Českotřebovský deník 140/2015   (12/6)                             
SLEVA - 23 % - ve středu 17. 6. 2015 v knihkupectví Paseka                             

Oslavte s námi 23 let knihkupectví Paseka  v České Třebové   
- ve středu 17.6.2015 - 23 % sleva na všechny tituly  -  každý zákazník dostane dárek
Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky -
Těšíme se na vás a děkujeme vám za vaši přízeň
Knižní novinky na červen

Levně a chutně vaříme s Novou - Láďa Hruška 2.díl 
Michal Viewegh - Zpátky ve hře
Petr Šabach - Rotchildova flaška
Zdeněk Pohlreich - Grilování
Toulavá kamera 20.díl
Prodej rod.domku ve Zhoři č.p.18,u České Třebové,více info  na emailu- pajamalir@seznam.cz -

Výběrové řízení  na pozici referenta na MěÚ
 
VÝUKA ANGLIČTINY TRADIČNÍ METODOU

-         pro úplné (i méně zdatné) začátečníky
-         pro mírně pokročilé
-         pro středně pokročilé
-         pro všechny věkové kategorie, od studentů po seniory
-        doučování studentů
 
-         výuka individuální, na přání i ve skupinkách
-         možnost výuky i v pozdních večerních hodinách
-         vyučování i o víkendech a letních prázdninách
-         tempo a náročnost zcela přizpůsobíme klientovi, jeho možnostem a požadavkům
-         připravíme klienta na dovolenou i na maturitu
-         začít lze kdykoli během roku … a kdykoli během života…

 

  PhPhDr. BLANKA KOSTŘICOVÁ, Ph.D.      tel. 604 785 565  blanka.kostricova@centrum.cz
>

 

Prodám chalupu ve Svinné (3+1)  Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
 
ZŠ Habrmanova  a Škola v přírodě

I v letošním školním roce jeli v termínu 1.6. až 5.6. 2015 někteří žáci naší školy na Školu v přírodě. Celkem vycestovalo 89 dětí ( 1. A, 1. B, 2. B a 4. A) a s nimi 9 pedagogických pracovníků. A kam se jelo? Místem pobytu bylo tentokrát Rekreační středisko Tesla v Horním  Bradle- poblíž přehrady Seč. 
Po celý týden děti hlavně pobývaly na čerstvém vzduchu, soutěžily, plavaly a získávaly nové poznatky z prožitých akcí : beseda se včelařem o chovu a prospěšnosti včel a medu, exkurze do výrobny vánočních ozdob v Horním Bradle, návštěva skanzenu na Veselém Kopci,… .
Za soutěže nebo za zvládnutí stanovených úkolů děti získávaly věcné odměny. Touto cestou bychom chtěli poděkovat všem rodičům, kteří nám právě věcnými nebo finančními obnosy přispěli na tuto akci. Další poděkování patří panu dopravci Arnoldovi, jehož společnost nás dopravila bezpečně a pohodlně tam i zpět. Děkujeme. A za rok snad na další vydařené Škole v přírodě.

 


Pronajmu garsonku v rodinném domku v centru města.
Cena včetně energií 4700 korun. Bližší informace na telefonu 608 517 681

Pozvánka na oslavy 140 let založení SDH Letohrad

z pověření starosty SDH Letohrad pana ing. Jozefa Hanáka zveme na oslavy 140. výročí založení hasičského sboru v Letohradě. Oslavy se uskuteční již tuto sobotu 20. června 2015.  Dopoledne budou k vidění  na Václavském náměstí historické  stříkačky,  ale i soudobá technika. Pro děti je připraven skákací hrad.  Od 12.30 zde zahraje  dechový orchestr Harmonie, který ve 13 hodin doprovodí průvod k hasičské zbrojnici, kde vystoupí místní spolky a sdružení, ale také mužoreti Artrosa. V zábavné soutěži se představí zástupci z družebních měst. Chybět nebudou ukázky soutěží mladých hasičů. Večer zahraje k tanci poslechu skupina Wejvrat, o taneční doprovod se postarají tanečníci z klubu Ohnivé hrátky. Těšit se můžete také na večerní vystoupení šermířů. Jak je u hasičů dobrým zvykem, nebude chybět chutné občerstvení.
Určitě si najděte čas a zavítejte na výstavu hasičských exponátů a dokumentů ze soukromé sbírky Aloise Tacla. Otevřena je v Městském muzeu do konce prázdnin.  
Aktuální tabulka ILHL k 15/6 2015, poslední zápasy najdete ZDE

