Českotřebovský deník 134/2015 (10/6)                                  

Vítězství Mateřské školy U Koupaliště ve finále Sportovních her Pardubického kraje.

Již po osmé se naše Mateřská škola U Koupaliště probojovala do finále Sportovních her Pardubického kraje. V úterý 9.6.2015 se sjelo 12 mateřských škol do sportovní haly v Pardubicích, kde se družstva 10 dětí utkala v pěti disciplínách. Po vyrovnaném boji se podařilo našim závodníkům zvítězit a již počtvrté získat kov nejcennější.
 Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště v České Třebové

MUDr. Radim Uzel po roce zase v Ústí nad Orlicí

Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí si Vás dovoluje pozvat na VII. odbornou konference na téma „Násilné chování v pomáhajících profesích“, která se bude konat dne 14. 10. 2015 v sále Základní umělecké školy Ústí nad Orlicí.
Pozvání i funkci čestného hosta opět přijal MUDr. Radim Uzel, CSc. Konference je určena pro pracovníky ve zdravotnictví, školství, sociální oblasti i pro širokou veřejnost. Bližší informace, program konference a přihláška budou k dispozici od srpna na webových stránkách školy www.szsuo.cz. Těšíme se na vaši účast.  Organizátoři konference
 
Letní provoz dětského PINNGUin parku a horských kár ve SKI areálu Přívrat
Provozní doba každý víkend 13:30 -19:00. V týdnu rezervace pro školní výlety.
 
SKI KLUB Česká Třebová z.s.

Sjezdaři klubu po jedné z nejúspěšnějších sezón za posledních 10 let do svých řad mají zájem
přibrat další mladé začátečníky lyžaře. Máme zájem o děti od 5-ti let věku, podmínku je, že musí alespoň částečně umět jet na lyžích a alespoň trošku zatáčet. Nejsme lyžařská škola, ale kdo z dětí vydrží, naučí se lyžařské dovednosti, které v žádné běžné lyžařské škole nezíská. Samozřejmě budeme za trpělivost a práci požadovat účast na závodech odpovídajícím schopnostem závodníků a spolupráci s rodiči. Kdo z rodičů bude mít zájem, aby se jejich dítě naučilo závodit, podívejte se na stránky  SKI KLUBU z.s. skict.cz , na liště odklikněte Závodní činnost  a dostanete se na  fotografie závodníků  a průřezy výsledků od  roku 2005 do letošního roku. Na naši činnost nám přispívá dotací MěÚ Česká Třebová.
Zájemci se mohou přihlásit u p. Hicklové Zdeňky na e- mail zdenka.hicklova@seznam.cz, nebo mob. 725581839 a nebo u p. Dostála Oldřicha  na e-mail ski.dostal@ktct.cz, nebo mob. 722593784.
 
Rádi bychom Vás pozvali na již 18. ročník Streetball Cup - Memoriálu Mistra Jana Husa,
který se letos uskuteční 11. července ve sportovním areálu třebovského gymnázia.

Akce se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, České streetballové federace a významné basketbalové osobnosti. Opět nás čeká den plný sportu, zábavy a skvělé atmosféry. Do České Třebové se sjedou basketbalisté z celé České republiky, ale i zahraničí, aby změřili své síly v pouliční variantě basketbalu 3x3, která se představí jako oficiální olympijský sport v roce 2016 v Rio de Janeiru. Na naší akci tak máte jedinečnou možnost vidět, nebo si zahrát proti ligovým hráčům či reprezentantům. Po loňském úspěchu se bude opět hrát ve dvou kategoriích, mužské i ženské.
Kromě streetballu bude k vidění doprovodný program ve formě individuálních soutěží, exhibic a promoakcí. Velkou novinkou bude sportovní den pro nejmenší, kde nebude chybět např. skákací hrad, basketbalový koš nebo nafukovací balónky. Celý den bude doprovázen kvalitní hudbou a připraveno bude i občerstvení. Akce bude zakončena afterparty v klubu Modrý trpaslík. Doražte si zahrát, podpořit své favority, nebo se jen pobavit a užít si skvělý den. Těšíme se na Vaši účast!
Více informací naleznete na www.streetballhus.cz nebo na našem facebookovém profilu www.facebook.com/streetballhus.
Za pořadatele Marek Trejtnar
 
