Českotřebovský deník 125/2015  (1. června)                        
Po 35 letech

Na den přesně (ale 35 let poté) po skutečném maturitním večírku a předání maturitních vysvědčeni se opět setkali studenti maturitního ročníku 1980. Jak u nás bývá zvykem je setkání vždy tematicky zaměřit, letos ve znamení maturit  (předchozí srazy byly zaměřený na lyžařský výcvik, branný kurz, maturitní ples). Otázky do maturitního  testu připravili naši profesoři Iva Řípova,  František Doležal, Jaromir Kroužil a naše spolužačka Eva Vašinová. Testem prošli všichni s výsledkem  "schopen života". Rozcházeli jsme se s slibem
dalšího setkání nejpozději u přiležitosti oslav 110. výročí našeho gymnázia v roce 2019.
Za přípravný výbor srazu Jana Haniková, Miroslav Blasel a Jiří Vencl
 
DĚKUJEME! PŘIJĎTE, VZKAZUJE TRIARIUS

V pátek 22/5 2015 získal TRIARIUS Cenu města Česká Třebová. To oceňovalo významné kulturní počiny roku 2014 – a TRIARIUS ocenilo za jeho premiéry v uplynulém roce, zvláště potom za inscenaci Kočár do Vídně.
„Jménem celého divadla chci poděkovat Kulturní komisi, že nás na toto ocenění navrhla, a Zastupitelstvu města, že tento návrh odsouhlasilo. Velmi si toho vážíme!“ říká Josef Jan Kopecký, režisér a herec TRIARIA.
Kulturní centrum Česká Třebová na základě Cen města připravilo krátký cyklus akcí, na kterém budou všechna oceněná představení odprezentována. Kočár do Vídně se na velkém sále KC rozjede již 20. června, liberecká opera Eva v listopadu, Kytice domácího DS Hýbl někdy na podzim.
„Moc chceme všechny Třebováky na Kočár pozvat, jsme moc rádi, že ho tu odehrajeme i podruhé! Hrát budeme v 17 a ve 20 hodin, vstup na představení bude z ulice Komenského přes školní hřiště, nikoli hlavním vchodem do KC, protože diváci sedí na jevišti. A doporučujeme rezervovat lístky dopředu, protože kapacita míst je tímto výrazně omezena,“ zve na divadelní adaptaci slavného filmu Kopecký. Kočár do Vídně pracuje s divadelní točnou, která v Kulturním centru není a tak si ji TRIARIUS přiveze. Diváci sedí přímo na ní. Herci hrají po jejím obvodu. „Představení chystáme vždy skoro celý den, nejtěžší je samozřejmě stavba točny, zbytek už je procházka růžovou zahradou,“ říká k přípravám Kopecký. Diváci mají díky pohybu točny pocit, že sedí přímo na kočáru, stávají se tak součástí příběhu, který je obklopuje.  TRIARIUS srdečně zve!

Body v divizi stále chybí - rozhodla sporná penalta. Jablonec nad Jizerou – FK Česká Třebová 2:1

Utkání se po zajímavé a bezbrankové první půli rozhodlo po přestávce. Po hodině hry uvolnil Zahálka Čikla, jenž nekompromisní ránou k tyči otevřel skóre. Následně mohl vedení Třebovských zvýšit aktivní Zahálka, ale svůj samostatný únik do úspěšného konce nedotáhl. Vzápětí podržel hosty dvěma skvělými zákroky gólman Hejl. V 78. minutě viděl asistent rozhodčího Šimáček  čistý souboj Novotného s jedním z domácích hráčů, ale vehementním máváním praporkem zajistil Jablonci penaltu, tu s přehledem proměnil Krejčík – 1:1. Krátce nato měl gól na hlavě Nágl, ale ani on hosty ke třem bodům nenasměroval. Naopak Třebovští i o ten jeden přišli čtyři minuty před koncem fatální chybou obránců na půlicí čáře. Zaváhání využil střídající Králíček a po sólu zajistil domácím vítězství.
Fakta – branky: 78. Krejčík z penalty, 86. Králíček – 60. Čikl. Rozhodčí: Zadinová. ŽK: 3:4. Diváci: 150. Poločas: 0:0. FK Česká Třebová: Hejl – Abt, Strnad, Ptáček, Rataj – Kopecký, Nágl – Čikl (64. Nespěšný), Zahálka, Grepl (75. Pešek) – Novotný (82. Borek).
 
