Českotřebovský deník 148/2015 (26/6)                                  

Výlet do Pardubic (Sociální služby Česká Třebová)

Ve spolupráci s ČD se podařilo uskutečnit zajímavý výlet do Pardubic pro uživatele Sociálních služeb našeho regionu. Na tomto místě patří především jménem Sociálních služeb Česká Třebová (Týdenního stacionáře, Domova pro seniory a Pečovatelské služby) poděkovat Českým drahám, a.s. Krajskému centru osobní dopravy z Pardubic za zorganizování výletu uživatelům Sociálních služeb nejen z České Třebové, ale i Ústí nad Orlicí a Litomyšle.  K výletu se připojili i studenti ze Střední technické a zahradnické školy z Litomyšle, kde naši uživatelé studují.
Za pěkného slunečného rána se v úterý 16.6.2015 sešla většina účastníků na nádraží v České Třebové, kde byli mimořádným vlakem v 8:33 hodin vypraveni do Pardubic se zastávkou v Ústí nad Orlicí. Celého výletu se zúčastnilo 80 zájemců, včetně doprovodu, z toho 22 účastníků ze Stacionáře v České Třebové, 21 ze Stacionáře v Litomyšli, 17 ze Stacionáře v Ústí nad Orlicí, 5 z Domova pro seniory v České Třebové a 15 studentů ze Střední technické a zahradnické školy v Litomyšli.
Do Pardubic jsme dorazili v 9:45 hod., kde na účastníky čekal speciálně vypravený autobus zajištěný od MHD Pardubice, který celou výpravu zavezl k přístavišti. Parník Arnošt nás poté povozil 1,5 hod. po hladině Labe. Během plavby parník proplul přes jez, kde přes plavební komoru byl vyzvednut na vyšší hladinu. Pasažéři mohli vidět Státní hrad Kunětická hora a malebnou přírodu. Otočkou pro nás byla obec Brozany a po cestě zpět nás čekalo výborné občerstvení a společný oběd.
 Po vylodění výletníci navštívili Pardubický zámek, který se nachází nedaleko přístaviště. V zámku byla k vidění výstava skla, vycpaných zvířat, mincí a zbraní. Cestu zpět opět zajistil nízkopodlažní autobus, který výletníky dovezl na nádraží, z kterého jsme pak v 16:08 hod.   zvláštním vlakem dorazili zpět.
Výlet byl pro účastníky zajímavý, jak z pohledu seznámení se se zajímavou technikou, tak i s historií našeho krajského města. Po celý výlet panovala dobrá nálada a úsměv na tvářích. Výlet se skutečně vydařil, o čemž svědčí spokojenost všech uživatelů. Aktivní program uživatelům zvyšuje kvalitu jejich života a přináší zlepšení fyzického i psychického zdraví.
Za tuto vydařenou akci patří především poděkovat Českým drahám, a.s., Krajské centrum osobní dopravy Pardubice, Depu kolejových vozidel Česká Třebová, zaměstnancům ČD, kteří se po celou dobu výletu o nás starali.
Věříme, že taková spolupráce s Vámi bude mít v budoucnu pokračování a těšíme se na ni. 
Ještě jednou děkujeme. S úctou                                                          Za Sociální služby Česká Třebová  Bc. Irena Rösslerová

 

Dotace na úklid města získat nemůžeme. Musíme to zajistit sami.

Nenašla by se mezi dotacemi na ztrátový Peklák a zimní stadion i nějaká dotace na úpravu a úklid Třebové ? Měla jsem  možnost srovnat květinovou výzdobu a čistotu v Lanškrouně a Poličce a Třebová je na tom v porovnání s těmito městy nejhůř.  /Shodou okolností mi dnes volala známá, jestli jsem si všimla záhonu mezi poštou a tím menším vchodem do nádraží. Tam firma, která se stará o terminál trochu zaspala, daří se tam bodlákům a chtělo by to prostě vyplet/.
Posílám odpadky z parčíku na nábřeží Míru /den předtím bylo totéž u Orlíku/ a fotky plevelů z Nádražní ulice a velmi chudou výzdobu taktéž z Nádražní ulice. Škoda, že tu není nikdo, kdo by se o.výzdobu trochu staral a taktéž o úklid města. Jezdí sem turisté i návštěvy z partnerských měst a nejen proto by si město zasloužilo trochu víc pozornosti.  
Na závěr jsem přidala něco pozitivního, dvojitou duhu nad rotundou, která se vytvořila předevčírem. VV