Nemocnice ustavila odbornou Lékařskou radu

Pardubice (10. 6. 2015) – Představenstvo Nemocnice Pardubického kraje schválilo v květnu ustavení odborného poradního orgánu – takzvané Lékařské rady. Ta poprvé zasedne příští týden a jejího jednání se za akcionáře nemocnice zúčastní i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
„Cílem lékařské rady je posuzovat poskytování zdravotní péče s jistým odborným nadhledem. Jsem rád, že se nám podařilo získat lidi, kteří jsou schopni udávat směry rozvoje jednotlivých oborů v kontextu s nejnovějšími poznatky medicíny, ale také s demografickým vývojem společnosti, časovou dostupností oborů a s ohledem na využití odborných kapacit v jednotlivých nemocnicích a při jejich vzájemné spolupráci,“ řekl Roman Línek.
Lékařská rada má 9 členů a jejich funkční období je dvouleté. Činnost Lékařské rady se řídí Statutem a Jednacím řádem Lékařské rady.
Složení Lékařské rady:
Prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., Ph.D., FESC, MBA
přednosta 1. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci, předseda České kardiologické společnosti
Doc. MUDr. Leoš Hegr, CSc.
Místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR, bývalý ministr zdravotnictví
Prof. MUDr. Vladimír Černý
Přednosta Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Krajská zdravotní a.s. – Masarykova nemocnice o.z.
Doc. MUDr. Jaromír Šimša, Ph.D.
Přednosta chirurgické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze
Doc. MUDr. Ivan Netuka, Ph.D.
Zástupce přednosty Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM
MUDr. Jiří Řezníček
Ředitel nemocnice Pardubického kraje, a.s., Orlickoústecká nemocnice
Doc. MUDr. Jiří Šiller, Ph.D.
Přednosta Chrirugické klinika, Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Pardubické nemocnice a FZS Univerzity Pardubice
MUDr. Leoš Ungermann, Ph.D.
Přimář oddělení RDG Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Pardubické nemocnice a FZS Univerzity Pardubice
MUDr. Petr Vyhnálek, Ph.D.
Primář interního oddělení Nemocnice Pardubického kraje, a. s., Pardubické nemocnice

 

Tabulka českotřebovské městské in-line ligy k 10. červnu 2015                      

Výsledky posledních utkání zde

 

HOKEJBAL PROTI DROGÁM 2015 na ZŠ NÁDRAŽNÍ

V týdnu od 20.4. do 23.4. se v Letohradu konalo okresní kolo turnaje Hokejbal proti drogám 2015. Zúčastnili jsme se jako každý rok ve 3 kategoriích: 4.-5. ročník, 6.-7. ročník a 8.-9. ročník.
V kategorii 4.-5. Ročník bylo přihlášeno 8 týmů a družstva byla nalosována do 2 skupin. První zápas jsme hráli se ZŠ a G Králíky, ty známe, jezdí sem každoročně a jsou dobří. Chlapci měli trochu obavy, ale šli bojovat. Vyhráli jsme 2:1 a tréma z nás spadla. Čekali nás papírově slabší soupeři, skupinu jsme vyhráli bez ztráty bodu. O 1. místo jsme se utkali se suverénním vítězem 2. skupiny se ZŠ Nádražní Žamberk.  Prohráli jsme těsně 1:2, jako družstvo byli sehranější samí hokejbalisté. O to víc nás těšilo, že jsme je ve finále potrápili, radost jsme měli i z krásného 2. místa.
V kategorii 6.-7. Ročník bylo přihlášeno 8 týmů, 2 skupiny. Chlapci na úvod remízovali s favoritem skupiny z Chocně 1:1, když nedokázali gólově vyjádřit herní převahu. Ve druhém zápase jsme nezachytili úvodní nástup soupeře a prohráli 1:4. Ani v dalším zápase se nedařilo. Závěrečné utkání jsme vyhráli a tím si zajistili sedmé místo v turnaji. Tomáše Martinásek byl oceněn jako nejlepší brankař turnaje.
V kategorii 8.-9. ročník bylo přihlášeno 11 týmů. Opět byly 2 skupiny. Jeli jsme obhajovat, loni jsme vyhráli a postoupili do kraje, kde jsme byli třetí. Družstvo bylo všelijaké, ale hoši bojovali a skupinu jsme vyhráli. Ve finále nás čekal těžký soupeř, který si věřil a chtěl postoupit ZŠ Nádražní Žamberk, opět sehrané družstvo plné hokejbalistů. Hoši zvolili defenzivní způsob hry, tedy hlavně bránit a nenechat je vystřelit. Zápas nevypadal moc atraktivně, ale podařilo se nám zvítězit 2:1. Hurá!!! Obhájili jsme a postupujeme do kraje. Lukáš Zeman byl oceněn jako nejužitečnější hráč turnaje.
Ve středu 13.5. jsme odjeli do Pardubic na krajské kolo. Dalšími vítězi okresních kol byly Pardubice, Polička a Prachovice. Týmy byly velice vyrovnané. Hoši sehráli velice pěkné zápasy, herně jsme měli převahu, soupeře jsme v počtu střel na branku přestříleli, ale bohužel jsme nedali gól. Po 3 zápasech ČT – Prachovice 3:0, ČT – Polička 1:2, ČT – Pardubice 0:1, jsme obsadili 3. místo v Pardubickém kraji. Vojtěch Řehák byl oceněn jako nejužitečnější hráč turnaje.
K úspěchu gratulujeme! Velmi chválíme všechny naše hráče za bojovnost, týmovou práci a sportovního ducha.
Vyučující TV
 
