Českotřebovský deník 147/2015 (25/6)                                 

Informace pro obyvatele sídliště Lhotka


Společnost TEZA, s.r.o. provádí na sídlišti Lhotka od 15. 6. do 15. 9. 2015 kompletní výměnu původních podzemních rozvodů tepla a teplé vody za rozvody z předizolovaného potrubí.

Při projektování celé akce a následně při zahájení provádění zemních prací pro odkrytí a demontáž původních rozvodů bylo zjištěno, že na teplovodech a v jejich těsné blízkosti byly v minulosti vysázeny dnes již vzrostlé stromy a dřeviny, které není možné v těchto místech ponechat. Ochranné pásmo rozvodů tepelné energie je dle Energetického zákona (zákon č. 458/2000 Sb. v platném znění) na každou stranu od okraje potrubí 2,5 metru.

Město Česká Třebová, jako majitel pozemků a dřevin, požádalo Odbor životního prostředí o povolení kácení dřevin a ten, z důvodů výše popsaných, svým rozhodnutím kácení kolidujících dřevin povolil za podmínky provedení náhradní výsadby ke kompenzaci ekologické újmy vzniklé kácením. Náhradní výsadba musí být provedena do jednoho roku od provedení kácení. Omlouváme se za omezení, která vám budou způsobena při provádění díla. Předem děkujeme všem obyvatelům za pochopení.  Gustav Doleček, TEZA, s.r.o.

 
K odpočinkové zóně u Domu s pečovatelskou službou

Vážená paní Korejtková,
Váš dopis se žádostí o vytvoření odpočinkové zóny u Domu s pečovatelskou službou jsme projednali se starostou města, s panem J. Zedníkem. Ten shledal tuto žádost  jako opodstatněnou  a vyzval městského architekta ke zpracování návrhu. Podle finanční náročnosti se začne s realizací projektu ještě v letošním roce, nebo bude zařazen do rozpočtu města na příští kalendářní rok. Věříme, že tak bude vše vyřešeno ke spokojenosti obyvatel DPS.                                    Za Koalici pro ČT Magdaléna Peterková
 
Zmizela dominanta Srnova - totem.

Ale podle fotografií totem někdo uřízl, aby na někoho nespadl, protože už byl silně ztrouchnivělý. Foto Jana Černá.
ROCK IS NOT DEAD PŘIVEZOU DO ÚSTÍ NAD ORLICÍ ČESKOU I SLOVENSKOU HUDEBNÍ ŠPIČKU

Přípravy ROCK IS NOT DEAD koncertů jsou v plném proudu a opět se můžete těšit, protože je opravdu na co. Pořadatelé si pro vás na letošní podzim připravili hned několik zajímavých koncertů, které nenechají žádného opravdového  rockera chladným!!!
V podhůří Orlických hor to letos na podzim bude hudebně hodně vřít. ROCK IS NOT DEAD TEAM pro milovníky rockové muziky připravil hned několik zajímavých koncertů. Již  25. září 2015  přijede do místního kulturního domu karvinská skupina DOGA a slovenští KONFLIKT. Doga zde představí svou novou desku DETOX. A můžete se těšit na jejich výbornou live show.
„Punk – rock je môj život“ zpívají členové legendární punkové kapely KONFLIKT. Spolu s těmito slovenskými rebely budeme mít příležitost oslavit jejich již 25 leté působení v punk – rockovém hudebním poli.
Bude to velký mejdan!!!
Další akcí, která bude určitě stát za to, je trojkoncert  COCOTTE MINUTE, IMODIUM, NIL, pro který pořadatelé vybrali první listopadový víkend, přesněji  6.listopadu 2015. Pražští maséři crossoverové scény COCOTTE MINUTE po roční přestávce začínají opět koncertovat, což je pro všechny jejich fanoušky skvělá zpráva. CM jsou známí svou nezaměnitelnou živou prezentací, velkolepou show, hudební profesionalitou a precizním zvukem. A protože nyní připravují nový materiál, tak v novém designu zamíří i k nám do Ústí nad Orlicí. Totéž lze říci o stále velmi mladých a přitom už zkušených mazácích IMODIUM z Broumova, kteří si svojí energickou muzikou získali srdce mnohých mladých slečen. No a aby toho nebylo málo, tak tyto dvě skvělé party doplní stále velmi nedoceněná  českotřebovská skupina NIL s výbornou frontmankou Hankou Kosnovskou. Hned tři parádní kapely na jednom podiu v jeden den. A to už stojí za to přijít, obzvlášť, když vstupné v předprodeji začíná na 200Kč!!!
Lze však předpokládat, že vrcholem podzimních koncertů budou 4. prosince 2015 slovenští HORKÝŽE SLÍŽE, kterým bude předskakovat pardubická trash-punková skupina PROMILE. Koncert bude den před Mikulášem a tak pořadatelé slibují, že půjde o hodně vypečený čertovskomikulášký večírek plný muziky, ale i dárečků pro návštěvníky!!!
Již s předstihem ROCK IS NOT DEAD TEAM také prozradil velký tahák hned na začátek roku 2016. ALICE & DAN BÁRTA , to je start , který všechny pamětníky nejen že potěší, ale doslova nadchne. Obzvlášť, když lze tušit, že toto spojení zas dlouho k vidění nebude. Tak si do kalendářů zaškrtněte tučně 5.2.2016!!!
Další hudební lahůdky pořadatelé zveřejní v průběhu podzimu na svých stránkách www.rockisnotdead.cz
Vstupenky na všechny zmiňované koncerty budou v prodeji od 1.července 2015 a to v infocentrech Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Litomyšl, Vysoké Mýto, Choceň, Žamberk a nebo online na stránkách www.rockisnotdead.cz/vstupenky Vstupenky zakoupené v předprodeji jsou slosovatelné o skvělé ceny!!!
 
