Českotřebovský deník 127/2015 (2/6)                                    
Předsedkyně klubu OT zvolená
hejtmankou regionální florbalové unie
Renáta Drvoštěpová převzala před třemi lety sportovní florbalový klub, který se povznáší nad hranice měst a svoji regionální myšlenkou spojuje sportovce z celého regionu Orlicko -Třebovsko. Za tři roky se ji povedlo pozvednout chod organizace ve všech směrech. Před regionálními volbami do výkonného výboru byla vyzvána jak zástupci regionu, tak i vedením florbalové unie ke kandidatuře na pozici regionálního hejtmana florbalové unie.
Renáta kandidaturu přijala a po zvolení se stala jedinou ženou v hejtmanské pozici. Renátě přejeme mnoho úspěchů, hodně dobrých nápadů a ať se ji daří stejně dobře, jako v našem klubu.Hodně štěstí! 
Výkonný výbor OT.
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod.:
274 772 537 nebo 606 415 070

Letní zahrádka U Lenina

Restaurace u Lenina
otevřela 1. června letní zahrádku,
 
Otevřeno denně od 14 hodin
Každou středu  živá country hudba
Hudební večery bez vstupného
 
Pejskům vstup povolen
Telefon 603 295 527
 

„ KAKTUSY, SUKULENTY,  BYLINKY“ – PRODEJNÍ VÝSTAVA

Čtvrtek 11.6. od 8 do 17,00  výstava s výkladem a pěstitelským poradenstvím
Čtvrtek 11.6. od 8 do 16,00 výukový program o bylinkách pro školy
Pátek 12.6. od 8 do 18 hodin – výstava s výkladem a pěstitelským poradenstvím a  se soutěží pro školy
Sobota 13.6. od 8 do 18 hodin – výtvarná dílna Aleny Kubištové pro děti i dospělé.
Sobota 13.6. od 8 do 18 hodin – prodejní výstava, ochutnávka bylinkových čajů
Neděle 14.6. od 9 do 16,00 – prodejní výstava s výkladem a pěstitelským poradenstvím
Vstupné na výstavu a soutěž je dobrovolné
Poplatek za výukový program je 10Kč za žáka
Poplatek za výtvarnou dílnu je 20Kč za tvořící osobu. 
 
PŘEDNÁŠKA „V SOULADU S PŘÍRODOU - ROSTLINNÁ STRAVA ZDRAVĚ A CHUTNĚ“ 

Čtvrtek 11.6. od 17,00  přednáška mladé maminky Kateřiny Balcarové  a Veroniky Chládkové o důvodech pro rostlinnou stravu, o výživově hodnotných rostlinných potravinách a správné kombinaci potravin, o tom, jak se ty suroviny používají.
Vše doplní  krátký film a občerstvení.
Přednášející jsou autorky knížky „Místo vejce banán“.
Vstupné dobrovolné.
 
VÝTVARNÁ DÍLNA “ PRAKAKTUS Z DOBY KAMENNÉ“ 

Sobota 13.6. od 8 do 18 hodin – výtvarná dílna Aleny Kubištové pro děti i dospělé.
Příspěvek na materiál 20Kč
 
VÝSTAVA SOUTĚŽNÍCH VÝTVARNÝCH PRACÍ „LINGVIA

18.6-26.6. 2015
Výtvarná soutěž  pro děti na témata " Z ŘÍŠE POHÁDEK A KOUZEL"a "EXPO 2015 - ENERGIE PRO ŽIVOT" byla v květnu vyhlášena sdružením Lingvia group o.s.
Uzávěrka soutěže je 11.6. Soutěžní práce dodejte do kanceláře Gymnázia Česká Třebová.
Vernisáž soutěže se koná v ekocentru ve čtvrtek 18.6. v 17,00
Ve dnech 19.6 - 26.6. bude výstava otevřena od 9,00 do 16,00
Akci pořádá sdružení Lingvia group.o.s
Hospodaření s dešťovou vodou je základ prevence povodní