Půl milionu jako impuls pro stavbu stanice horské služby v Čenkovicích

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický v Čenkovicích předal 9/6 2015 náčelníkovi Horské služby České republiky Jiřímu Brožkovi smlouvy o poskytnutí dotací z rozpočtu kraje. Pardubický kraj tímto pokračuje ve své činnosti, kdy podporuje nejen složky integrovaného záchranného systému, ale také ostatní záchranáře a spolky. Kromě každoroční podpory na věcné vybavení ve výši 120 tisíc korun, získala Horská služba ČR v letošním roce mimořádnou účelovou dotaci ve výši 500 tisíc korun na stavbu nové stanice v Čenkovicích.
„Vzhledem k narůstajícímu počtu návštěvníků hor je nezbytné, aby měli horští záchranáři zázemí odpovídající 21. století, což současná budova již nesplňuje. Považuji proto za nezbytné, aby se celá stavba nové moderní budovy urychlila tak, aby bylo možné začít stavbu ještě v letošním roce s dokončením na počátku roku 2016. Z tohoto důvodu jsme jako impuls mimořádně uvolnili 500 tisíc korun nad rámec tradiční každoroční podpory na věcné vybavení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti jsme například zakoupili defibrilátory či víceúčelová nosítka, která poslouží nejen v zimě, ale díky přídavnému kolečku také ve složitém terénu v letních měsících,“ dodal Martin Netolický.
Ten se o plánovanou výstavbu nové stanice v Čenkovicích zajímá dlouhodobě i jako člen správní rady Horské služby ČR. Nová budova za šest milionů korun vyroste na místě stávající stanice. Pravidelnou finanční pomoc z krajského rozpočtu oceňuje také náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. „Jsem velice vděčný za každou nejen finanční pomoc a jsem rád, že pan hejtman se o naši činnost aktivně zajímá a pomáhá nám. Podpora Pardubického kraje totiž patří v rámci celé České republiky mezi nejsilnější, a to nejen po finanční stránce, ale také formou pravidelných školení záchranářů,“ uvedl Jiří Brožek.
 
