Českotřebovský deník 149/2015  (27/6)                                 
V městském muzeu můžete navštívit nově zahájenou výstavu Hurá prázdniny. Vernisáž byla ve čtvrtek podvečer, vystoupili na ní českotřebovští Poutníci.  Byla to velmi příjemná retro akce,  kdo nebyl udělal chybu....

V sobotu 27/6 odpoledne se v Javorce konala zajímavá akce s velmi, velmi  podobným názvem: Hurá prázdniny  Byl to festival občanských spolků z České Třebové, odpoledne pro děti, bleší trhy spojený s vystoupením taneční skupiny, s ochutnávkou veganské kuchyně a dalšími akcemi. Počasí hrozilo, zvláště na radaru byly mraky přes celé Čechy, ale nakonec pršelo až večer.  Organizátor akce sdružení in Spiral a Martin Saifrt především mohou být spokojeni.  Bylo to velmi příjemné takřka prázdninové odpoledne fotografie budou zvlášť.


Červnová e-Aukce pro domácnosti

„Naším cílem je snížit náklady domácností a snižovat tak tlak z nedostatku financí v rozpočtech ať už firem, či domácností, který ovlivňuje naše každodenní jednání a bere nám energii k hledání nových cest a harmonickému fungování v lidské společnosti.“ Vítězslav Grygar 26.6.2015 od 11.00 hod – zahájení e-Aukce ON-LINE PŘEHLED VÝSLEDKŮ Společnost eCENTRE je na trhu od roku 2006 a je odborníkem na elektronické aukce. Jako první spustila nový trend, kterým jsou e-aukce pro domácnosti. Princip e-aukce pro domácnosti je jednoduchý. Čím více domácností se podaří sdružit, tím větší objem poptávky můžeme dodavatelům nabídnout a ti pak o celý „balík“ energií soutěží v elektronické aukci. Pro občany je tato služba zcela ZDARMA. Naše činnost je hrazena z předem stanoveného aukčního poplatku. Aukční poplatek zaplatí dodavatel, který zvítězí v e-Aukci a získá tak celé portfolio nových klientů. Obyvatelé mohou ušetřit především v komoditách Elektřina, Zemní plyn, ale připravujeme také e-aukce na mobilní volání a internet. Pro domácnosti je také zajištěn 100% administrativní servis spojený se změnou dodavatele. Výhodou tohoto produktu je také to, že pokud domácnosti nevysoutěžíme v e-Aukci lepší cenu, nevzniká občanovi žádná povinnost ani vůči nám, ani vůči vítěznému dodavateli z e-Aukce. Šetříme náklady firmám, veřejné správě i domácnostem. - See more at: http://www.ecentre.cz/e-aukce#sthash.uoJjyOS9.dpuf
Týden sportu pro Českotřebovský zpravodaj fotografoval Martin Šebela.

Probíhal v termínu po uzávěrce, kdy byla spousta práce s přípravou červencového vydání, které zítra v neděli 28/6 a v pondělí 29/6 vychází, proto budeme na webové stránky dávat jednotlivé části fotoseriálu až nyní a to postupně. Na rozdíl od minulých let byly na webu Týden sportu k dispozici také výsledky, je to velký klad letošního Týdne sportu.  Nebudeme výsledky přepisovat ani kopírovat, pouze uvedeme odkazy. 


Týden sportu trochu jinak
Týden sportu a obžerství dopadl tak, jako každoročně. Odpadky lemují přilehlé ulice a končí až u restaurace Na Skalce. Není problém sehnat různé hudební skupiny, zajistit ohňostroj, ale zajistit úklid se opět nepodařilo. Jako ukázku posílám zátíší s odpadky z parku Na Zámostí. Těchto smutných zátiší ale je po Třebové mnohem víc. Zdraví VV

Medaili hejtmana získal nejtvrdší hasič Lukáš Novák
Pardubice (26. 6. 2015) – V rámci slavnostního předávání Zlatých křížů II. stupně pro dobrovolné dárce krve předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický také jedno z nejvyšších krajských ocenění Medaili hejtmana. Tu z jeho rukou převzal několikanásobný mistr světa v hasičských soutěžích TFA Lukáš Novák.
„Lukáš Novák je podle mého názoru jeden ze vzorů, kterých bychom si měli vážit, a to nejen kvůli jeho hasičskému povolání, ale také pro jeho příkladnou reprezentaci České republiky a Pardubického kraje ve světě,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Vzhledem k tomu, že je také dárcem krve a dárcem kostní dřeně, rozhodli jsme se spojit jeho ocenění právě s předáváním Zlatých křížů II. stupně,“ dodal Martin Netolický.
Lukáš Novák je mistrem světa TFA z let 2009, 2010, 2012 a 2015. Mistr Evropy z let 2008 – 2012 a 2014 – 2015. Samotná soutěž TFA vznikla v zámoří v 90. letech z původní ukázky hasičského zásahu. V průběhu let se stávala soutěž stále populárnější a přenesla se až do Evropy či Austrálie. V Pardubickém kraji patří mezi nejpopulárnější závod na Andrlově Chlumu. Mezi povinné prvky tohoto závodu patří běh na více než 50 metrů s hasičskými hadicemi, 80 úderů obouručným kladivem do konstrukce, běh tunelem s 20 kilogramovým závažím, transport figuríny tzv. Raitekovým úchopem na vzdálenost 60 metrů. Po překonání dvoumetrové bariéry pokračují závodníci v běhu po schodech až na plošinu rozhledny. Každý závodník absolvuje disciplíny v předepsané výstroji. Tedy v triku, kompletním třívrstvém zásahovém obleku včetně odnímatelných vrstev, přilbě, zásahových rukavicích, sportovní obuvi a s izolačním vzduchovým dýchacím přístrojem na zádech.
Medaile hejtmana byla zatím udělena čtyřem osobnostem. Jako první jí získal biatlonista Ondřej Moravec, kterého následovali předseda Prešovského samosprávného kraje Peter Chudík, ředitelka a primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová a emeritní ředitel Gymnázia Dašická v Pardubicích Josef Kubát.