Vlaky InterPanter již od září na našich železnicích

Nejnovější elektrická souprava InterPanter ze společnosti Škoda Vagonka byla ve čtvrtek 25. června slavnostně pokřtěna na zkušebním okruhu ve Velimi. České dráhy si v loňském roce objednaly celkem 14 těchto moderních vlaků určených pro meziregionální a dálkovou dopravu. Slavnostního jízdy se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický
„České dráhy by měly tyto vozy, navazující na osvědčené řešení jednopodlažních souprav RegioPanter, nasadit v září tohoto roku. Jednotka jede až 160 km/h, má až 350 míst k sezení, z toho 42 v kategorii první třídy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Především je však pozitivní, že se jedná o produkt českého výrobce,“ dodal hejtman Netolický.
Soupravy InterPanter jsou určeny pro elektrifikované tratě. Skříň je lehké integrální stavby z velkoplošných hliníkových profilů. Oproti klasickým „železným“ skříním se sníží hmotnost vozidla a současně se prodlouží jeho životnost. Rychlý nástup a výstup cestujících umožňují široké dvoukřídlé vstupní dveře. Vlaky mají plně klimatizovaný interiér, bezbariérové toalety a také zásuvky s napětím 230 V a samozřejmě Wi-Fi. Jednotky jsou vybaveny rezervačním systémem pro sedadla, která jsou polstrovaná a polohovatelná. V soupravách jsou navíc oddělené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let, prostory pro uložení jízdních kol, kočárků a dalších objemných zavazadel nebo moderní akustický a audiovizuální systém. Jednotka je také uzpůsobena pro bezbariérovou přepravu.
Přes 20 dárců si převzalo Zlaté kříže II. stupně za 120 odběrů krve

Symbolem letošního oceňování dobrovolných dárců krve žijících v Pardubickém kraji, kteří darovali nejcennější tekutinu již 120 krát, se stala vonná levandulová srdíčka z Oblastní charity v Nových Hradech. Zlaté kříže II. stupně si osobně vyzvedlo přes 20 dobrovolných dárců, kteří se sešli v sále Jana Kašpara za přítomnosti zástupců Pardubického kraje, Českého červeného kříže (ČČK) a dalších hostů.
„Symbolické poděkování dobrovolným dárcům krve je tím nejmenším prostředkem, jak projevit těmto lidem úctu. Jsem velice rád, že každoročně v našem kraji nalézáme nové a nové dárce krve, jelikož darovat krev znamená zachránit lidský život,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Dárci krve převzali ocenění 1. náměstka hejtmana Romana Línka, předsedkyně Oblastní výkonné rady ČČK Pardubice Vladimíry Hanákové a několikanásobného mistra světa v hasičských soutěžích TFA Lukáše Nováka. Slavnostní předávání doprovodila Žesťová harmonie ZUŠ Havlíčkova Pardubice pod uměleckým vedením Romana Faltyse.
Dobrovolní dárci krve jsou u nás oceňováni od roku 1964. Nejprve se udělovaly Zlaté plakety dr. Jana Janského (do 40 odběrů), od roku 1993 dárci dostávají Zlaté kříže. Za 80 odběrů to je Zlatý kříž III. třídy, za 120 odběrů Zlatý kříž II. třídy a za 160 odběrů Zlatý kříž I. třídy.
V České republice je možné darovat krev ve věku mezi 18 a 65 lety s tělesnou hmotností větší než 50 kilogramů. Muži mohou darovat plnou krev čtyřikrát ročně, ženy pouze třikrát ročně. V případě darování jen určitých složek krve je možné darovat častěji, přičemž nejkratší možný interval mezi dvěma odběry je 8 týdnů u mužů a 12 týdnů u žen.