Na Knoflíkiádě IV. bylo horko i kobylce Jitaně                  

Letošní červen začal teplým, slunečným počasím a tak se v sobotu na rudoltickém Zámečku při Knoflíkiádě zapotili nejen šermíři v dobovém oblečení a brnění, ale i 19 ti letá kobylka Jitana, z matky Jizera, která předváděla se svojí jezdkyní Olgou Drábkovou ukázky drezury. Kobylce se na prosluněnou louku nejdříve ani moc nechtělo, polévání vodou se jí ovšem velice líbilo a pak s jezdkyní ukázaly všem, že opravdu umí, i když je horko.
Teplo bylo všem, i když se diváci schovávali ve stínu, přesto si užívali programu, sledovali šermířské souboje, děti malovaly knoflíkové obrázky, mohly si vyzkoušet souboje měkčenými zbraněmi, házení na terč a další dovednosti na víc jak deseti stanovištích, nebo si třeba potěžkat pravý meč. Šermířská skupina Garde Gris z Pardubic přijela opravdu dobře připravená i vybavená a zajistila všem pěknou zábavu i podívanou. Dokonce jsme se stali s Kubíčkem, kterého Knoflíkiáda podporuje čestnými členy této skupiny, z toho bude mít velkou radost. Doufám, že mu příště nyní zhoršený zdravotní stav umožní účast, letos s ním bohužel přijet jeho rodina nemohla.
Zato přijel jako zatím na každou Knoflíkiádu i Bleskový Jack s partnerkou a všem ukázal, jak se střílí z pistole, práská bičem a pracuje s lasem, to vše si mohli zájemci vyzkoušet a moc je to bavilo a bylo vidět děti které to zkoušely se zakoupenými menšími lasy ještě dlouho po odjezdu Bleskového Jacka.
Během programu se uskutečnila i jedna prohlídka Zámečku, jak už bývá zvykem, návštěvníci žasli v prvním patře nad množstvím knoflíků, které se podařilo od začátku této akce v r. 2010 na Zámečku shromáždit a mohli obdivovat i nové předměty vyrobené letos do knoflíkových soutěží. Nakonec bylo i vyhodnocení, na třetím místě se umístila knoflíková kabelka Natalie Mulerové, a druhé i první místo obsadily velmi pěkné výrobky dětí z dětského domova v Dolní Čermné. Druhá rodinná skupina vyrobila krásný knoflíkový strom a získala za něj druhé místo, první rodinná skupina polepila malými knoflíčky do krásných vzorů hned dvoje dětské botičky, jedny nazvali Veselé botičky a druhé botičky Pro princeznu a všichni členové poroty, mezi které patřil i moderátor a zpěvák Jiří Hurych se shodli, že za oboje jim právem patří první místo. Mezi cenami je i terč na házení šipek, dřevěné hlavolamy i nějaká ta sladká odměna a tak se děti budou za tu práci s knoflíky nyní moci zaslouženě pobavit.
Část cen byla získána i díky podpoře f.Sanela Lanškroun, která od začátku pořádání této akce podporuje a poděkování patří i všem ostatním, kteří na náklady akce přispěli nebo o ní informují, obci Rudoltice, f. Omega Tech, výrobnímu družstvu Solea Rybník i zpravodajskému infokanálu Lanškroun a bez jejichž podpory by pořádání této akce nebylo možné. Ráda bych poděkovala i kamarádům Zdeně a Vladimírovi, že opět přišli fotit a pomohli i s přípravami a všem ostatním, dětem i dospělým kteří pomáhali při akci také.
Návštěvníci, i když jich bylo méně než v minulých letech, nejen kvůli teplu, které spíš lákalo k návštěvě koupaliště, ale i proto, že v okolí bylo několik dalších akcí pro rodiny s dětmi se také mohli seznámit v další Výzvě už na příští rok, co se tentokrát bude z knoflíků vyrábět.
Je to zajímavé, ale i když už máme nyní dokonce dvoje krásné botičky, na každé je přes 200 knoflíků, zatím nemáme ani jedno knoflíky polepené nebo z knoflíků jinak vyrobené zvířátko.
Příští rok bude Knoflíkiáda 28.května, kdy se uskuteční už pátý ročník, při kterém konečně bude vytvořen a oficiálně agenturou Dobrý den jistě uznán další, v pořadí už pátý Český rekorde zadáním-Nejvíc knoflíků na jednom místě -. Krásně se to hodí, na pátém ročníku pátý rekord, i když máme na Zámečku i v Londýně uznaný rekord světový.
Na příští ročník bude námětem hlavních knoflíkových soutěží výroba zvířátek, dá se třeba polepit pevnější plyšové zvířátko, nebo vystřižené z tvrdého papíru,polepit je možno i zvířátko vyrobené z keramiky, fantazii se meze nekladou. Druhou soutěží bude výroba knoflíkových srdcí,dvoj i trojrozměrných, ani to na Zámečku ještě není, a třetím úkolem bude výroba knoflíkových motýlů. Na jejich výrobu poskytnu všem,kteří se přihlásí podklad vyřezaný z polykarbonátových desek, je to jediný materiál, který vydrží zavěšení na vlhké zdi věže.
Podrobnosti výzvy si zájemci budou moci přečíst na www.novyzamek.cz , na stránkách obce Rudoltice, města Lanškrouna, v lanškrounském infocentru a v infocentru Ústí nad Orlicí,  výzva bude i průběžně zveřejňována různými způsoby. Tentokrát bych velice ráda zapojila i různé umělecké školy, i školy základní a mateřské. Také v zařízeních pro handicapované děti by se výrobou mohli pobavit, uvidíme, kdo se přidá.
Na příštím ročníku se také bude tvořit Obří knoflík, bude vyjímečný i tím, že se završí pětileté sbírání knoflíků, i když výroba zajímavých předmětů bude pokračovat i dál.
Na Zámečku  díky všem,kteří se do Knoflíkiády zapojili vzniká ojedinělá knoflíková expozice, kterou nikde jinde možné vidět není, je to samozřejmě pobídka i pro návštěvníky, aby se na tak zajímavou sbírku přijeli podívat a mohou se zapojit do knoflíkování na příští rok. V sobotu třeba rodina Šafářova, která před rokem darovala rovný metrák knoflíků po svém dědečkovi Hugovi, který měl přes 60 let obchůdek s galanterií v Jablonném nad Orlicí přivezla do sbírky ještě dalších několik kilo knoflíků, tak mám zase co počítat, zatím to bylo 142 100 knoflíků a k tomu nyní připočítám tyto další, které k nim přidám.
Zámeček je v rámci možností a nelehkých podmínek připraven zahájit už osmou sezonu a návštěvníkům může nabídnout prohlídku nových výrobků z knoflíků a nově instalovaných výrobků drátenických, a také prohlídku části starých mincí, z nichž některé byly při zemních pracích u věže nalezeny a ještě nikde vystaveny nebyly a dalších zajímavostí které v darovaných knoflících byly nalezeny, třeba i hodinky s perleťovým ciferníkem, malinká ale ještě funkční harmonika a další „poklady“.
Zámecká kavárna spolehlivě nabízí občerstvení a pod věží je příjemné posezení, kde si návštěvníci mohou povyprávět co vše při prohlídce viděli, v horkých dnech je všem příjemné ochlazení ve sklepení, kde je nyní 8 stupňů a tvoří se někdy v horkých dnech i mlha, která vytváří i zajímavé obrazce, jak se mohou návštěvníci na maxi –fotografiích přesvědčit.