Českotřebovský deník 142/2015  (18/6)                                 
Prodám chalupu ve Svinné (3+1)  Kontakt v době 16 - 18 hod. na čísle 274 772 537 nebo 606 415 070
 
První restaurace v Bezděkově se jmenuje Vavřínovy lázně

Asi to  bude tak, opravdu se nepamatuji, že by zde byla nějaká hospoda a ani v písemně podané historii Bezděkova se o tom nepíše.  Ale je tomu tak již několik dnů. Restaurace se jmenuje Vavřínovy lázně a  můžete ji navštívit a posedět, také na venkovní zahrádce. 
Ožila tím osud klidná čtvrť města a protože sem není nijak daleko, tak věřím, že si své hosty, třeba i pravidelné, brzo najde.
Vždyť sídliště Křib je opravdu na dosah a do zahrádky této restaurace je vidět i z oken paneláků...

 


Šek pro Nadační fond ústecké nemocnice

Zítra v pátek 19/6 dopoledne se na českotřebovské radnici uskuteční slavnostní předání symbolického šeku   na částku 200 tisíc korun pro Nadační fond S námi je tu lépe. Částka bude využita pro nákup endoskopického přístroje pro ORL.
 
Charitní služby v České Třebové

Po operaci zlomeniny nohy a propuštění z nemocnice byl pan S. velmi zesláblý a rodina se obávala, jak péči o manžela a tatínka zvládnou, proto vyhledali službu osobní asistentky.
Osobní asistentka nám pomohla zařídit na charitě půjčení polohovací postele, chodítka, toaletní židle a pojízdného stolku na jídlo k posteli.  Zpočátku sem chodily i sestry píchat manželovi injekce  na ředění krve a vyměnit cévku, “ uvádí klientova manželka a pokračuje: „po návratu z nemocnice jen ležel, nemohl  se na posteli ani posadit, krmili jsme ho a pil brčkem.“  Díky péči své manželky a pomoci osobní asistentky se ale jeho stav postupně  zlepšoval. Začal projevovat zájem o dění kolem sebe, sledovat televizi, číst časopisy, knížky, luštit křížovky.  „Pokroky jsou vidět každý měsíc,“ říká osobní asistentka. Pan S. se nelituje, sám od sebe cvičí na posteli půl hodiny ráno, půl hodiny odpoledne. Společně  pak  cvičí nohy a jemnou motoriku, chodí s chodítkem, asistentka denně pomáhá s hygienou  na posteli a dvakrát týdně s koupelí ve vaně a hodně si s klientem povídá. Kromě toho je její práce psychickou oporou i pro manželku pana S.
Vedle osobní asistence poskytuje Oblastní charita Ústí nad Orlicí v České Třebové i další služby. Nejznámější je charitní ošetřovatelská služba, dále domácí hospicovou péči, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a nově také občanské poradenství. Veškeré informace najdete na webu www.uo.charita.cz
Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356, 561 51  Letohrad tel. 465 621 281 
 
Co do kontejneru nepatří tam nedávejte 
Třídění odpadů mají pomoci zajistit pro občany barevné kontejnery, které  najdeme na mnoha stanovištích ve městě, v upravené podobě (sice poněkud nešťastně) také na Starém náměstí. Pro třídění mají velký význam, občané k  nim nemají ze svých obydlí nijak daleko. problémem je v některých dobách jejich vyprázdnění, ale po většinu roku slouží poctivě.  Pokud se ovšem nenajde někdo, kdo tuto možnost odklidit odpad zneužívá. Na fotografii  je obsah kontejneru v ulici V lukách, kam neznámý "třídič" umsítfil  naplněný pytel s nějakými pilinami, ač byl kontejner určen pro plastový odpad. Podobně bývají naplněny jinými materuiály třeba kontejnery na papír. Je to služba občanům, která při správném použití přináší městu peníze a některé výhody.  Nekažme tuto službu, přiděláváte práci jiným... (mm)
Střelec řádil v Moravské Třebové. Policisté o cvičení předem nevěděli

Moravská Třebová (18. 6. 2015) – Na Vojenské střední škole a Vyšší odborné škole Ministerstva obrany v Moravské Třebové řádil „šílený“ střelec. Naštěstí se jednalo pouze o další z řady cvičení, které připravili policisté z pardubického krajského policejního ředitelství. Cvičení, které bylo policistům až do příjezdu na místo utajováno, mělo prověřit připravenost tzv. prvosledových hlídek a integrovaného operačního střediska. Přímo na místě sledoval cvičení také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který z titulu své funkce předsedá také Bezpečnostní radě Pardubického kraje.
Při zásahu bylo vidět, že jsou policisté soustředění, což dokazuje, že k obdobným hrozbám přistupují s nejvyšší vážností, i když se jedná „pouze“ o cvičení. Zatímco dříve jsme se s obdobným rizikem setkávali jen v zahraničí, po událostech ve Žďáru nad Sázavou nebo naposledy v Uherském Brodě je příprava nutná i u nás,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Je nutné na obdobné situace, kdy je nutné včasná reakce a orientace ve značně ztížených podmínkách, připravovat také policisty na obvodních odděleních, jelikož ti jsou většinou prvními na místě zásahu,“ dodal hejtman Netolický, který se cvičení zúčastnil přímo na místě.
Krajské ředitelství policie Pardubického kraje reaguje obdobnými cvičeními na bezpečnostní situaci nejen ve světě, ale také v České republice již od roku 2011. Od té doby se například uskutečnilo cvičení s názvem Vlak či cvičení s názvem Aktivní střelec, při kterém policisté zasahovali na Gymnáziu Mozartova v Pardubicích.
 
