Dotace města na sportovní činnost mládeže
a odměny trenérům mládeže na rok 2015

  • Schváleno na jednání  rady města dne 23. dubna (dotace do 50 000 Kč) a zastupitelstva města dne 27. dubna 2015 (dotace nad 50 000 Kč).
  • Pro srovnání uvádíme ještě dotace města na sportovní činnost mládeže a odměny trenérům mládeže v roce 2014              

  • Schváleno na jednání ZM dne 28.4. 2014 (V roce 2014 byla dotace na neregistrovaného sportovce 500 Kč, letos 400 Kč)
  •  
    Poznámky:

    1) Rozdělení peněz pro jednotlivé dotační programy je určeno v rozpočtu města. Rozpočet se připravoval  v době, kdy ještě nebyl současný zákon platný. V té době platily "Zásady pro poskytování dotací", nyní jde o "Program na podporu sportovní činnosti mládeže a odměn trenérům mládeže pro rok 2015".  Každý rok  může být tento program obměňován a měl by mít v ve zveřejněném rozpočtu města svoji kolonku se schváleným objemem finančních prostředků. Ještě v letošním zveřejněném rozpočtu jsou prostředky na mládež a trenéry mládeže uvedeny společně s dalšími prostředky na dotace pro sportovní akce, které řeší jiný projekt.

    2) Nemá-li sportovní oddíl (organizace) trenéry, nemůže dostat dotace na mládež.  Ve výše uvedeném přehledu takové oddíly najdeme a dotace čerpají. Vyplývá to z článku IV. "vymezení okruhu žadatelů o dotaci, kde je v odstavci 3 uvedeno: "Všichni sportovci (registrovaní i neregistrovaní) musí být řádnými členy žádající sportovní organizace a musí mít zaplaceny členské příspěvky, dále musí provádět pravidelnou a systematickou sportovní činnost (tréninky) pod vedením trenérů." Nejsou-li trenéři, nemohou splnit tento  požadavek a proto podmínkám dotace tento oddíl nesplnil, nevyhověl, příspěvek (ač byl již schválený)  by neměl dostat, resp. by měl vrátit.  Podle výše uvedené tabulky jde letos o oddíl in-line hokeje (TJ Lokomotiva), Florbalový oddíl ŠSK gymnázia, TJ Sokol Lhotka a Horolezecký klub. Nejde o velké částky, ale pravidla jsou pravidla.  Je ovšem teoreticky možné, že neregistrovaná mládež sportuje pod dohledem cvičitele (trenéra), který nedosáhne na podmínky pro dotaci na trenéry, byť jsou poměrně snadno splnitelné. Věřme, že tuto skutečnost oddíly doložily nebo spíše doloží. Oligatorními  přílohami žádosti  žádosti má být také celoroční  výkaz trenérské práce a celoroční rozvrh tréninků sportovního oddílu. Nedovedu si však představit, jakou mohou mít tyto dokumenty hodnotu, jsou-li podávány s žádostí o dotaci na rok 2015 dopředu brzy z jara. (V požadované podobě může mít význam až při vyúčtování dotace.)

    3) Každý rok řešíme problematiku Krasobruslařského klubu Česká Třebová. Ten dostává  individuální dotaci ve výši 162 tis. Kč jako příspěvek na pronájem ledové plochy zimního stadionu, podobně jako např. hokejový oddíl TJ Lokomotiva. Vůbec se ale neobjevuje v tabulce dotací pro mládež, byť pracuje výhradně s mládeží a stará se o více než 40 dětí. Zdá se to velmi nelogické. I když právní nárok na poskytnutí dotace neexistuje, tak by rozhodně měla být žádost podána. Na webu Českého krasobruslařského svazu se můžeme dočíst, že českotřebovský Krasobruslařský klub nemá svazovou registraci. Je vlastně jen spolkem s názvem připomínajícím sportovní organizaci, nemůže mít registrované sportovce. Může však požádat o dotaci na neregistrované a pokud  trénují pod vedením cvičitele v rozsahu více než 12 hodin měsíčně, tak i o příspěvek na odměnu trenéra. Systematicky po dobu kdy je na ZS k dispozici ledová plocha (od září do konce března), podobně jako hokejisté, pracuje s mládeží pod vedením trenérů nebo cvičitelů, účastní se některých závodů. Výsledky práce prezentuje na řadě akcí. Dotaci si zaslouží, snížila by příspěvky rodičů, kteří musí mladé sportovce Krasobruslařského klubu podporovat pouze ze svého. Město vydává ze svého rozpočtu na sportující mládež nemalé prostředky, měly by být vynaloženy efektivně a hlavně pro všechny sportující děti a mládež. Co má však město dělat, když Krasobruslařský klub žádost o dotaci nepodá?