Kynologické centrum Javorka
Úspěchy a zajímavosti v začátku sezony

Závodní sezona je na samém začátku, přesto má naše ZKO již výrazné úspěchy. Naše nejmladší členka Karolínka Hyláková byla, díky svým startům hned na dvou Mistrovstvích mládeže a především titulu Mladý mistr Obedience 2014 vyhlášena, spolu s dalšími úspěšnými reprezentanty našeho města, Nejlepším sportovcem roku 2014.
Rodinný tým doplňuje Iveta Skalická, která byla zvolena i pro další volební období do funkce předsedy Komise mládež ČKS. Vrcholem bylo její ocenění za velice úspěšnou závodní a  trenérskou činnost nejvyšší Zlatou plaketou ČKS.  Horkou novinkou je Ivetino  jednohlasné zvolení do funkce předsedy Komise mládeže ČMKU na dubnovém Zasedání ČMKU – nejvyšší kynologické organizaci FCI v ČR. V rámci  Pardubického kraje je toto jmenování zcela poprvé.
I závodní sezona se úspěšně rozjela – tým Soňa Šmajzrová a Petra Pagáčová se svými knírači Donigarou a Tom-Tomem obsadil na Zimním závodu družstev Uničově velmi pěkné 3.místo. Je to potřetí, kdy jsme v této organizaci závodili a potřetí také přivezli poháry za umístění.
I při druhém letošním startu jsme si odvezli 3.místo – a to z 1.ročníku Obedience soutěže družstev ve Frýdlantu nad Ostravicí ženský tým Renata Zárubová s Indym, Soňa Šmajzrová s Donigarou a Marta Hurtová s Donou.
Ještě více se daří ve výstavních kruzích. Momentálně nejúspěšnější je pudlice Franqueza Jiřiny Schichové, která během jediného dubnového víkendu získala tituly Best in Show, CAC, CACIB, BOB a především pak udělení Českého šampiona. Tento tým navíc dokazuje špičkové propojení krásy i výkonu loňskými vítězstvími v soutěžích a přípravou na náročnou Obedience.  Výstavní úspěchy ve velkém získává i briard Honey  Sparkler Lenky Lodrové, na prodlouženém květnovém víkendu v Budapešti získal dokonce dva tituly CAC, CACIB, dvakrát  Res CACIB a BOB.
Na květnových zkouškách z výkonu (včetně loveckých OVVR) uspěli se svými čtyřnohými kamarády i všichni nováčci z naší ZKO, takže stoprocentní spokojenost!
Momentálně se soustředíme především na nominační soutěže a přípravu na MR mládeže, na první závodní starty našich nových členů a na přípravu hned 3 republikových soutěží – již 15.ročníku Speciálu Javorka (soutěže s nejširším rozsahem disciplín v ČR), oblíbené Jarní soutěže Obedience a především unikátní soutěže Junior Open, která jako jediná nabízí starty nejenom ve všestrannosti a agility, ale součástí je i MČR mládeže a juniorů v Obedience a Dogdancingu, letos opět s mezinárodní účastí! Od počátku startuje v jednotlivých ročnících cca 70 mladých psovodů, soutěže probíhají souběžně na obou stadionech FK Pod Jelenicí i na terénech mimo město, tudíž náročnost přípravy, zajištění sponzorů a samotná organizace akce je opravdu náročná.
Výbor ZKO Javorka