Pardubice (2. 6. 2015) – Víte, kam teče povrchová voda ve vaší obci a jak rychle se vsakuje do krajiny? Správně hospodařit s dešťovou vodou je zákonná povinnost a současně podmínka udržitelného rozvoje měst a obcí. Ekocentrum Koniklec proto pořádá semináře na toto téma pro zástupce státní správy a samosprávy, projektanty, pracovníky neziskových organizací i širokou veřejnost. První seminář se konal ve čtvrtek 28. května v Pardubicích pod záštitou krajského radního pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václava Kroutila a náměstka primátora Jiřího Rozinka.
Na první pohled možná nenápadné téma téměř zaplnilo sál semináře, většinou zástupci z řad odborné veřejnosti „Málokdo ví, že v městských aglomeracích odtéká voda až 20 krát rychleji než v běžné venkovské krajině. Zemědělská půda však stále ubývá, každý den jí v České republice zmizí 14 hektarů. To samozřejmě způsobuje problémy při případných povodních,“ uvedl krajský radní Václav Kroutil.
Na semináři zazněla řada konkrétních případů a příkladů dobré praxe nejen ze zahraničí, ale už i z České republiky. Typickým problémem současnosti je novostavba bytového domu nebo obchodního centra, která vyžaduje také vybudování dostatečných parkovacích ploch. Pomoci mohou například prolamované obrubníky u takových parkovišť.
„Více než deset let jsem jezdil do Holandska, kde se hospodaří s vodou velmi obezřetně. Základem pro dostatečné vsakování je udržování drnové vrstvy, rákosovin a podobně,“ komentoval zkušenosti ze zahraničí Václav Kroutil. „Velmi pomohou také například zelené střechy domů, které zpomalí odtok vody a zajistí postupné odpařování, nebo takzvané průlehy, tedy jemné valy tvořené štěrkem, geotextilií a travním povrchem, které také umožňují pomalý odtok vody,“ dodal krajský radní.
V rámci pokračování projektu Počítáme s vodou se semináře uskuteční ještě v sedmi dalších městech ČR. Podrobnosti k projektu jsou k dispozici na stránkách www.pocitamesvodou.cz.
Financování školského portálu provázejí problémy

Pardubice (2. 6. 2015) – Školský portál Pardubického kraje patří k největším a nejúspěšnějším v republice. Jeho financování ale provázejí problémy. Přestože ho poradenská společnost KPMG ocenila 2. místem v soutěži Egovernment The Best 2013 o nejzajímavější projekt elektronizace veřejné správy, ministerští úředníci k němu mají výhrady, které by kraj mohly připravit o dotaci. Kraj se bude bránit správní žalobou.
„Pro kraj je to nepříjemná situace, kterou musíme operativně řešit, a stojí nás to peníze, které se budeme snažit získat z velké části zpět,“ říká hejtman Martin Netolický a pokračuje: „Projekt kontroloval Nevyšší kontrolní úřad v roce 2012 a nezjistil žádná pochybení. Z Ministerstva školství přišly námitky až na jaře 2013. Z velké části jsme je rozporovali, ale když byly některé uznány, hned ministerstvo dodalo další. Metodiku posuzování vytvářeli úředníci ministerstva až v průběhu projektu. To nepovažuji za standardní jednání.“
Školský portál vznikl v letech 2009 až 2011 a podpora z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost činila 7,8 milionu korun. Projekt byl uzavřen k 30. listopadu 2013. Za údajné porušení podmínek poskytnuté dotace byl Pardubickému kraji uložen odvod ve výši poskytnuté dotace, který Pardubický kraj včetně penále vyměřeného ve stejné výši uhradil. Pardubický kraj však v této věci podal správní žalobu, kterou se domáhá zrušení rozhodnutí, kterými mu byla povinnost odvodů uložena. Jakkoliv nelze další rozhodnutí v této věci předjímat, bude Pardubický kraj současně žádat o prominutí uložených odvodů.
V současné době slouží portál 620 školám v kraji, má 4,5 tisíce registrovaných uživatelů a jeho měsíční návštěvnost je 20 tisíc přístupů. Výukové materiály se z původního počtu 120 rozrostly na 600. „Námitku rozporující kvalitu některých výukových materiálů nyní řešíme s Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové, které jsme zadali vypracovat odborný posudek,“ říká vedoucí odboru školství a kultury Martin Kiss.
Školský portál (www.klickevzdelani.cz) je otevřený jak veřejnosti, tak managementu, žákům, studentům a pedagogům všech škol, kteří mohou databázi materiálů rozšiřovat o nové učební podklady. „Navíc umožňuje rychlý kontakt se školami při zjišťování aktuálních informací jako například v případě přijímacích zkoušek, volných míst na školách, maturit a podobně. V současné době již jeho působnost a význam z pohledu poskytovaných informací a služeb překračuje hranice kraje a časté návštěvy zaznamenává i ze Slovenska,“ konstatuje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
 