Co pro vás připravila knihovna na červenec

Upozornění na letní provozní dobu knihovny
Léto s knihovnou – co všechno vám můžeme nabídnout: knihy, časopisy, audioknihy, stolní a deskové hry, e-knihy, tablety, čtečky, deštníky i brýle! Navštivte nás, těšíme se na vás.
                všechna oddělení město                            pobočka Parník
                po            8-18                                             po          8-11:30 12:30-18 dospělé oddělní
                út             8-14
                st             8-18                                             st            8-11:30 12:30-18 dětské oddělení
                čt            8-14
                pá           8-14
 
Bibliobox
Knihy, které jste nestihli vrátit v naší běžné otevírací době, můžete vložit do Biblioboxu umístěného u hlavních dveří Městské knihovny Česká Třebová (Smetanova ulice). Bibliobox je otevřen po zavírací době knihovny a po celý víkend.
 
Matyldina knihovna v přírodě
8. července od 16 hodin, "Pohádky pro dobrodruhy", u hříbku, park Javorka
Ahoj holky a kluci! Pokud z vás zrovna nebude někdo na táboře nebo u babičky, můžete s námi prožít Matyldinu knihovnu v přírodě. Co budeme dělat? Oba prázdninové úterky (8.7. a 3.8. 2015) si budeme vyprávět "Pohádky pro dobrodruhy", vyzkoušíte si vytváření představ, hledání souvislostí s vlastními zážitky a dokončení příběhu. Budeme také malovat na kameny, každý si vyzkouší něco vytvořit z přírodních materiálů a zahrajeme si hry. Sraz bude v 16 h u hříbku v Javorce. Sebou si vemte nějakou podložku na sezení a pití. V případě deštivého počasí se sejdeme jako vždy na dětském oddělení v knihovně. Bezva prázdniny vám přeje Matylda. Vstupné dobrovolné.
 
FOTOČTENÍ:
vyfoťte Vaši čtenářskou vášeň! Letní čtenářsko-fotografická soutěž. Baví vás focení? Baví vás číst? Pak je tu akce přímo pro Vás! Naše knihovna vyhlašuje první ročník letní fotosoutěže pro všechny nadšené fotografy všeho věku. Vyfoťte vaši čtenářskou vášeň, umělecké zpracování je zcela na vás (čtete na neobvyklém místě? Jedete na dovolenou-vyfoťte se s knihou, se čtečkou nebo s časopisem! Veškeré informace a podmínky soutěže najdete na našem webu a na Facebooku.
 
Exkurze Ministerstva životního prostředí v orlickoústecké Čistírně odpadních vod

Ve středu 17. 6. 2015 uvítala Čistírna odpadních vod (ČOV) v Ústí nad Orlicí exkurzi Monitorovacího výboru složeného ze zástupců MŽP ČR, MF ČR, Státního fondu ŽP ČR a Evropské komise. Monitorovací výbor přivítal Ing. Václav Knejp, jednatel městské společnosti TEPVOS. Následně, v krátké prezentaci, představila Ing. Iveta Doležalová ředitelka divize Vodohospodářské služby městské společnosti TEPVOS projekt „ Ústí nad Orlicí - kanalizace a ČOV“ a provedla zástupce Monitorovacího výboru areálem Čistírny odpadních vod při jeho prohlídce.
Monitorovací výbor navštěvuje podobné dotované projekty v Pardubickém kraji a seznamuje se se skutečným stavem jejich realizace. Projekt „Ústí nad Orlicí – kanalizace a ČOV“ je dle finančního objemu druhým největším projektem v Pardubickém kraji podpořeným z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Životního prostředí (OPŽP).
Předpokládané náklady celého projektu činí 687 mil. Kč bez DPH, přičemž podpora dosáhla výše 495 mil. Kč. Dne 14. 5. 2012 bylo předáno staveniště zhotoviteli a dne 6. 6. 2012 byla zahájena realizace. Čistírna odpadních vod byla dne 1. 7. 2014 uvedena do zkušebního provozu a v průběhu měsíce června 2015 bude realizace projektu završena uvedením celého díla do trvalého provozu. Slavnostní ukončení projektu se uskuteční dne 14. 7. 2015.
 
