Připomeňme,
že první díl stejnojmenné publikace vyšel před pár měsíci začátkem února
2015 a získal velký ohlas nejen u českotřebovských pamětníků, ale i těch,
kteří žijí dlouhodobě mimo Českou Třebovou, zajímají se o město svého mládí
a nechávají si např. posílat Českotřebovský zpravodaj Nyní mají v prodejna
DAS Jarmily Dlouhé v Sadové ulici a také v knihkupectví Paseka pro zájemce
připravený k prodeji již druhý díl této publikace, jejíž titulní strana je
součástí této prezentace.
Publikace s mnoha fotografiemi starých českotřebovských obchodů a také
jejich majitelů, živnostníků má 400 stran
Cena druhého dílu knížky je stejná jako u dílu prvního a činí 279
korun.
Pro velký rozsah textu musela být tato publikace rozdělena do dvou částí.
Tato první z nich připomíná bývalé českotřebovské prodejce potravin,
kramáře, zelináře, někdejší mlékárny a konzumní prodejny.
Druhá část, která by měla být v prodeji co nejdříve, připomene
zase bývalé zdejší řezníky a uzenáře, pekaře a cukráře.
Na této stránce si připomínáme oba dva díly knížky. První díl knihy je
ještě v knihkupectví Paseka k dispozici.
Autor
Martin Šebela vydání knížky avizoval v rozhovoru, který jsme uvedli v závěru
února a také v dubnovém vydání
Českotřebovského
zpravodaje a nyní znovu připomeneme:
Kterého období se
kniha týká?
Kniha mapuje českotřebovské
podnikání zhruba od poloviny 19. století do padesátých let století
dvacátého, kdy byly, jak všichni víme, veškeré soukromé obchody a živnosti
rušeny a začleňovány do tzv. socialistického sektoru. Jako jeden ze zdrojů
informací jsem využíval veškeré staré českotřebovské matriky, nyní volně
přístupné na internetu. Tam se dají nalézt přímo úžasné podklady. Směrem do
minulosti se obchodníků a podnikatelů objevuje čím dál méně, proto jsem se
rozhodl počátek popisovaného období omezit rokem 1850.
Živností je mnoho
druhů, jak je rozdělujete?
Jednotlivé živnosti bylo
třeba tématicky rozdělit podle oborů podnikání. Tak vznikl první díl,
obsahující veškeré potravinářské obory. V plánu měl být poté díl druhý, kde
by čtenář nalezl další obory podnikání, avšak již zaměřené na obchody, jak
bychom řekli v současné terminologii „průmyslovým“ zbožím a také zdejší
drobné živnostníky. Větší průmyslové podniky již byly podrobně popsány
v mých předchozích publikacích. Po předání rukopisu tiskárně mi však bylo
sděleno, že kniha by měla více než 500 stran bez jediného obrázku, proto
jsme museli přistoupit k rozdělení stávajícího textu do dvou částí.
Mapujete i
současné živnosti?
Specializuji se výhradně na
živnosti „dávno minulé“. Ty současné, přenechám někomu z mých
případných následovníků, aby je zpracoval o mnoho desetiletí později, aby si
přitom „užil“ také řadu pátrání, přímo detektivních, jako já nyní.
Ono mnohdy pracovat vlastně s ničím, jen s několika zlomkovými informacemi,
které pak díky zmíněným matrikám, vzpomínkám pamětníků, případně dalším
podkladům, začínají nabývat určitou formu a jsou spolu s dalším textem
skládány jako pomyslné kamínky do mozaiky, je velice zajímavé.
Jaké bude pokračování tohoto 1. dílu knihy?
Není již žádným tajemstvím,
jak nyní vydaná publikace vypadá. Kniha je již zhruba dva týdny v prodeji a
tak každý, kdo měl možnost do ní nahlédnout, ví, že popisuje zdejší
obchodníky potravinami, do nichž lez zahrnout jak se dříve říkalo „kupce“,
majitele „koloniálních“ obchodů, ale také krupaře, trhovce a kramáře.
Stranou nezůstávají ani majitelé místních lahůdkářských obchodů. Je
následují obchodníci mlékem a ovocem a zeleninou. Čtenář tu nalezne také
výrobce kávových náhražek. Druhý díl bude vlastně pokračováním této
publikace. Na řadu přijdou zdejší řezníci a uzenáři, kterých zde bylo
v různých dobách skutečně mnoho, dále potom pekaři a cukráři. Již nyní je v
přípravě díl třetí, jehož obsah zatím není pevně stanoven.
Děkuji za rozhovor (mm) |