Českotřebovský deník 133/2015 (9/6)                                    

Českotřebovské sokolky cvičily na sletu Sokolské Brno 2015

Přes tři tisíce sokolů z celé republiky se na víkend 5. – 7. června sjelo na malý slet – na „Sokolské Brno 2015“. Toto sportovní setkání sokolů všech věkových kategorií,  kterým všichni zároveň oslavili výročí 25 let znovuobnovení České obce sokolské, mělo bohatý program. Patřily k němu nejen sportovní turnaje a soutěže, vycházky za poznáním Brna s průvodcem, výstava „Rok sokolské architektury“, divadelní vystoupení „Antigona“, komponovaný program „Křídla pod Špilberkem“, koncert symfonického orchestru, ale i ohňostroj na přehradě. Program vyvrcholil v neděli předvedením nových hromadných skladeb, které byly vesměs připraveny a secvičeny právě pro „Sokolské Brno 2015“. Třebovské sokolky v počtu osmnácti jako jediné (kromě čtyř žen z Pardubic, které cvičily ve skladbě určené pro Helsinky) zastupovaly  Východočeskou župu Pippichovu a cvičily skladbu „Koncert“. 

OBYVATELÉ I FIRMY Z ČESKÉ TŘEBOVÉ A OKOLÍ MOHOU STÁLE UŠETŘIT NA ENERGIÍCH

Nestihli jste se zúčastnit e-aukce na dodavatele energií, která probíhala v květnu 2015? Stále máte možnost, stačí kontaktovat zástupce partnerské společnosti eCENTRE pana Jiřího Peroutku e-mailem na: jiri.peroutka@gmail.com nebo telefonicky na čísle 606 934 745, který pro Vás může také zpracovat nezávaznou kalkulaci úspor.
Nyní nově nabízíme pro domácnosti, firmy, SVJ i bytová družstva tzv. expres aukci – můžete se připojit do již proběhlé e-aukce. Máte tak jistotu vysoutěžených cen a také vítězného dodavatele. 
Pro všechny klienty je služba bezplatná
SLEVA - 23 % - ve středu 17. 6. 2015 v knihkupectví Paseka                             

Oslavte s námi 23 let knihkupectví Paseka  v České Třebové   
- ve středu 17.6.2015 - 23 % sleva na všechny tituly  -  každý zákazník dostane dárek
Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky -
Těšíme se na vás a děkujeme vám za vaši přízeň
Knižní novinky na červen

Levně a chutně vaříme s Novou - Láďa Hruška 2.díl 
Michal Viewegh - Zpátky ve hře
Petr Šabach - Rotchildova flaška
Zdeněk Pohlreich - Grilování
Toulavá kamera 20.díl

 
Důsledky vlakové nehody
z července 2014 odstraněny.

Pozemek ve Vilách, poničený při vlakové nehodě v červenci 2014 i při odstraňování  poškozených vagonů na jaře letošního roku, byl opět uveden do dobrého stavu. Původně zde byl trávník, nyní byla plocha poškozená těžkými vozidly alespoň urovnána.
Jde o pozemek města. 
Úprava byla provedena až teprve po urgencích.
 
Letní zahrádka U Lenina

Restaurace u Lenina
otevřela 1. června letní zahrádku,
Otevřeno denně od 14 hodin

Každou středu živá country hudba

Hudební večery bez vstupného
 
Pejskům vstup povolen
Telefon 603 295 527
 

Ad: Zkáza pohádkového podchodu (viz článek v Českotřebovském deníku 131 ZDE)

Reaguji na příspěvek  chlapce, kterého bych s chutí poslala tam, kde tlusté střevo končí, ale nebudu se k tomu snižovat.Takže moje reakce je následující: Kromě pojednání o tlustém střevě jsme se z příspěvku Jakuba Hřebíčka o místní graffiti scéně nedozvěděli prakticky nic. Proto přikládám fotky podchodu z dnešního dne, ať si čtenář udělá úsudek sám. Je tohle graffiti, na které se dá se dívat?  Nebudou se děti v podchodu bát ? Graffiti může být i hezké, ale tohle má do hezkého hodně daleko.
S pozdravem V. Vohralíková
P.S. Přidávám ještě zkrášlený žluťák a smutné zákoutí u Billy bez laviček. Ač tam je odpadkový koš, ležel obal od sladkostí na zemi. Vajgly jsou na zemi samozřejmostí.

                           

