Českotřebovský deník 136/2015 (12.6.)                                 

Patrik Vebr - reprezentant České republiky z České Třebové

V sobotu 6. června proběhlo na Slovensku v Trnavě mezistátní utkání dorosteneckých reprezentačních výběrů do 17 let chlapců a děvčat. Závodníci z České republiky zvítězili v obou kategoriích, když porazili své vrstevníky z Maďarska, Slovinska a domácí Slováky. Celkově suverénní vystoupení českého týmu bylo podpořeno řadou povedených individuálních výkonů, ke kterým přispěl i Patrik Vebr z České Třebové, svěřenec Jana Vencla, závodící za Jiskru Ústí nad Orlicí.
Patrik běžel nejdelší vypsanou trať na 3000 m. Podal výborný výkon a v osobním rekordu (9:14,50) dokázal porazit všechny své soupeře a zvítězit.
 
Pořadí týmů:
Dorostenci: 1. ČR 199, 2. Maďarsko 198, 3. Slovinsko 145, 4. Slovensko 106
Dorostenky: 1. ČR 217, 2. Maďarsko 173, 3. Slovinsko 152, 4. Slovensko 111
Pořadí 3000 m                    boys 
1.  Vebr Patrik                      98  CZE-Česká republika                9:14,50               
2.  Amon Ambrož                   98  SLO-Slovinsko                             9:15,00     
3.  Lendvai András                 98  HUN-Maďarsko                           9:22,25     
4.  Podjukl Vojtěch                98  CZE-Česká republika                   9:26,88     
5.  Jankovič Marek                 98  SVK-Slovenská republika            9:30,20       
6.  Gano Martin                      98  SVK-Slovenská republika            9:56,48      
7.  Mócz Dániel                      98  HUN-Maďarsko                         10:07,16        
     Grže Jaka                          99  SLO-Slovinsko                             NF      
 
Změna jízdních řádů k 13/6 změnu městské linky k sídlišti Křib nepřinesla

Na základě petice občanů se začalo konečně jednat s tím, že sídliště Křib si opět zaslouží svoji vlastní autobusovou zastávku.  Radní Pardubického kraje varoval, že to nebude tak snadné. A zřejmě není. Již se uskutečnila řada jednání, také zkoušky se zastavováním autobusu, ale zatím se do nového jízdního řádu nepodařilo žádnou změnu prosadit, i když v tomto směru zazněl slib hejtmana Martina Netolického.  Doufám, že námět nezapadne a  nebudeme zase muset psát petici znovu. (mm)
Startovní listina CYKLOMARATON Česká Třebová 2015
Statistika přihlášených k 10/6

M Muži 19 a více let 68
M40 Muži 31 - 40 let 22
JM Junioři do 18 10
M50 Muži 41 - 50 let 8
M30 Muži 20 - 30 let 8
M60 Muži 51 - 60 let 6
Z2 Ženy 19 a více let 3
JZ Juniorky do 18 let 2
Z1 Ženy 20 a více let 2
M70 Muži 61 a více let 1
Celkem přihlášených 130
Čistotu velkých řek prozradí ryby a sedimenty, o vodu se budou zajímat i školáci

ČR/KRAJE – Odebírat řadu vzorků sedimentů a ryb budou letos v létě a na podzim odborníci Arniky a rybáři. Nezávislé laboratoře pak zjistí, jak vysoká je kontaminace toxickými látkami jako jsou polybromované bifenyly, bromované zpomalovače hoření, triclosan a další. Kromě zjištění aktuálního znečištění chce nevládní organizace také poukázat na význam vody v životním cyklu člověka i přírody. V tom, jak jsou znečištěny zdroje vody, hraje totiž značnou roli i spotřební chování každého z nás. Součástí projektu Voda živá je i soutěž pro týmy základních a středních škol z celého Česka, které se seznámí s významem vody a vyhrát mohou zážitkový kurz v Národním parku České Švýcarsko.
„Vzorky sedimentů a ryb budeme odebírat v jednotlivých řekách tak, abychom mohli vyhodnotit vliv konkrétních měst nebo jiných velkých zdrojů na znečištění vody. Budeme také spolupracovat s rybáři, abychom měli srovnatelné vzorky ryb, tedy stejné druhy ve zhruba stejném stáří. Protože je voda naprosto nezbytná pro život každého z nás i dalších generací, chceme zvýšit zájem o vodu, její význam a její kvalitu i u mladých lidí. Pro školní týmy jsme připravili soutěž o vodě, která žákům a studentům pomůže lépe se v tématu orientovat, bonusem pak pro vítězný tým bude atraktivní zážitkový kurz v jednom z našich nejkrásnějších národních parků,“ říká koordinátor projektu Voda živá Kamil Repeš z Arniky.
Soutěž pro školy bude rozdělena do čtyř etap. Protože půjde o dlouhodobý projekt, nevládní organizace bude přihlášky uzavírat už před prázdninami. Se začátkem příštího školního roku začne i samotná soutěž. Každé ze tří- až pětičlenných družstev bude mít svého dospělého konzultanta, který žáky a studenty soutěží provede. Ten se také zúčastní zážitkového kurzu v Českém Švýcarsku. Hlavní cenu do soutěže věnovaly děčínské společnosti Enthusia, Za hranice, Kemp Děčín a Cyklopůjčovna.
„Vodu využíváme jako zdroj svojí obživy, ať už jde o projížďky na raftech či na kolech po Labské cyklostezce, tak o kemp vybudovaný na břehu řeky zrecyklováním nevyužívaného městského území. Dobrá kvalita vody a její čistota je pro nás naprosto klíčová a chceme podporovat ty, kteří budou o čistotu dbát. Cílem našeho podnikání v cestovním ruchu, je ukazovat krásy živé přírody Českého Švýcarska, i proto je pro nás důležitá podpora aktivit, které směřují k ekologické výchově a uvědomění si, že zodpovědný přístup k přírodě, krajině a lidem v ní je nutný. To jsou i zásady našeho podnikání a věříme, že vítězné družstvo prokáže podobnou vynikající spolupráci, jakou máme s partnery mezi sebou,“ říká ředitel společnost Enthusia Sven Czastka.
Kamil Repeš, koordinátor projektu, tel.: 777 113 237, kamil.repes@arnika.org