STŘÍBRO Z VOLEJBALOVÉHO MISTROVSTVÍ REPUBLIKY PATŘÍ
MLADŠÍM ŽÁKŮM TJ. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II

Nejlepších 16 družstev, která prošla sítem regionálních kvalifikací, svedlo mezi sebou boje o titul mistra České republiky ve volejbale v kategorii mladších žáků ve dnech 2. a 3. května v Novém Jičíně. Mezi tuto elitu (16  kvalifikovaných družstev) se probojoval také náš tým TJ Sokol Česká Třebová II a to po jednoznačném a vítězném tažení v kvalifikaci, ve které jsme porazili i  loňského mistra ČZU Praha. Družstva byla rozdělena do čtyř skupin po čtyřech účastnících.  Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým. Poslední dvě družstva ze skupin hrála o 9. - 16. místo a ostatní hrála play off kolo, po kterém úspěšní pokračovali do bojů o 1. – 4. místo a neúspěšní do bojů o 5. - 8. místo v celkovém pořadí.
Vloni obsadili kluci z našeho oddílu na Mistrovství ČR krásné 5. místo a tak jsme na letošní odjížděli s cílem úspěch z minulého roku zopakovat či alespoň o trošku vylepšit, v lepším  případě se poprat o některou z medailí. Náš tým zahájil turnaj zápasy ve skupině, ve které  porazil všechny své soupeře, jak VK Ostrava, Sokol Kojetín, tak i VK České Budějovice.  Nejtěžším soupeřem ve skupině byl též sokolský tým z pro nás neznámého Kojetína  doprovázen snad 50 –kou fanoušků s bubny, trumpetami, tleskátky a jinými fandítky. Tento  sebevědomý tým nás potrápil zejména v první polovině 1. setu, ale od stavu 16:13 pro soupeře  jsme po oddechovém čase a taktické poradě byli jednoznačně lepším týmem na hřišti a set nakonec vyhráli 25:20. Druhý set byl jednoznačnou záležitostí v náš prospěch v poměru 25:14.  Pak již následovalo play off a těžký soupeř s jednoznačnou výškovou převahou v podobě Komety Praha ( nakonec Kometa obsadila 5. místo ). První set byl do stavu 13:11 pro nás vyrovnaný, pak jsme dobře ztrátovali a občas i přidali nějaký ten bodík navíc a vyhráli jsme v poměru 25:20. Druhý set byl zrcadlově podobný, ale se šťastnějším koncem pro soupeře ve stejném poměru 25:20. O našem bytí či nebytí v první čtyřce M-ČR tedy rozhodoval tie-break. Ten začal pro nás výborně, po několika dobře vedených útocích a kvalitním servisu vyhráváme 10:3 a kontrolujeme průběh setu, který skončil poměrem 15:11 v náš prospěch, postupujeme mezi čtyři nejlepší družstva v republice.  Skupinu nejlepších čtyř tvořily TJ Nový Jičín, VK Liberec, nepříjemný (nejenom hlukem  fanoušků) soupeř ze základní skupiny TJ Sokol Kojetín a naše družstvo TJ Sokol Česká Třebová II.
První zápas ve finálové skupině se Sokolem TJ Kojetín potvrdil dávnou pravdu, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, a prohráli jsme jej se soupeřem namotivovaným porážkou ze základní skupiny v poměru 2:0 po setech 18:25 a 20:25. To nebylo dobré i proto, že jsme si byli vědomi síly dalších dvou finalistů z Liberce a neporazitelného domácího N. Jičína. Akcie našeho týmu na úspěch tak klesly na minimum. Dalším zápasem, který přišel na řadu druhý den, bylo utkání proti domácímu, vysoce favorizovanému týmu z Nového Jičína. Soupeře jsme s nadšením a v koncovkách setů i s euforií celkem kontrolovaně porazili 2:0 po setech 25:19 a 25:20. Vzhledem k vývoji dalších utkání ve skupině bylo jasné, že teoreticky můžeme hrát i o titul a to nás nakoplo v prvním setu  posledního utkání s Libercem, který jsme jednoznačně vyhráli 25:15. Ale jak to ve sportu bývá,  podcenění soupeře v prostřední části setu druhého nás stálo celý set, který jsme nakonec  prohráli 19:25. Tie-break jsme začali zklamaní sami ze sebe a z naší hry v setu přechozím a celkem rychle jsme prohrávali 2:7. Po rychlém sledu jednoho uklidňujícího a jednoho motivačního oddechového času se českotřebovské družstvo nakoplo ve fantastický výkon a set otáčíme na stav 10:7 pro nás a po krátké době ukončujeme celé utkání v náš prospěch v poměru 15:12. I přes ztrátu jednoho setu, a i bodu ještě stále žila šance na mistrovský titul  za podmínky, že Nový Jičín ztratí bod se soupeřem z Kojetína. Bohužel pro nás se tak nestalo.  Nakonec z toho bylo 2. místo na M-ČR v kategorii mladších žáků, které je fantastickým  úspěchem a potvrzuje postavení oddílu TJ. Sokol Česká Třebová II v nejužší republikové špičce mládežnického volejbalu.
Oceněním kvalitní práce s mládeží je pro trenéry z TJ Sokol Česká Třebová II i individuální ocenění pro našeho svěřence Ondřeje Unzeitiga, který byl vyhlášený nejlepším hráčem Mistrovství republiky. Svými výkony se blýskli i Adam Olejár a Jiří Jirásek, a tak všichni tři mohou očekávat pozvánku do reprezentace. Sen o medaili z Mistrovství republiky se klukům, trenérům ale i fandícím rodičům splnil a všichni jsme odjížděli z Nového Jičína domů spokojeni a se stříbrem na krku.
TJ Sokol Česká Třebová II reprezentovali ( abecedně ): M.Fric, D.Jaško, J.Jirásek, A.Olejár, P.Šlapal, O.Unzeitig, R.Vovk.  Trenéři: Olejár Marko, Vašina Lubomír 
Pro mladé adepty tohoto krásného sportu upozorňujeme, že práce s talenty bude i v příštích letech pokračovat. Zájemci mohou přijít na naše tréninky do tělocvičny  ZŠ Nádražní v České Třebové ( v každé úterý a čtvrtek od 16.30 do 18.00 hod. ) nebo  se informovat na telefonu 605 415 868.
Za českotřebovský volejbal a TJ. Sokol Česká Třebová II – Lubomír Vašina