Českotřebovský deník 125/2015 (2/6)                                    
Návrat páry do České Třebové                                                                               

Dnes 1. června 20125 podvečer, foto Petr Šácha

Senzace!  Radovan Kumpošt zvítězil v Ostravě !

V rámci Zlaté tretry, největšího atletického mítinku v České republice, se v úterý 26.5. 2015 uskutečnilo i finále dětských závodů - Čokoládová tretra. Během dubna a května proběhly v 16 větších městech kvalifikační boje, kdy do Ostravy postoupil vždy pouze vítěz. Do finále postoupil Radovan Kumpošt v běhu na 60m a Sára Serbousková na dvoustovce. Konkurence byla obrovská, pro mladé atlety je velká motivace soutěžit na Zlaté tretře a potkat tak plno atletických hvězd.
Ráďa Kumpošt nedal na šedesátce soupeřům šanci a zvítězil v novém osobním rekordu 10,19s. 
Start na 200m byl netradičně bez bloků a závodnice okamžitě sbíhaly. Sára Serbousková se dostala do kolize se soupeřkami a v rozběhu dokončila na 4. místě v čase 30,90s. Celkově to stačila na 10. místo, což je i tak, velmi pěkný výsledek.
Iscarex Junior Team

Kontrola krajských financí za rok 2014 bez závad

Pardubice – Ministerstvo financí České republiky provedlo v říjnu loňského roku a v dubnu letošního roku audit hospodaření Pardubického kraje za rok 2014. Při projednání výsledků kontroly dnes převzal náměstek hejtmana Roman Línek závěrečnou zprávu, která konstatuje, že nebyly shledány žádné závady či možná rizika a není nutné přijímat žádná opatření k nápravě. Každoroční přezkoumání hospodaření ukládá krajům zákon a provádí ho buď auditorské firmy, nebo Ministerstvo financí. Týká se zejména plnění příjmů a výdajů rozpočtu včetně peněžních operací, hospodaření a nakládání s prostředky poskytnutými z Národního fondu či na základě mezinárodních smluv, nakládání a hospodaření s majetkem ve vlastnictví územního celku, finančních vztahů ke státnímu rozpočtu, k rozpočtům obcí, ke státním fondům, stavu pohledávek a také závazků a účetnictví vedeného územním celkem. „Pardubický kraj od svého vzniku nevyužíval auditory, ale kontrolu z ministerstva,“ řekl Roman Línek.
 