Výstava v Nabočanech láká na nové polní odrůdy

Nabočany u Chrudimi (9. 6. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zahájil dnes společně s radním pro zemědělství a životní prostředí Václavem Kroutilem další ročník celostátní zemědělské výstavy Naše pole v Nabočanech na Chrudimsku. Návštěvníci se v úterý a ve středu mohou seznámit se zajímavými polními odrůdami, či ochranou a výživou rostlin. Součástí akce je tradičně také výstava zemědělských strojů a techniky, přičemž v letošním roce jsou ukázky zaměřeny na orbu a využití robotů v zemědělství. Hlavním pořadatelem výstavy je vydavatelství Profi Press s. r. o.
„Nabočany se každoročně stávají centrem zemědělců z celé republiky. Jsem přesvědčený, že ukázka plodin přímo na polích je neocenitelná jak pro odbornou veřejnost, tak pro návštěvníky, jejichž velký počet dokazuje, že zdejší výstava má svůj smysl a dělá Pardubickému kraji dobré jméno,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který i přes nepřízeň počasí při zahájení výstavy popřál zemědělcům bohatou úrodu a hodně vláhy.
V letošním roce mohou návštěvníci výstavy vidět mimo jiné také ukázku využití robotů z České zemědělské univerzity v Praze či orbu. „Ukázky zaměřené na orbu jsou jistým způsobem upoutávkou na 42. Mistrovství České republiky v orbě, které letos koná 10. října v Pardubickém kraji, konkrétně v Dolním Újezdě u Litomyšle,“ uvedl radní pro zemědělství a životní prostředí Václav Kroutil. „Zahájení výstavy bylo navíc doplněno o křest knihy Vlasty Petříkové o energetických plodinách,“ dodal radní Kroutil.
 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1)
Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
 
Od května 2015 je souhlas obce nezbytnou podmínkou pro získání nároku pro doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení je dávka pomoci v hmotné nouzi, která společně s vlastními příjmy občana a příspěvkem na bydlení ze systému státní sociální podpory pomáhá uhradit odůvodněné náklady na bydlení. Výše doplatku na bydlení je stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií) zůstala osobě či rodině částka živobytí.  Nárok na doplatek na bydlení má vlastník bytu, nebo jiná osoba, která užívá byt na základě smlouvy, rozhodnutí, nebo jiného právního titulu a po splnění stavebně technických standardů kvality bydlení vlastník stavby pro individuální bydlení nebo bytového domu - ubytovny.  K blokování výplat dávek přistupují města odlišně, někde posuzují případ od případu, jinde nástrojem regulují byznys ubytoven založený pouze na dávkách.
 
Nový dotační program zlepší podmínky pro dobrovolné hasiče

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem v sobotu 6. června 2015 setkal v Kramářově vile se zástupci dobrovolných hasičů.  Hlavními tématy jednání byl především Fond zábrany škod, preventivně výchovná činnost, ochrana obyvatelstva, prevence a financování jednotek Sboru dobrovolných hasičů. Premiér Sobotka ocenil práci a nasazení dobrovolných hasičů a hasičských spolků, kteří kromě ochrany života, zdraví a majetku pomáhají při evakuaci obyvatel, dekontaminaci majetku a podílejí se také na humanitární pomoci. Dobrovolní hasiči se při těchto nelehkých úkolech často musejí potýkat se zastaralou technikou nebo zázemím. Společně s ministrem vnitra proto předseda vlády prosazuje vznik dotačního programu, který má zlepšit podmínky pro výkon služby jednotek sboru dobrovolných hasičů. „Letos poprvé budou z Fondu zábrany škod rozděleny významné finanční prostředky také pro dobrovolné hasiče. Fond zábrany škod byl po velkém boji prosazen v minulých letech změnou zákona o pojišťovnictví, do tohoto fondu nově přispívají pojišťovny. Návrh byl prosazen ještě před parlamentními volbami a já jsem ho tehdy jako předseda opoziční sociální demokracie velmi intenzivně prosazoval a jsem rád, že tento fond začíná plnit konečně svůj účel a poprvé v tomto roce z něj bude rozděleno 97 milionů korun na investiční dotace právě pro sbory dobrovolných hasičů, a to především na zásahovou techniku – 30 obcí dostane příspěvek ve výši 2,5 milionu korun a 15 obcí dostane příspěvek ve výši 1,5 milionu korun,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.
 
Sportovní areál Peklák informuje

Železný kohout:

 V letošním roce již není areál Peklák organizátorem sportovní akce „O železného kohouta“. Veškeré informace k závodu je třeba hledat na stránce Týdne sportu. Děkujeme ze pochopení.
 
Video soutěž:

Vyhlašujeme video soutěž o kvalitní outdoor kameru! Termín soutěže je od 1.6. do 31.8. 2015!
Pošlete nám ODKAZ na video, které jste sami nebo s partou natočili U NÁS v Bike parku Peklák .
My video obratem přidáme na naší FB stránku Bike park Peklák, kde bude probíhat hlasování a to v podobě nasbíraných ‚like‘ . Které video bude mít na konci soutěže nejvíce palců hore, toho majitel vyhrává outdoor kameru!
Video soutěž probíhá v uvedeném termínu, tedy od  půlnoci 1.června do půlnoci 31. srpna 2015. Vítěz bude vyhlášen a výhra bude předána na letošních Downhill závodech, které se budou konat začátkem září 2015. Podrobné informace k soutěži a pravidla pro přihlašování + přehled soutěžních snímků na webu www.peklak.cz Budeme těšit na Vaše soutěžní videa.
 
Víkendový provoz:

Víkendový provoz v Bike parku a na terénních kárách vždy 10-18 hodin. Tak neváhejte a přijďte si zařádit. Pozor!! V neděli 14.6. je z důvodu konání Českotřebovského cyklomaratonu omezen provoz terénních kár. Jezdit na kárách bude možné až od 15ti hodin. Bike park plně v provozu. Pro začátečníky na kolech máme vyhlazené modré tratě Mechovku a Rodeo. A pokud si myslíte, že Vaše kolo na řádění na sjezdových tratích nemá, rádi Vám kolo zapůjčíme.
Těšíme se na Vás na Pekláku.