Českotřebovský deník 130/2015 (5/6)                                    

Houbařská sezona v lesích okolo České Třebové začíná.

První exempláře hřibu kováře se podařilo najít ve skuhrovských lesích v těchto dnech (5.6. 2015). Foto Petr Vomáčka

ZE SEDLA VIDÍŠ MNOHEM DÁL "

Jezdecký oddíl hřebčín Karlen z.s. z Dlouhé Třebové Vás zve na 3. ročník akce ,,ZE SEDLA VIDÍŠ MNOHEM DÁL " 27.6. 2015 začátek od 13.30h. Bohatý program např.- jízda Napoleonů, závod ve spřežení, žehnání hříbátek a mnoho dalších zajímavých ukázek s koňmi. Vození v kočárech a na koních. Soutěž o jízdu kočárem. Občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné.
Info na fb-hřebčín Karlen, 776/255078

Prodám chalupu ve Svinné (3+1).
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070

 

Soutěž Cyklopecky Pardubického kraje začala. Živný vyzkouší všechny trasy

Pardubice (5. 6. 2015) – Poznat nejzajímavější cyklotrasy regionu a jako bonus vyhrát kolo nebo jinou z 20 cen, to jsou hlavní lákadla letní turistické soutěže Cyklopecky Pardubického kraje. O tom, jak se na 17 vybraných cyklotrasách a cykloareálech skutečně jezdí, se hodlá přesvědčit také krajský radní pro cestovní ruch René Živný. Ve čtvrtek proto vyrazil na cestu z Pardubic na Kunětickou horu.
„Rozhodl se na kole projet všech 17 tras, které jsme vybrali do Vandrovní knížky. Podmínky pro cykloturisty se snažíme neustále zlepšovat a i když doufám, že neodhalím žádné zásadní problémy, určitě se najde něco k vylepšení,“ řekl René Živný na startu u prodejny Cyklopoint v Pardubicích, která mu zapůjčila kolo a dres. „Trasa z Pardubic na Kunětickou horu je nenáročná pohodová projížďka, kterou ocení nejen rodiny s dětmi. Stezku z Pardubic do Brozan si jistě užijí také vyznavači in-line bruslí. Kromě Kunětické hory s hradem mohu jako zajímavé zastavení doporučit třeba také Muzeum perníku v Perníkové chaloupce, zrekonstruovaný park Na Špici s novým hřištěm nebo krajské muzeum a galerii na Zámku Pardubice,“ popsal zkušenosti z cyklojízdy krajský radní.
Cyklotrasa nazvaná Z Pardubic na Kunětickou horu měří 18 kilometrů, ale je možné projet jen její část. Je vhodná pro silniční a trekingová kola. Razítko do Vandrovní knížky dostanou soutěžící v Turistickém informačním centru v Pardubicích nebo v prodejně Cyklopoint u hlavního nádraží v Pardubicích.
Vandrovní knížku si turisté mohou vyzvednout na všech informačních centrech v kraji nebo si ji stáhnout z internetu. Na každé z cyklotras jsou jedno nebo dvě místa, kde lze získat razítko do Vandrovní knížky. K zařazení do slosování o ceny je potřeba ulovit alespoň tři razítka ze tří cyklotras. Stačí absolvovat i jen část cyklotrasy a nezáleží na tom, jestli na kole, pěšky nebo jiným způsobem. Podrobnosti jsou k dispozici na www.vychodni-cechy.info/cyklopecky.
Soutěž začala 1. června a potrvá do 19. října 2015. Pořádají ji Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy, hlavním partnerem je společnost CYKLO WORLD, a. s.
O co se hraje
1. cena › HORSKÉ KOLO MERIDA
2. cena › DVOUDENNÍ POBYT pro dvě osoby v Penzionu Terezka na Dolní Moravě
3. cena › DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT
4. cena › MOBILNÍ TELEFON
5. cena › KOLOBĚŽKA
6. cena › BATOH NA KOLO
7. cena › CYKLISTICKÁ PŘILBA
8. cena › BEZDRÁTOVÝ CYKLOCOMPUTER
9.-10. cena › CYKLOLÉKÁRNIČKA A SADA NÁŘADÍ
11.-20. cena › DÁRKOVÉ PROPAGAČNÍ PŘEDMĚTY A VSTUPENKY
na vybrané kulturní, společenské a sportovní akce v Pardubickém kraji

Letní zahrádka U Lenina

Restaurace u Lenina
otevřela 1. června letní zahrádku,
 
Otevřeno denně od 14 hodin
Každou středu  živá country hudba
Hudební večery bez vstupného
 
