AD: POHÁDKOVÝ PODCHOD
Máme tu ohlas jistého "pseudonyma". Vede diskuzi s druhými, které označuje jménem, a sám se představit nedovede. Možná by pak veřejnost lépe ocenila jeho um a zkušenosti. Myslím, že to není férový způsob diskuze. Nechci však výměně názorů bránit, nechť je tedy příspěvek beze změny zveřejněn, je přece k věci. Je nabízeno setkání, ovšem bez představení vlastní osoby je obtížné. Pokusil jsem se získat další názory, problém podchodu totiž veřejnost zajímá. (první diskuzní článek byl iniciován zaslanými fotkami).  Místo veřejně publikovatelného vyjádření jsem často získal jen slova, která se nikde psát nedají a k tomu "škoda, že nelze původní záměr zase vrátit".  Přesto přidám jeden názor jedné čtenářky, který došel večer před (půlnoční uzávěrkou) 11/6:  "Mě se to určitě nelíbí, nemám grafiti ráda. Jinak, za umění se často považují naprosté zhovadilosti, ale možná tomu nerozumím. Jestliže si dá zhovadilost někdo na stěnu svého bytu, je to v pořádku. Jestliže se na to musí lidé koukat ve veřejném prostoru, už se mi to tak úplně v pořádku nezdá."
Získal jsem také ještě vyjádření Vojtěšky Vohralíkové, která je v dalším textu oslovena:  "Do podchodu malovat nepůjdu. Co neumím nedělám a tím by se měli řídit i jiní. Že podivné kresby ničí sprejeři a ničí domy i jiné /hříbek v Javorce atd./ to opravdu  svědčí o problému, který se sebou mají. U sprejerů respekt a toleranci odmítám. Ale ty kresby v podchodu na přiložených fotkách úžasně nevypadají a tak přikládám (nahoře nad článkem ) graffiti, ze kterých by děti strach neměly.   VV"

A nyní zaslaný anonymní ohlas v plném znění:

Zdravím, 
po nekonečných dohadech a naprosto neobjektivních příspevcích o "pohádkovém podchodě" bych nejdříve rád položil všem v diskusi zůčastněným jednu otázku...kdo z Vás má právo na to určovat co je líbívé a co není...jak by mělo takové líbívé graffiti na první pohled vypadat? Je to snad p. Mikolecký? Nebo je to snad paní Vohralíková která se nechala naprosto únést příspěvkem pana Hřebíčka a krom pojednání o tlustém střevě a pár aktuálních fotkách, které za mě jako člověka co se ve sféře graffiti pohybuje je naprosto v pořádku jsme se  nedozvěděli vůbec nic. Snad jde z článku cítit jen nenávist a naprostá zaškatulkovanost.

Nechápu proto tyto příspěvky"nadlidí" kteří jsou schopni kritizovat něco čemu ale vůbec nerozumí a vypustit z úst něco takového jako je pranýř na náměstí.

Jak to dopadlo vidíme. Ale ničit práci druhých je velmi ubohé. Škoda, že je neznáme. Pak by byl na místě i pranýř na náměstí, jako kdysi. Svůj účel určitě plnil. - člověk co musí toto napsat je asi nešťastný ze svého života, jinak si to neumím vysvětlit...měl by se pořádně projít po třebové a otevřít oči aby viděl že, ne jen v podchodě je práce druhých zničena...

 
Graffiti může být i hezké, ale tohle má do hezkého hodně daleko. - Paní Vohralíková?..sejdeme se v podchodě?...na věc Vás pozvu a barvy Vám dám..ukážete nám vy jak vypadá TO hezké graffiti?? Zamýšlím se..a napadá mě...viděla vy jste vůbec nějaké jiné graffiti než to v podchodě?...viděla jste na vlastní oči to hezké graffiti?

V zásadě neodsuzuji jakéhokoliv umělce, či spíše v tomto případě pseudoumělce, nicméně záměrně svými malůvkami, které mají k umění graffiti stejně daleko jako Tučňák patagonský k životu na rovníku ničit předchozí poměrně náročnou práci při zkrášlovaní podchodu kreslenými postavičkami považuji za čin hodný přinejmenším pomateného jedince. Pokud jsou ovšem podobné naschvály všech zainteresovaných, pana Hřebíčka nevyjímaje jejich životním krédem, nezbývá, než být napříště při prevenci zdejší graffiti-kriminality mnohem důslednější.. - Opět další silný příspěvek z řad naprostých neznabohů..už jen po první větě kroutím hlavou nad tím jací lidé dokážou opravdu být...To že má někdo stejné IQ jako výše zmiňovaný tučňák patagonský který je dle mého chytřejší a nad věcí přemýšlí...je občas omluvitelné, ale myslet si, že pár pomatených jedinců chodí podchod účelově ničit je naprosto směšné...tito jedinci se chodí realizovat na plochu kde je to dovoleno...tito jedinci mají posunutou hranici kreativity někam, kde ostatní mají asi pouze prázdno a nechápavo, tito jedinci na to mají stejné právo jako vy...pane Vavříne..i s Vámi bych se proto rád v podchodě někdy sešel a podíval se na člověka co má jasnou představu o tom jak by mělo takové dobré graffiti vypadat a poslechnul si pár zakomplexovaných vět o pseudoumělcích.
(Přikládám 2 fotografie od p. Vohralíkové, (která si ani neuvědomuje co vlastně nafotila za super fotky) které hrají naprosto všemi barvami a vypadají úžasně..přesně tak jak má takový "špinavý legál" v podchodě vypadat...více mě mrzí nepochopení lidí v této oblasti a jejich zaškatulkovanost..když se do podchodu podíváme pořádně..najdeme tam jak charaktery (obličeje) a "komiksové postavy" tak naprosto striktní tvary které prostě ke graffiti patří, několik metod aplikace - sprej, štětec, váleček, fixy...
Ještě více líto mi pak je lidí kteří jsou naprosto mistifikováni fotkami pana Mikoleckého, kdy na fotkách najdeme hesla jako NE EURO / FUCK ACAB / OVČANE RUCE VZHŮRU/ ANTIFA / CLASS WAR, apod...Opravdu myslíte, že lidé kteří do podchodu chodí tvořit něco co se Vám ať líbí nebo ne..si potom navzájem věci přečmářou těmito hesly?...URČITĚ NE! Jen tato skupinka lidí má asi opravdu problém duševní když musí naprosto cíleně ničit věci lidí co mají styl a snaží se někam posouvat.

 Nadruhou stranu - je to legál - takže nemůžeme brečet.
 

CHTĚL BYCH POPROSIT JEN O ZLOMEK RESPEKTU A POCHOPENÍ PRO LIDI KTEŘÍ CHODÍ TVOŘIT - Z VLASTNÍCH FINANCÍ - Z VLASTNÍ HLAVY - VE SVÉM VOLNÉM ČASE.
PRO TY KTEŘÍ V TOM JEN HLEDAJÍ PROBLÉM...PROSÍM...PŘEMÝŠLEJTE NEŽ ZAČNETE ŤUKAT DO KLÁVESNICE, JESTLI TO ZA TO OPRAVDU STOJÍ A NEBUDE LEPŠÍ PŘEČÍST SI NĚJAKÝ KOUSEK Z DOBRÉ KNÍŽKY O RESPEKTU A TOLERANCI.
Všem se omluvám za pravopisné chyby a doufám, že třeba jednou se v podchodě potkáme.  N/A

Stanislav Nejsemnato <nejsemnato@gmail.com>