Českotřebovský cyklomaraton se jede v neděli 14. června

V tombole bude auto

V neděli 14. června bude patřit sportovní areál pod sjezdovkou Peklák bikerům, protože se tady uskuteční 7. ročník Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu horských kol. V hlavním závodě na 65 kilometrů budou loňská prvenství obhajovat Filip Adel a Martina Kukulová.

Vloni se Českotřebovského cyklomaratonu, který patří kopcovitým profilem svých tratí k těm náročnějším, se zúčastnilo 208 startujících. Tento peloton před rokem doplnilo čtyřicet dětí, které soutěžily přímo na fotbalovém stadionu.

Letos byly přihlášky předem ve skluzu. Ke konci dubna bylo přihlášeno dvacet závodníků, o polovinu méně než ve stejnou dobu před rokem. V době uzávěrky červnového čísla Zpravodaje (23. května) registrovali organizátoři 66 přihlášených, což bylo o třicet méně než vloni. „Vloni bylo podstatně lepší počasí, to je podle mého názoru hlavní důvod tohoto zpoždění. Uvidíme, co přijde v příštích dnech. Ačkoliv se předpovědím počasí moc věřit nedá, od června prý má být hezky a teplo. Spousta amatérských závodníků čeká s přihláškou do posledních dnů. Nezajímají je nejrůznější pobídky v podobě triček a teplého jídla, svoji účast  podřizují počasí. Očekával bych, že někteří borci nějakou tu kapku vody z nebe nebo na trati snesou, ale zřejmě to u všech neplatí. Moc mi to hlava nebere, ale je to tak,“ říká pořadatel cyklomaratonu Vladimír Vaněk.

Kdoví, zda se letošní závod nepojede naposledy na tratích 35 a 65 kilometrů. „Uvidíme, podobný krok nevylučuji. Přemýšlím o zkrácení obou tratí, zhruba na 25 a 50 kilometrů. Po skončení letošního cyklomaratonu to proberu s nejbližšími spolupracovníky, na konci léta chci mít definitivní jasno,“ potvrzuje Vladimír Vaněk.

Centrem cyklomaratonu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák s přilehlým parkovištěm, šatnami a dalším zázemím. Na organizaci cyklomaratonu se podílí kolem šest desítek osob. Klíčovou roli mají městská policie, dobrovolní hasiči z Přívratu, Řetové, Dlouhé Třebové a České Třebové, velký díky patří sportovnímu areálu Peklák a fotbalovému klubu. Tradičním partnerem jsou Chmelové šišky – sdružení amatérských cyklistů Milana Čechala, který tentokrát mezi spolupracovníky chybí. Vladimír Vaněk k tomu říká: Za sebe a za všechny další přeji Milanovi co nejrychlejší uzdravení, klid a pohodu do dalších let.“

V galerii vítězů šesti ročníků hlavního závodu mužů na 65 km figurují pouze tři jména. V letech 209, 2010 a 2013 vyhrál Jaroslav Kulhavý, v roce 2011 byl první Jiří Friedl a poslední dva ročníky ovládl Filip Adel. Již popáté se závodu zúčastní českotřebovský starosta Jaroslav Zedník.

Českotřebovský cyklomaraton má na tuzemské poměry štědrou dotaci, nejlepší borci si mezi sebou rozdělí rovných 20 tisíc korun. Vítěz hlavního závodu získá šek na 5 tisíc korun, nejrychlejší mezi ženami dostane 3 tisíce korun, finanční odměny dostane pět prvních mužů a tři ženy. Vítěz a vítězka hlavního závodu na 65 km navíc získají broušené poháry věnované starostou města. Věcné ceny získají první tři závodníci a závodnice v každé kategorii, nejlepší zahraniční účastník a nejstarší a nejmladší účastník závodu. O dvacet cen se bude „hrát“ v tombole losované ze startovních čísel, první cenou je víkendový pronájem vozu Mitsibushi ASX od českotřebovské společnosti S.A.S. cz.

Časový program:
 08.00 – 10.00:  prezentace závodníků
11.00 :    start závodu
11.05 – 12.05:  závody dětí  
15.00:  vyhlášení výsledků
Podrobnější informace na www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz

(re)