Pejskům vstup povolen
Telefon 603 295 527
 
Akce na hradech a zámcích v červnu 2015

10. – 14. června státní zámek Ratibořice: Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic. Postavy, důvěrně známé z knihy Babička spisovatelky Boženy Němcové, Vás přivítají v místech, ve kterých se děj románu odehrává. Při návštěvě v zámku narazíte na namyšleného komorníka Leopolda, pozdravíte vznešenou paní kněžnu a její milou schovanku, komtesu Hortenzii. Ve mlýně Vás budou vyhlížet veselý mlynář s panímámou mlynářkou a houfem ratibořických dětí s jejich hrami, zpěvy a říkadly. Na Starém bělidle Vás potěší setkání s laskavou babičkou a vnoučaty. Otevřeno od 9 do 16 hodin. (Mediální téma: Děti a soukromý život aristokracie)
 
11. – 14. června státní zámek Hrádek u Nechanic: Hudební festival „Romantický Hrádek“. XVII. ročník festivalu klasické hudby. Díla mistrů v podání našich i zahraničních význačných koncertních umělců. Po každém koncertu je pro hosty připraveno malé pohoštění a číše vína.
11. 6. – 19 hodin - Zlatý sál – Pěvecký recitál. Dana Burešová – soprán, Irina Kondratěnko – klavír
12. 6. – 19 hodin - Zlatý sál - Matyáš Novák – klavír
13. 6. – 19 hodin - Zlatý sál - Jiří Pospíchal – housle, Doc. Vladimír Hollý – klavír
14. 6. – 17.30 hodin - Zlatý sál – Klasické dechové trio. Jiří a Bohumír Šléglovi – klarinety, David Urban – fagot
Ceny vstupenek na jednotlivé koncerty jsou 300 Kč, senioři 200 Kč, studenti a ZTP 150 Kč.
 
12. června Hospitál Kuks: Musica Aeterna. Koncert barokní hudby v kostele Nejsvětější Trojice. Musica Aeterna je dynamicky se rozvíjející seskupení výjimečných mladých muzikantů, kteří se dlouhodobě věnují studiu a interpretaci děl předních skladatelů období baroka a klasicismu. Zralé hudební výkony, intonační bravurnost, dech beroucí dynamika a další výrazové atributy souboru jsou zárukou příjemného hudebního zážitku. Začátek v 18 hodin. www.hospital-kuks.cz
13. a 14. června Hospitál Kuks: Víkend otevřených zahrad. Speciální komentované prohlídky v areálu a v Bylinkové zahradě Kuks, prohlídka nového zázemí zahradníků.
od 9 do 17 hodin.
 
13. a 14. červen státní zámek Opočno: Zámecký pohár Opočno. Tradiční rybářské závody v malebném prostředí zámeckého parku. Pořádá MO ČRS Opočno. Program bude upřesněn.
 
 
27. června Hospitál Kuks: Koncert Hudební léto Kuks. Zahajovací koncert festivalu Hudební léto Kuks. Začátek v 18 hodin.
 
27. června státní zámek Náchod: Výstava historických vozidel. Zveme všechny návštěvníky na výstavu historických vozidel a motocyklů KHV Metuje Velké Petrovice, která se uskuteční na III. nádvoří. V areálu zámku od 13 do 16 hodin. Vstupné 30 Kč.
 
27. června státní zámek Náchod: Ze života na zámku. Prohlídky expozice „Na dvoře vévodském“ s průvodci v kostýmech, vyprávění o životě na zámku a v podzámčí. Prohlídky v 12.30, 13.30, 14.30, 15 hodin. Vstupné: dospělí 50 Kč, snížené 30 Kč + vstupné na historická vozidla 30 Kč.

Vláda podpořila Českou poštu, pobočky se rušit nebudou


25.5.2015, Zdroj: Vláda ČR (www.vlada.cz)

Členové kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky v pondělí 25. května 2015 projednali novelu zákona o poštovních službách, novelu horního zákona a výdaje na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro příští rok.  V případě České pošty vláda odsouhlasila poskytnutí finanční kompenzace pro rok 2015 ve výši až 700 milionů korun. 

Novela o poštovních službách  Vláda v pondělí 25. května 2015 schválila návrh ministra vnitra Milana Chovance, podle kterého dostane Česká pošta v příštím roce kompenzaci za ztrátové služby v roce 2015 ve výši až 700 milionů korun. V roce 2017 získá až 600 milionů jako kompenzaci za rok 2016 a o rok později až 500 milionů korun. Peníze přispějí ke stabilizaci pošty a zamezí rušení poboček. Pošta je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, a proto patří její stabilizace k hlavním prioritám vlády. Vedení státního podniku bude i nadále hledat další úspory a přicházet s novými projekty, které mu přinesou zisky do rozpočtu.