Českotřebovský deník 131/2015   (7. června)                        
Báječný letní kros na Horách 7. června

Výsledky závodu z webu Iscarexu: http://iscarex.cz/vysledky/2427
 
Maminy run Javorka 6. června dopoledne


Krásné letní počasí, krásní lidé, krásná příležitost sejít se v krásné jarní Javorce. Tak bych stručně popsal událost, která byla svolána do Javorky na dopoledne 6. června.  byla sportovní i společenská, zajímavá. Účastníci i účastnice si ji  pochvalovali.
Základem byl sport a zdravý životní styl, který není bez sportování možný.  Trička s logem "Maminy run" dávala jasně tušit kdo se postaví na startovní čáru.  Pole sice nebylo početné, zato pestré, vždyť v kterém závodě stojí v první lajně  závodník se svým psem (v našem případě fenkou Jessie) nebo několik dalších se "závodními" kočárky.  Běželo se 6 kol v Javorce po velkém okruhu a tempo sice nebylo u některých závodnic třeba nejrychlejší, ale zkuste si dát na závodní dráze 6 km s těžkým kočárkem. Vůle vytrvat a závod dokončit byla velká. I samotná  již zmíněná fenka Jessie má za sebou velké zkušenosti z orientačních závodů a nebýt jejich několika zastávek na  vyvenčení, tak by jistě závod vyhrála.
Výsledky nejsou nakonec  nejdůležitější, významné je  to, že se podařilo akci uskutečnit a to ve velmi dobrém stylu, v dobré pohodě. Součástí byla také lekce jódy v přírodě,  minijarmark s mohl zde být i krásný piknik, kdyby ovšem včas zareagoval majitel restaurace Javorka a otevřel v sobotu ráno svoji provozovnu. A tak řada účastníků jen marně zkoušela, zda jsou dveře do restaurace Javorka otevřené. Nebyly, i když byl majitel restaurace účastníky sešlosti spatřen, tak nezareagoval....
Problém WC. V této souvislosti se nelze nezmínit  o tom, že máme krásný park Javorku, ve kterém se koná řada nejrůznějších akcí, kterých se účastní spousty lidí, třeba sportovních akcí a závodů, kulturních akcí, při který pobývají lidé v parku dlouhodobě. Naposled to byl např. 16. května "Pohádkový les", se kterým přijeli pořadatelé až z Králík. Nyní zde bude sportovat v rámci Týdne sportu spousta žáků základních škol. Před každým závodem je WC nutností, třeba  pro stovky závodníků!  Snad v restauraci, ovšem vždycky ne. Je zde krásné dětské hřiště, nyní také přidružené hřiště pro dospělé. To vše jsou důvody pro to, abychom zde v Javorce také vybudovali  také veřejné WC dobré kvality, které by nebylo na restauraci závislé. Možná by šla ještě renovovat boudička, která  před časem stála na Splavě a umístit ji nedaleko  míst, kde se shromažďuje při akcí většina veřejnosti. Kdyby mělo být WC někde v zákoutí, mohlo by být naopak důvodem pro problémy.  Nakonec důležitá je  také možnost napojení na městskou kanalizaci. Bude to stát  nějaké peníze, ale jde o vybavenost, která patří k 21. století a na místa, kde se delší dobu zdržuje větší počet občanů.  Dříve v Javorce WC bývalo, dnes v době, kdy je hygiena na trvalém vzestupu  není. Respektive se říká, že "WC v Javorce máme, jen není nikde vidět".
Nové WC pro 21. století  byl to dobrý počin, pro nás, občany města i naše návštěvníky. Třeba jako dárek k letošním kulatým  narozeninám. Byla totiž založena před 130 lety, u její kolébky byl Okrašlovací spolek.
Na závěr ještě znovu pochvala pro pořadatele, Javorka zažila zase velmi dobrý den.   (mm)