Pardubické Gymnázium Mozartova v novém kabátě
Pardubice (16. 6. 2015) – V uplynulých dnech byly dokončeny zateplovací práce na budově Gymnázia Mozartova v Pardubicích. Slavnostního ukončení modernizace se v areálu školy zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně s náměstkyní pro oblast školství Janou Pernicovou. Projekt na realizaci úspor energie byl spolufinancován Evropskou unií a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady na kompletní zateplení včetně nového pláště, výměny oken a dveří přesáhly 26 milionů korun.
„Objekt dnešního gymnázia převzal Pardubický kraj do svého vlastnictví od města Pardubice v roce 2010. Budova od svého vzniku v roce 1976 neprošla žádnou významnou rekonstrukcí, a proto jsem rád, že se nám díky přispění evropských fondů podařilo zlepšit nejen vzhled školy, ale především zajistit její ekonomičtější provoz,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V současné době uskutečňujeme obdobné práce také na druhém pardubickém gymnáziu v Dašické ulici, ale také na sousedním sportovním gymnáziu,“ dodal hejtman Netolický.
Ten si společně s ředitelem školy Markem Výborným prohlédl vnitřní prostory školy včetně upravených odborných učeben a laboratoří chemie, fyziky a biologie. Tyto projekty, dokončené v září 2014, byly uskutečněny v rámci projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Díky těmto investicím se výrazným způsobem zlepšily podmínky pro výuku odborných předmětů a nové učebny byly také využity pro spolupráci s partnerskými středními a základními školami. „Velmi si vážíme vstřícnosti Pardubického kraje, který těmito investicemi podpořil naše gymnázium. Je patrné, že vzdělávání a podmínky pro jeho realizaci jsou jednou z jeho priorit. A naši studenti tyto změny k lepšímu pozitivně vnímají,“ uvedl ředitel gymnázia Marek Výborný, který diskutoval s hejtmanem také o možnosti modernizace stravovacího provozu školy či řešení problematiky školního hřiště, které je v majetku města.
Poznámka: Marek Výborný, ředitel gymnázia Mozartova je synem ústavního soudce a dřívějšího politika KDU-ČSL JUDr. Výborného, který býval i starostou Heřmanova Městce. Je také manažerem pěveckého sboru z Heřmanova Městce, který udržuje čilé kontakty s českotřebovským Bendlem a vystupoval např. také i na festivalovém koncertu v Přívratu.
 
Do Ležáků začal jezdit pravidelně autobus 

V letošním roce si připomínáme 70. výročí konce druhé světové války. Památník v Ležákách, jedno z míst připomínajících hrůzy tohoto globálního konfliktu, je v letní sezóně návštěvníkům přístupnější. Dnešním dnem zahájila provoz nová autobusová linka Pardubice – Ležáky, kterou objednal Pardubický kraj po dohodě s Památníkem Lidice, pod který ležácký památník spadá. Poprvé v historii tak do Ležáků zajíždí pravidelná autobusová linka.
„Na návštěvu památníku v Ležákách se tak snadněji a levněji dostanou především školní výlety. Nová linka vyjíždí z Pardubic každé úterý a čtvrtek v 9:45 hodin a nastoupit do ní lze také v Chrudimi nebo Slatiňanech,“ sdělil náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Cena jízdného je 38 korun z Pardubic a 26 korun z Chrudimi,“ dodal náměstek
„O víkendu si připomeneme 73 let od vyhlazení osady Ležáky. Věřím, že tato národní kulturní památka bude nyní díky autobusové lince dostupnější pro veřejnost nejen z Pardubického kraje, ale z celé republiky,“ poznamenal Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice, který hradí provoz linky ve výši více než 48 tisíc korun.
Autobus jezdí na trase Pardubice – Chrudim – Slatiňany – Lukavice – Miřetice – Ležáky každé úterý a čtvrtek v období od 16. června do 24. září 2015. Vyjíždí z Pardubic v 9:45 hodin a do Ležáků dorazí v 10:30. Nazpátek pak odjíždí v 13:00 s příjezdem do Pardubic v 13:38 hodin. Kvůli této lince byla zřízena i dočasná zastávka přímo u Památníku Ležáky. Jízdní řád je k dispozici na http://portal.idos.cz/Data/pdf/L650500_150614_161431.pdf.
Pietní území Ležáky je národní kulturní památkou. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Nacisté ještě 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel Ležáků. Dalších sedm osob z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Více na www.lezaky-memorial.cz.