OSVĚTOVÁ ROADSHOW 20. 5. 2015 NAVŠTÍVILA CHRUDIM

Praha 1. 6. 2015 – Na počátku roku 2014 Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami zahájilo projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR – screeningové programy“, který je financován ze zdrojů Evropské unie a částečně ze státního rozpočtu. Cílem projektu je zvýšení návštěvnosti preventivních vyšetření tří nejrozšířenějších nádorových onemocnění v České republice – rakoviny tlustého střeva a konečníku, rakoviny prsu a rakoviny děložního čípku.
Projekt podporuje celorepubliková informační kampaň, jejíž součástí je osvětová roadshow. Ta od počátku roku 2014 navštívila celkem 25 vybraných měst České republiky. Posledním městem, do něhož roadshow zavítala, byla Chrudim (20. 5.). I přesto, že roadshow jsou již u konce, zdravotní pojišťovny budou i nadále zvát své klienty spadající do rizikových skupin na preventivní vyšetření tří nejrozšířenějších nádorových onemocnění. Včasné odhalení karcinomu je zásadní pro jeho možné vyléčení. Hlavním mediálním partnerem projektu je Česká televize, která významným způsobem napomáhá zvyšovat povědomí o tomto důležitém tématu.
Roadshow se 20. 5. 2015 odehrála v Chrudimi v rámci Dne Chrudimské nemocnice.Aliance žen s rakovinou prsu během roadshow pravidelně nabízela poradenství vyškolených pracovnic z partnerských organizací Aliance. Návštěvnice si mohly vyzkoušet a naučit se samovyšetření prsu na speciálních modelech. Roadshow podporují Aliance žen s rakovinou prsu, Dialog Jesenius / Ruce na prsa, Liga proti rakovině, České ILCO. Další informace k roadshow najdete na webu MZČR www.bezrakoviny.cz.
Po celou dobu projektu všechny zdravotní pojišťovny zvou své klienty spadající do rizikových skupin na preventivní vyšetření tří zmiňovaných nádorových onemocnění. V roce 2014 bylo v Pardubickém kraji na preventivní vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku pozváno 70 074 lidí, z nichž 11 600 pozvánky využilo a vyšetření navštívilo. Pojišťovny v tomto kraji rozeslaly také 25 268 pozvánek na screening rakoviny děložního hrdla. Na vyšetření se na základě pozvánky dostavilo 2 400 žen. Z celkem 23 254 pozvaných žen na screening rakoviny prsu využilo pozvánku 3 100 žen. Na základě těchto pozvánek bylo odhaleno celkem 29 karcinomů, které mají významnou šanci na vyléčení.[1]
Rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina děložního čípku a rakovina prsu jsou dlouhodobě nejrozšířenějšími typy rakoviny. Každoročně si jejich diagnózu vyslechne 16 000 obyvatel České republiky, 6 400 z nich zemře. Screeningové programy jsou cestou, jak snížit číslo maminek, tátů, babiček a dědů, kamarádek a kamarádů, které si nemoc vzala. Včasné odhalení nádorového onemocnění totiž markantně zvyšuje šanci na uzdravení pacienta. Roadshow motivuje občany, aby se postavili vlastnímu strachu z případného pozitivního výsledku vyšetření, právě to je totiž prvním krokem k uzdravení.  Všechny pojišťovny po celou dobu trvání projektu adresně zvou občany z nejvíce ohrožených skupin. Informační kampaň včetně roadshow významně podporuje proces adresného zvaní a zvyšuje osvětu občanů České republiky. „Rád bych osobně požádal občany, aby nepodceňovali prevenci rakoviny a využili možnosti screeningových vyšetření. Pokud dojde k včasnému zachycení nemoci, znamená to i vysokou šanci na záchranu života. Věřím, že probíhající projekt pomůže zvýšit návštěvnost screeningových center a že občané využijí tuto jedinečnou možnost, jak důkladně pečovat o své zdraví,“ řekl ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA. 
Projekt SCREENINGOVÉ PROGRAMY je průběžně vyhodnocován a dosavadní výsledky potvrzují, že je schopen naplnit svůj smysl. Lidé na něj reagují zvýšenou návštěvností preventivních screeningových vyšetření. Od zahájení projektu v lednu 2014 pojišťovny do schránek svých klientů, kteří jsou třemi nejrozšířenějšími nádorovými onemocněními nejvíce ohroženi, každý měsíc doručily 150 000 až 200 000 pozvánek. To znamená, že již bylo odesláno přes dva miliony dopisů. Dosud nejméně navštěvovaným programem byl screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Od ledna 2014 do září 2014 pozvánku obdrželo 44,1 % občanů (1,25 milionu českých mužů a žen ve věku 50 až 70 let), kteří spadají do rizikové cílové skupiny. Jeho návštěvnost se tak díky této aktivitě zvyšuje. Oborová zdravotní pojišťovna hlásí oproti roku 2013 nárůst návštěv preventivního vyšetření karcinomu kolorekta o 30,5 %, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR zaznamenala nárůst o 22 % a Všeobecná zdravotní pojišťovna o 30,9 %. Obdobný trend potvrzují i ostatní zdravotní pojišťovny.
V období od ledna do března 2014 obdrželo pozvánku na některé ze screeningových vyšetření 685 475 občanů. V období do června 2014 využilo 15,5 % z nich možnost zúčastnit se alespoň jedné z nabízených preventivních prohlídek. Z jednotlivých programů byla nejvýraznější účast
v tomto období zaznamenána u preventivního vyšetření karcinomu kolorekta, které navštívilo
14,2 % pozvaných osob (pozváno na něj bylo v lednu až březnu 2014 celkem 525 225 klientů českých zdravotních pojišťoven).