Pardubický kraj je atraktivní pro rodiny s dětmi a ideální pro cyklisty

 Turistický cíl atraktivní především pro rodiny s dětmi, tak popisuje Pardubický kraj nová strategie cestovního ruchu na období 2016 až 2020. Představena byla dnes na tematické konferenci společně s podrobnou koncepcí rozvoje cyklo a in-line turistiky. Ta potvrzuje rozvíjející se potenciál kraje jako regionu zaslíbeného cyklistům.
„Strategickým cílem je celkové zvýšení návštěvnosti kraje, prodloužení délky pobytů a zvýšení počtu opakování návštěv destinace, počtu přenocování a také kvality infrastruktury a služeb v cestovním ruchu,“ informoval krajský radní René Živný, který má cestovní ruch ve své gesci. „Celá strategie vychází z podrobné analýzy cestovního ruchu v kraji. Stanovuje tři hlavní priority rozvoje. Je to zkvalitnění nabídky cestovního ruchu, dále tvorba marketingových produktů témat a včetně budování značky, efektivní propagace a prezentace regionu a v neposlední řadě organizace a rozvoj efektivního systému řízení cestovního ruchu destinace a rozvoj lidských zdrojů,“ sdělil René Živný s tím, že analýza potvrdila, že fungující hierarchie řízení cestovního ruchu je silnou stránkou kraje.
Destinace nejen pro rodiny
Preferovanou skupinou jsou rodiny s dětmi z jiných krajů České republiky i z Pardubického kraje. Narůstá počet aktivních seniorů se zájmem o cestování a tím se z nich stává jedna z nejvýznamnějších cílových skupin regionu. Ze zahraničních jsou to turisté především z Polska, Slovenska, Německa a Ruska, hlavně organizované skupiny.
Značka Východní Čechy bude pokračovat
Koncepce stanovila i marketingová témata pro další období, která jsou v souladu s tématy agentury CzechTourism i náměty odborné veřejnosti.  „Patří mezi ně krajina ušlechtilých tradic, vojenská historie, významné osobnosti kraje, aktivní dovolená pro všechny, odpočinek v krajině klidu, kongresová a korporátní turistika a cesty poznání za kulturou, architekturou a malebnými městy,“ uvedla ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Analýza také potvrdila, že destinační společnost má nadále pro komunikaci s návštěvníky používat značku Východní Čechy. Nové je ale její motto: „Východní Čechy – blíž, než si myslíte“.
Zelená pro cyklostezky i singltreky
Pardubický kraj v červnu 2015 završil také zpracování Koncepce rozvoje cyklo a in-line turistiky v Pardubickém kraji. „Koncepce zpřesňuje vedení sedmi dálkových cyklotras, navrhuje nových 162 cyklostezek v délce 518 kilometrů a z toho polovinu vhodnou pro in-line bruslení, dále vytipovává nové  bike resorty. Jsem přesvědčen, že vizí to začíná a povedenými díly a spokojenými lidmi pokračuje. Mezi tím je samozřejmě spousta úsilí,“ seznámil s obsahem koncepce radní René Živný. „Doufám, že k prosazení cílů nám pomůže zájem obcí a regionů o cyklostezky i trendové bike parky,“ doplnil René Živný.
Cyklokoncepce potvrzuje, že Pardubický kraj patří v rámci republiky mezi jedničky v bike resortech a in-line bruslení. Důraz klade na budování dálkových cyklotras a na bezpečnost cyklistů při cestách do školy, do práce a za sportem.
Cyklokoncepce navrhuje systémová řešení
„Krajská cyklokoncepce řeší ve své implementační části také systémové záležitosti. Například jak by mohla probíhat údržba infrastruktury a značení, kompetence v oblasti investic, provozu, údržby a marketingu, zřízení grantu a pozice cyklokoordinátora. Zavedení nových přístupů nebude jednoduché a bude podléhat mnoha schvalovacím úrovním. Ale už jen to, že jsou tyto oblasti pojmenovány, je výborným krokem,“ vyzdvihl přínos koncepce Pavel Kalivoda, vedoucí odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu.
Oba koncepční dokumenty vznikly v rámci projektu Zlepšení kvality řízení a tvorba zásadních dokumentů v oblasti cestovního ruchu v Pardubickém kraji, jehož celkové náklady byly téměř 2,2 milionu korun, 85 procent uhradila dotace z evropských fondů. Strategii cestovního ruchu Pardubického kraje zpracovala firma Avedon, s. r. o. Koncepci cyklo a in-line turistiky v Pardubickém kraji pak firma OHGS, s. r. o. V současné době probíhá proces posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA). Rada Pardubického kraje vzala oba strategické dokumenty na vědomí a v prosinci je ještě bude schvalovat zastupitelstvo.