Více informací o samotných koncertech naleznete na www.rockisnotdead.cz či na Facebookových událostech k jednotlivým akcím facebook/rockisnotdead
 Koncerty
Pá 25.9.2015 DOGA , KONFLIKT + HOST,   KD ÚSTÍ NAD ORLICÍ
Pá 6.11.2015 COCOTTE MINUTE, IMODIUM, NIL, KD ÚSTÍ NAD ORLICÍ
Pá 4.12.2015 HORKÝŽE SLÍŽE, PROMILE ,  KD ÚSTÍ NAD ORLICÍ
Pá 5.2. 2016 ALICE & DAN BÁRTA, KD ÚSTÍ NAD ORLICÍ
Začátky představení vždy v 19:30. Kulturní dům otevřen od 18:00.  Vstupenky lze zakoupit exkluzivně a nejlaciněji na www.rockisnotdead.cz/vstupenky nebo s manipulačním poplatkem v informačních centrech ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ, LITOMYŠL, VYSOKÉ MÝTO, CHOCEŇ a ŽAMBERK. Všechny vstupenky zakoupené v předprodeji jsou slosovatelné o skvělé ceny.
 
Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví zkrásněla a ušetří energii

Rybitví (25. 6. 2015) – Dokončení projektu, který nese název Realizace úspor energie – LDN Rybitví ohlásilo dnes vedení léčebny. Ta je jednou z příspěvkových organizací Pardubického kraje. Slavnostního předání projektu, jehož součástí bylo i zasazení mladé lípy, se zúčastnil za zřizovatele 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, zodpovědný za zdravotnictví.
Stavební úpravy vedoucí k energetickým úsporám znamenaly výměnu původních oken a dveří a zateplení obvodového pláště budov minerální vatou a střešních konstrukci včetně nové krytiny na plochých střechách. Vše se stihlo za necelý rok, od 15. srpna 2014 do června letošního roku.
„Pardubický kraj investoval už v roce 2011 do opravy dvou výtahů v léčebně, protože ty jsou pro zařízení tohoto typu klíčové. V loňském roce se tu podařilo opravit sociální zařízení, koupelny a zbudovat na patrech dvě recepce pro ošetřovatelský personál. Zateplení budovy je zatím nejvyšší investice s náklady přes 11 milionů korun. Největší část zaplatily evropské fondy a podílel se i Pardubický kraj a Státní fond životního prostředí,“ shrnul změny v léčebně Roman Línek a pokračoval: „Už byste nepoznali, že tady byly v 50. letech internované děti politicky nepohodlných rodičů nebo že tu později byla učňovská škola. Také ne příliš dobré jméno eledéenky z 80. let se daří zdejšímu personálu měnit. Nové investice a vlídný odborný přístup k pacientům v tom jistě pomáhají.“
V léčebně je 105 lůžek následné péče a 17 pobytových sociálních lůžek. Už dávno není pravda, že LDN je pro lidi takzvanou poslední štací. Více než polovina klientů odchází pro doléčení do domácího ošetřování a třetina do sociálních ústavů. Vedení léčebny se přizpůsobuje poptávce po službách rodinám z terénu a má i další plány. „V nejbližší době nás čeká rekonstrukce elektroinstalace v budově a zajištění záložního zdroje. Máme už schválenou dotaci z Ministerstva zdravotnictví a dvaceti procenty se bude podílet i Pardubický kraj. Celkem je to investice za téměř 10 milionů korun,“ prozradila ředitelka léčebny Jana Tomšů. Tento projekt by měl začít už letos na podzim a dokončen bude v příštím roce.