Republikové kolo soutěže v první pomoci bude od 12. do 14. června v České Třebové
O víkendu se v České Třebové uskuteční již 35. ročník soutěže první promoci žáků základních škol a nižších tříd víceletých gymnázií a to jeho vrcholná část - republikové finále. Město Česká Třebová bude hostit ty nejlepší z celé ČR a to již podruhé. Poprvé se soutěž konala již v roce 2006. Akce se koná pod záštitou hejtmana Martina Netolického a starosty města Jaroslava Zedníka.
Do České Třebové přijede 18 pětičlenných družstev z 9 oblastí našeho státu. I když je krajů v ČR celkem 14, tak tato soutěž se koná tradičně pro oblasti odpovídající v podstatě původnímu krajovému uspořádání. Tak např. Pardubický kraj nesoutěží sám za sebe, ale společně s krajem Královéhradeckým, se kterým tvořil dříve podstatnou část kraje východočeského. Podobně soutěží společně Karlovarský a Plzeňský kraj, Jihomoravský a Zlínský kraj a také kraj Olomoucký a Moravskoslezský.  a ještě Ústecký a Liberecký kraj.  Tím se sice počet účastníků poněkud omezí, ale jde o celostátní finále vrcholné kvality.  Česká Třebová přímo v soutěži mít své reprezentanty mít nebude, vyhrály sice okresní kolo soutěže, v další klání je ale nahradí kvalitnější hlídky. Pardubický a Královéhradecký kraj bude reprezentovat  ZŠ Josefa Ressla Pardubice a  v soutěži  žáků II. stupně pak ZŠ Sezemice. Ttěmto školám bychom měli  v sobotu 13.6. fandit jako svým vlastním reprezentantům.
Dopoledne budou soutěžit  žáci I. stupně. Budou mít jednodušší úkoly než jejich starší spolužáci, kteří je vystřídají na sedmi stanovištích  na různých místech našeho města. Soutěž začíná v prostoru v parku před českotřebovským gymnáziem.

Stanoviště a disciplíny

Gymnázium – transport zraněných
Cukrárna Suk – odpočinek, zmrzlina, aktivity s DDM
Kostel sv. Jakuba – první pomoc
Staré náměstí – první pomoc
Kulturní centrum – dopravní výchova s městskou policií
DDM – výroba městské pečeti
Malá scéna – obvazová technika
Javorka – první pomoc
Nové náměstí – ukázky činnosti SDH Dolní Dobrouč

Pro účastníky soutěže a jejich doprovod je připraven bohatý doprovodný program. V pátek se koná uvítací večírek, v sobotu ráno je pak na programu od 9 hodin losování startovních čísel a zahájení soutěže je v plánu od 9:50 hodin pro I. stupeň,  žáci II. stupně navštíví krytá bazén.  Odpoledne   zahajuje soutěž II. stupně ve 14 hodin, I. stupeň má doprovodný program. večer od 17 do 22 hodin se v národním domě uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků ( na kulturně sportovním večírku, kde je mimo večeře také pamatováno na turnaj v bowlingu a kulečníku.  VB nedli dopoledne účastníci soutěže, ubytovaní na internátě na Skalce odjíždějí....

Hlavním rozhodčí soutěže je Martin Hodoval, tajemníkem soutěže Jiří Preclík. „Jsme rádi, že se republikové kolo bude konat v České Třebové. Chtěl bych soutěži popřát, ať proběhne bez komplikací," popřál starosta České Třebové Jaroslav Zedník...

SEZNAM ÚČASTNÍKU REPUBLIKOVÉHO KOLA SOUTĚŽE MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ

Jihočeská kraj 18.5.2015 Strakonice
I. stupeň ZŠ Povážská, Strakonice
II. stupen JAK Blatná
 
Hlavní město Praha 21.5.2015 Praha
I. stupeň ZŠ Štěchovice
II. stupeň Zdravotní kroužek 3. MS OS ČČK Praha 1
 
Kraj Vysočina 27.5.2015 Žďár nad Sázavou
I. stupeň ZŠ Komenského, Pelhřimov
II. stupeň Gymnázium Žďár nad Sázavou
 
Středočeský kraj 29.5.2015 Příbram
I. stupeň ZŠ T. G. Masaryka, Mladá Boleslav
II. stupeň MS ČČK Mladá Boleslav
 
Královehradecký a Pardubický kraj 29. 5. 2015 Svitavy
I. stupeň ZŠ Josefa Ressla, Pardubice
II. stupeň ZŠ Sezemice
 
Plzeňský + Karlovarský kraj
I. stupeň ZŠ Železná Ruda
II. stupeň ZŠ Železná Ruda
 
Ústecký a Liberecký kraj 5. 6. 2015 Most
I. stupeň ZŠ Masarykova, Litoměřice
II. stupeň ZŠ Rokytnice nad Jizerou
 
Jihomoravský a Zlínský kraj
I. stupeň ZŠ Lidečko
II. stupeň ZŠ Morkovice, Kroměříž
 
Olomoucký a Moravskoslezský kraj 6. 6. 2015
I. stupeň ZŠ Hradec nad Moravicí
II. stupeň ZŠ Matiční Gymnázium, Ostrava