Červen na hradech a zámcích v Pardubickém kraji 

7. června státní zámek Slatiňany: Písňový recitál Jany Sychrovské. Pěvecké vystoupení mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v působivém prostředí zámecké knihovny. Začátek v 18 hodin. Rezervace míst na čísle 469 681 112.
www.zamek-slatinany.cz
 
11. června státní zámek Litomyšl: Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert.
www.zamek-litomysl.cz
 
12. – 28. června státní hrad Kunětická hora: Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Limonádový Joe (premiéra). Od 20.30 na rondelu pod věží. Plus: 23. 6. koncert Věry Špinarové od 20 hodin, 24. 6. koncert Szidi Tobias od 20 hodin. Před každým představením i před koncerty večerní prohlídka hradu v 19 hodin.
www.hrad-kunetickahora.cz
 
13. června Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec: Hoblíček a pilka, to je má špacírka. Co všechno lze vyrobit ze dřeva? Ukázky výroby tradičních předmětů ze dřeva, jejich prodej, dílničky pro děti. Doprovodný kulturní program. Od 10 do 16 hodin. 
www.vesely-kopec.eu
 
13. a 14. června státní zámek Slatiňany: Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky, při kterých projdete zámek doslova "od sklepů až po půdy". Prohlédnete si unikátně dochované technické zázemí a navštívíte hned několik zajímavých prostor, které nejsou běžně přístupné veřejnosti. Podíváte se i do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je se zámeckou budovou spojena krytou dřevěnou chodbou a za příznivého počasí vystoupáte na zámeckou věž. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin.
Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112.
www.zamek-slatinany.cz
 
26. června státní zámek Slatiňany: Chrudimská komorní filharmonie na zámku. Tradiční koncert filharmonické hudby pod širým nebem. Chrudimská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Martina Profouse vystoupí na nádvoří slatiňanského zámku. Koncert se koná pouze za příznivého počasí. Začátek v 18 hodin.
www.zamek-slatinany.cz

 

Husovské slavnosti 2015 představí jednu
z nejvýznamnějších osobností českých dějin

V červenci 2015 uplyne 600 let od mučednické smrti mistra Jana Husa, který zosobňuje v českých dějinách zejména boj za pravdu a morální věrohodnost. Připomínkou reformních myšlenek a životního zápasu tohoto výjimečného člověka bude duchovně - kulturní projekt Husovské slavnosti 2015. Slavnosti proběhnou v neděli 5. a v pondělí 6. července 2015 v centru Prahy.

 Husovské slavnosti 2015 nabídnou pestrou škálu duchovních a kulturních akcí od bohoslužeb přes

koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuze. Hlavní pódium bude umístěno v sousedství pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Na Ovocném trhu bude možné zažít atmosféru středověkého tržiště včetně aktivit pro děti. V okolních kostelích proběhne poutnický program a další literární, hudební a interaktivní programy.

 Husovské slavnosti 2015 jsou určeny pro širokou veřejnost a to i pro anglicky a německy mluvící účastníky. 

Husovské slavnosti 2015 jsou vyvrcholením Roku Mistra Jana Husa, projektu, na kterém spolupracují Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská na základě uzavřené dohody v r. 2013. Rok Mistra Jana Husa bude zahájen 7. prosince 2014 v kostele u Martina ve zdi za účasti představitelů obou církví a hostů z řad veřejnosti.