Českotřebovský deník  135/2015(10/6)                                  
Předprodej Jaroslav Dušek: Čtyři Dohody  
Předprodej bude záhájen ve čtvrtek 18. června od 16 do 18 hodin
v Městské knihovně Česká Třebová v I. patře na dospělém oddělení.
Cena vstupenky: 390,- Kč.  Z důvodu enormního zájmu z celého Pardubického kraje je počet lístku omezen na 4 ks/1 osoba. Rezervace lístků dopředu nejsou možné.
Děkujeme za pochopení, dopředu se omlouváme vám, na které se nedostane, ale v jednání je již nyní další opakování Čtyř Dohod a také Pátá dohoda!

Vaše Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173 560 02 Česká Třebová
Madeleine Albright na krátké návštěvě Pardubického kraje

Letohrad (11. 6. 2015) – Bývalá ministryně zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albright navštívila Pardubický kraj a především Letohrad, rodné město svého otce Josefa Korbela. Během dvouhodinové návštěvy města se setkala s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, starostou Letohradu Petrem Fialou, ale také navštívila rodný dům svého otce, který společně s rodinou emigroval po komunistickém převratu v roce 1948.
„Paní ministryně Albright dodržela příslib, že navštíví rodný kraj a město svého otce. O této plánované návštěvě jsem se od ní dozvěděl ve Washingtonu během oslav 25. výročí sametové revoluce a jsem nesmírně rád, že tato velmi skromná dáma poctila náš kraj svojí návštěvou. Jedná se veskrze o soukromou cestu paní Madeleine do České republiky a nepřála si proto žádné oficiality. I program proto byl spíše neformální,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Během soukromé cesty jí doprovází dcery a vnoučata, kterým chce ukázat rodnou zem a kraj, na který je stále velmi hrdá,“ dodal Martin Netolický.
Ten první ženě v čele amerického ministerstva zahraničí předal publikaci o Pardubickém kraji, ale především praktickou sadu příborů moravskotřebovské společnosti Toner, která Madeleine Albright potěšila. „Paní ministryně si velmi cení praktických darů, přičemž podotkla, že příbory z Pardubického kraje bude velmi ráda využívat na svém venkovském sídle ve Virginii,“ sdělil hejtman Netolický. Starosta Letohradu Petr Fiala zároveň Madeleine Albright požádal o záštitu nad příštím ročníkem Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad. „Jsem velmi rád, že paní Albright s nadšením souhlasila a záštitu udělí,“ uvedl starosta Petr Fiala.
Program 64. ministryně zahraničí boj Spojených států amerických pokračuje návštěvou Kostelce nad Orlicí a Památníku Terezín.

Výlet žáků českotřebovských základních škol do Králik 

Dne 10. června 2015 se 15 žáků ze tří základních škol z České Třebové vydalo na celodenní výlet  do Králik. Tito žáci připravili pro své spolužáky seminář k 70. výročí ukončení II. světové války, takže za odměnu si prohlédli vojenské muzeum a srub K-S 14 v Králikách. Poté následovala návštěva kláštera.  Věříme, že dětí, které se aktivně zajímají o významné události naší minulosti, bude stále přibývat.
 
Nejlepší juniorští psovodi se sjeli do České Třebové

Česká Třebová – V neděli se to v České Třebové hemžilo samými psími krasavci. Konalo se zde mistrovství České republiky mládeže a juniorů v kategoriích obedience a dog-
dancing. Součástí republikového šampionátu byla i soutěž mladých psovodů ve všestrannosti a agility. Na akci se letos sjelo rekordních 85 účastníků, nejpočetnější tým vyslal domácí Pardubický kraj.
 Soutěž pro malé psovody ve všestrannosti Junior Open PKO se konala již popáté. Zároveň byla součástí pátého ročníku MČR mládeže a juniorů v obedience a druhého ročníku MČR mládeže a juniorů v dogdancingu. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Smyslem celého projektu bylo spojit více kynologických sportů do jedné akce, což je atraktivnější jak pro účastníky, tak pro diváky. Mladí a juniorští kynologové dostali možnost ukázat ve velkém svůj talent, který by možná ve spojení s dospělými kynology nedostal tak velký prostor. V dospělých kategoriích totiž tyto disciplíny probíhají samostatně. Zde jeden tým mohl soutěžit ve více disciplínách, čímž jsme chtěli ještě více podpořit zájem mládeže o všestrannost kynologického sportu," vysvětlila záměr soutěžního dne Iveta Skalická z pořadatelské ZKO Česká Třebová-Javorka.
Soutěže probíhaly souběžně na dvou stadionových plochách vedle sebe, diváci tak byli doslova uprostřed veškerého dění. Atraktivitu kynologických závodů, které se každoročně těší velké oblibě, potvrdil i letošní rok. Do České Třebové se sjelo rekordních 85 účastníků, nejmladšímu psovodovi Tomáši Fajtovi ze Žamberka přitom bylo pouhých osm let. Účastníci se představili v pěti hlavních soutěžích – všestrannost, agility, junior mini, obedience a dogdancing.
Z hlediska dosažených výsledků se nejvíce dařilo psovodům z Moravskoslezského kraje.Nejpočetnější tým vyslal do psího klání Pardubický kraj. Jeho členové absolvovali celkem sedm startů, z toho čtyřikrát se umístili do třetího místa. Nejúspěšnější byla loňská Mladá mistryně ČR obedience Karolína Hyláková se dvěma starty, která si letos připsala dvě druhá místa v soutěži stopařů a obedience. Dvě umístění s dvěma různými psy získala Lucie Zárubová (1. a 3. místo stopaři), mezi juniory zazářila druhým místem i Lucie Minaříková.  „Všechny výkony soutěžících byly úžasné. O to víc, že během celé akce teploty vystoupaly až na téměř třicet stupňů, takže všechny aktivity byly pro děti i psy velmi vysilující. Zvládli to ale bravurně," dodala spokojeně Iveta Skalická.
(Podle Orlického deníku)