Další zápasy FK Č. Třebová:

Dorost zvítězil na penalty v Letohradu  2:3.
B mužstvo porazilo mladíky z Chrudimi 4:2 
Starší žáci porazili Přelouč 10:1
Mladší žáci porazili Přelouč 5:0
 
HOKEJBAL PROTI DROGÁM 2015 na NÁDRAŽNÍ

V týdnu od 20.4. do 23.4. se v Letohradu konalo okresní kolo turnaje Hokejbal proti drogám 2015. Zúčastnili jsme se jako každý rok ve 3 kategoriích: 4.-5. ročník, 6.-7. ročník a 8.-9. ročník.
V kategorii 4.-5. Ročník bylo přihlášeno 8 týmů a družstva byla nalosována do 2 skupin. První zápas jsme hráli se ZŠ a G Králíky, ty známe, jezdí sem každoročně a jsou dobří. Chlapci měli trochu obavy, ale šli bojovat. Vyhráli jsme 2:1 a tréma z nás spadla. Čekali nás papírově slabší soupeři, skupinu jsme vyhráli bez ztráty bodu. O 1. místo jsme se utkali se suverénním vítězem 2. skupiny se ZŠ Nádražní Žamberk.  Prohráli jsme těsně 1:2, jako družstvo byli sehranější samí hokejbalisté. O to víc nás těšilo, že jsme je ve finále potrápili, radost jsme měli i z krásného 2. místa.
V kategorii 6.-7. Ročník bylo přihlášeno 8 týmů, 2 skupiny. Chlapci na úvod remízovali s favoritem skupiny z Chocně 1:1, když nedokázali gólově vyjádřit herní převahu. Ve druhém zápase jsme nezachytili úvodní nástup soupeře a prohráli 1:4. Ani v dalším zápase se nedařilo. Závěrečné utkání jsme vyhráli a tím si zajistili sedmé místo v turnaji. Tomáše Martinásek byl oceněn jako nejlepší brankař turnaje.
V kategorii 8.-9. ročník bylo přihlášeno 11 týmů. Opět byly 2 skupiny. Jeli jsme obhajovat, loni jsme vyhráli a postoupili do kraje, kde jsme byli třetí. Družstvo bylo všelijaké, ale hoši bojovali a skupinu jsme vyhráli. Ve finále nás čekal těžký soupeř, který si věřil a chtěl postoupit ZŠ Nádražní Žamberk, opět sehrané družstvo plné hokejbalistů. Hoši zvolili defenzivní způsob hry, tedy hlavně bránit a nenechat je vystřelit. Zápas nevypadal moc atraktivně, ale podařilo se nám zvítězit 2:1. Hurá!!! Obhájili jsme a postupujeme do kraje. Lukáš Zeman byl oceněn jako nejužitečnější hráč turnaje.
Ve středu 13.5. jsme odjeli do Pardubic na krajské kolo. Dalšími vítězi okresních kol byly Pardubice, Polička a Prachovice. Týmy byly velice vyrovnané. Hoši sehráli velice pěkné zápasy, herně jsme měli převahu, soupeře jsme v počtu střel na branku přestříleli, ale bohužel jsme nedali gól. Po 3 zápasech ČT – Prachovice 3:0, ČT – Polička 1:2, ČT – Pardubice 0:1, jsme obsadili 3. místo v Pardubickém kraji. Vojtěch Řehák byl oceněn jako nejužitečnější hráč turnaje.
K úspěchu gratulujeme! Velmi chválíme všechny naše hráče za bojovnost, týmovou práci a sportovního ducha.
vyučující TV
 
Medaile hejtmana pro Josefa Kubáta

Pardubice (1. 6. 2015) – Slavnostnímu předávání maturitních vysvědčení 8. A a 8. B Gymnázia Dašická v Pardubicích předcházela v závěru minulého týdne ještě jedna významná událost. První náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek předal v Domě hudby emeritnímu řediteli této školy Josefu Kubátovi medaili hejtmana. Ocenil tak jeho dlouholeté úsilí o propagaci matematiky a fyziky, jeho práci s talentovanou mládeží i jeho občanské aktivity.
Josef Kubát vystudoval matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a od 60. let učil matematiku na gymnáziu ve Vysokém Mýtě, na Vysoké škole chemicko-technologické a od roku 1966 na Gymnáziu Pardubice. V letech 1986 až 2005 byl ředitelem této školy.
„Vážím si ho z mnoha důvodů. Obdivuhodné je ale zejména to, jak uměl nadchnout několik generací studentů pro matematiku. Právě takový kantor, který umí v mladých lidech vzbudit lásku k oboru, je to nejcennější, co ve školství můžeme mít,“ poznamenal Roman Línek.
Josef Kubát se matematice věnuje i nyní, na gymnáziu vede matematické semináře. Téměř 40 let je předsedou krajského výboru matematické olympiády. V roce 2010 byl zvolen předsedou Jednoty českých matematiků a fyziků. Výrazně oživil její činnost a zasloužil se o její zapojení do diskuse o podobě státních maturit. Po dvacet let byl také zastupitelem města Pardubice.