Kraj zastupitelům přispěje jen na vzdělávání spojené s mandátem

Předsedové zastupitelských klubů Zastupitelstva Pardubického kraje se na svém čtvrtečním jednání shodli, že příspěvek na studium MBA nebo MPA nebude zastupitelům poskytován. Na základě konkrétní žádosti jednoho člena zastupitelstva o tomto příspěvku jednala nedávno Rada Pardubického kraje s cílem stanovit pravidla pro poskytování příspěvků na vzdělávání zastupitelů, na které je v rozpočtu kraje pamatováno 200 tisíci korunami.
„Podle informací, které máme, se příspěvek na postgraduální vzdělávání neposkytuje v žádném z ostatních krajů. V rozpočtu je nadále 200 tisíc korun na vzdělávání členů zastupitelstva, ale to bude zaměřeno na vzdělávání související s mandátem, tedy jazykové vzdělávání nebo vzdělávání související s činností zastupitelstva, například v oblasti legislativy. Rada kraje se tím bude zabývat na svém dalším jednání,“ uvedl dnes na jednání zastupitelstva hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
Hendikepovaní se stěhují z ústavu do nového samostatného bydlení v domcích

Pro 144 hendikepovaných klientů Domova sociálních služeb ve Slatiňanech se zásadně mění jejich životní podmínky. V rámci největšího projektu transformace sociálních služeb v České republice se stěhují z velkokapacitního ústavu do dvanácti nových rodinných dvojdomků a dvou bytů v blízkém okolí. Projekt za téměř 185 milionů korun je financován Evropským sociálním fondem prostřednictvím Integrovaného operačního programu a státním rozpočtem. Pardubický kraj se na něm podílí částkou přibližně 20 milionů korun. Slavnostní zakončení projektu Transformace Domova sociálních služeb Slatiňany se uskuteční v úterý 23. června od 10 hodin ve Slatiňanech u jednoho z nových dvojdomků za přítomnosti  zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí, Pardubického kraje, sociálních zařízení v kraji a v dalších místech v České republice i zástupci partnerských sociálních zařízení ze zahraničí. Dvojdomek, u kterého se slavnost uskuteční, je zatím ještě neobydlený, aby si ho všichni hosté mohli podrobně prohlédnout.
Štětina: Otálení s ratifikací Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou je ostudou České republiky a její zahraniční politiky

Dnes má Poslanecká sněmovna na pořadu jednání Dohodu o přidružení mezi EU a Ukrajinou. Sněmovna by tak konečně měla hlasovat o ratifikaci dohody. Děje se tak půl roku poté, co dohodu ratifikoval Senát a skoro tři čtvrtě roku poté, co ji ratifikoval Evropský parlament. Česká republika zůstává jedním z 8 členských států EU, které dohodu ještě neratifikovaly.
"Je ostuda, že nám ratifikace Dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou tak dlouho trvá. Ukrajina a její lid, statečně vzdorující ruské agresi na východě svého území, si nezaslouží, aby ratifikace Dohody o přidružení byla rukojmím komunistů a jim blízké části sociálních demokratů, kteří ji svými obstrukcemi brzdí a oddalují. Demokratické a prozápadně smýšlející politické síly v Poslanecké sněmovně mají morální povinnost tyto obstrukce rázně ukončit a dát Ukrajině stejnou šanci na evropskou budoucnost, jakou jsme dostali my sami po pádu komunistického režimu v r. 1989. Zvláště jako stát se zkušeností dvojí okupace totalitními režimy bychom měli učinit maximum pro to, abychom Ukrajině pomohli vyrvat se ze spárů ruského agresora a upevnit vazby s demokratickým Západem, ke kterému chce svobodně patřit. Ratifikace dohody o přidružení je přitom spíše minimem toho, co bychom pro Ukrajinu mohli udělat a pokud i s tímto minimem otálíme, znamená to, že je cosi shnilého v zastupitelském sboru našeho státu, kritizuje dosavadní přístup k ratifikaci dohody Jaromír Štětina (zvolen za TOP 09/STAN), člen zahraničního výboru EP.
„Bylo by symbolické, kdyby Poslanecká sněmovna komunistům navzdory ratifikovala dohodu o přidružení s Ukrajinou v den, kdy komunistický europoslanec Ransdorf v roli prokremelské páté kolony vystupuje na propagandistické konferenci na Ruskem anektovaném Krymu. Je nejvyšší čas, abychom vyslali do světa jasný signál, že oficiální politikou České republiky je obrana ukrajinské suverenity a územní celistvosti a odmítnutí ruské agrese pošlapávající mezinárodněprávní zásady a závazky", podotýká k dnešnímu plánovanému jednání Sněmovny o dohodě o přidružení Ukrajiny europoslanec J. Štětina, který je jedním z 89 evropských osobností, které se ocitly na ruském seznamu nežádoucích osob se zákazem vstupu na území Ruska.
 J. Štětina, tel. 602 560 702