká v září v Olawě.
Více fotografií z akce lze nalézt na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/
Akce spolupráce s polskými harcery jsou podpořeny Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.
                                                                                           III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová